Satakunnan ELY-keskus

Kotoutumiskoulutusten toteutus Satakunnassa koronapandemian aikana

Jaa

Satakunnan ELY-keskus järjesti syksyllä 2019 tarjouskilpailun kotoutumiskoulutusten toteuttamisesta vuosina 2020-2021 Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä ja Huittisissa. Porin kotoutumiskoulutusten toteuttajaksi valittiin Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Rauman, Kankaanpään ja Huittisten toteuttajaksi Sataedu Oy. Vuoden 2020 ensimmäiset kotoutumiskoulutukset käynnistyivät heti tammikuussa. Jo parin kuukauden kuluttua tästä tilanne muuttui koronapandemian takia ja kotoutumiskoulutuksissakin jouduttiin siirtymään etäopetukseen. Etäopetusta kesti elokuuhun saakka, josta lähtien kotoutumiskoulutukset on toteutettu pääsääntöisesti lähiopetuksena hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioiden.

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on, että maahanmuuttaja saavuttaa suomen kielessä toimivan peruskielitaidon, vähintään taitotason B1.1. Kielenoppimisen lisäksi koulutus tukee maahanmuuttajan kotoutumista kehittämällä yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja elämänhallintaan liittyviä valmiuksia. Satakunnassa kotoutumiskoulutusten vaikuttavuus on tällä hetkellä hyvällä tasolla. Tammi-elokuussa 2020 työttömänä työnhakijana kolmen kuukauden kuluttua kotoutumiskoulutuksen päättymisestä oli 25,1 %, kun koko maan keskiarvo vastaavana ajanjaksona oli 29,8 %.

Koulutuspäällikkö Eeva Wallin WinNovasta kertoo, että Porissa on ollut käynnissä yhdeksän koulutusta ja kymmenes on juuri aloittanut ryhmäkoon vaihdellessa 10-16 opiskelijan välillä. Sataedun koulutuspäällikkö Pirjo Raunion mukaan Sataedulla on alkanut vuoden 2020 alusta lähtien yhteensä yhdeksän ryhmää, joista seitsemän Raumalla. Kankaanpäässä sekä Huittisissa on molemmissa käynnistynyt yksi kotoutumiskoulutuksen ryhmä. Vaikka koronapandemia onkin aiheuttanut uusia järjestelyjä opetuksen toteuttamiseen ja haasteita koulutuksen etenemiseen, opinnot ovat edenneet sujuvasti.

- Etäopiskelun käynnistäminen oli opettajilta ja opiskelijoilta iso ponnistus, mutta kuitenkin todella nopeasti etäopiskelu alkoi toimia sujuvasti. Joillekin etäopiskelu sopi paremmin kuin lähiopiskelu, koska osa esimerkiksi helposti häiriintyy metelistä tai muista opiskelijoista luokassa. Toki haasteensa toi päiväkotien ja koulujen sulkeminen, jolloin opiskelijoilla saattoi olla puoliso ja lapsia kotona, mikä voi vaikeuttaa keskittymistä. Tilanne helpottui, kun lapset palasivat takaisin päiväkoteihin ja kouluihin, Wallin kertoo WinNovasta.

- Kaikilla opiskelijoilla oli etäopetukseen siirryttäessä tarvittava tietotekninen osaaminen ja välineet. Lisäksi opettajat antoivat henkilökohtaista ohjausta niille, joiden osaaminen oli heikompaa. Eihän se verkko-opetus lähiopetusta voita ja monet opiskelijat ovatkin olleet tyytyväisiä, että ovat päässeet taas lähiopetukseen. Nyt olemme järjestäneet Raumalla opetusta hybridimallilla yhdistäen lähi- ja etäopetusta, etteivät kaikki opiskelijat ole yhtä aikaa paikalla. Olemme aloittaneet nopean polun koulutuksen kokonaan verkkototeutuksena ja siihen koulutukseen osallistuville hankittiin välineet kaikille, jotka ne tarvitsivat, Raunio kertoo Sataedusta.

Sekä WinNovan että Sataedun opiskelijoiden työssäoppimisjaksot peruttiin keväältä ja ne siirrettiin yhteisestä sopimuksesta ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa syksylle. Nyt jaksot on saatu käynnistettyä ja opiskelijat ovat päässeet etenemään opinnoissaan.

Lisätietoja:

  • Työvoimapalveluasiantuntija Jouni Vataja, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 085

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Tilannekatsaus - Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittaminen Satakunnassa11.11.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 tasosta, jolloin maahan saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 4 551, ja tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä hakijoita on ollut 2 569. Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa. SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä Rauman vastaanottokeskus lakkautettiin virallisesti 30.6.2020. Viimeiset yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät Kokemäen ja Kankaanpään vastaanottokeskukset lakkautettiin vuonna 2019. Tällä hetkellä Porin vastaanottokeskuksessa on majoittuneena noin 130 henkilöä, joiden lisäksi yksityismajoituksessa olevia on noin 60 henkilöä. Osa näistä henkilöistä tulee saamaan oleskeluluvan.

Koronatilanteen luoma epävarmuus hallitsee myös Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden lähiajan näkymiä (Satakunta)20.10.2020 15:28:54 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttaman maailmanlaajuisen taantuman seurauksena Suomen vienti on pudonnut merkittävästi. Tämä luo epävarmuutta etenkin Satakunnan vientivetoisen teknologiateollisuuden näkymiin. Lisäksi kriisin pitkittyminen voi näkyä myös työllisyyden kehityksen heikkenemisenä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymissä on Satakunnassa silti myös positiivisia odotuksia.

Haettavana ympäristöalan valtionavustuksia vuodelle 2021 (Varsinais-Suomi, Satakunta)15.10.2020 17:04:42 EESTTiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta voi hakea harkinnanvaraista avustusta seuraaviin tarkoituksiin. Hakuaika 15.10.-30.11.2020. Hakemuksissa tulee käyttää ensisijaisesti sähköistä hakutapaa: sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut​​​​​​​ Rakennusperinnön hoitoon Lisätietoa: Mia Puotunen, 0295 022 912 Saariston ympäristönhoitoon Lisätietoa: Nina Myllykoski, 0295 022 768, (saariston rakennusperintö) Mia Puotunen, 0295 022 912 Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmiin Lisätietoa: Sanna-Liisa Suojasto, 0295 022 946 Vesistökunnostusten sekä vesien(-meren) hoidon toimenpiteiden toteuttamiseen Lisätietoa: Ari Sallmén, 0295 022 937, Pekka Paavilainen, 0295 022 921, Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879 Vesitalouteen ja vesiluonnonvarojen kestävään käyttöön Lisätietoa: Juha-Pekka Triipponen, 0295 022 953 Kalataloudellisiin kunnostuksiin Lisätietoa (Varsinais-Suomen ELY-keskus): Leena Rannikko, 0295 022 649 ja Mika Sivil, 0295 023 045 Lisätietoja antavien henkilöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etun

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme