Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Koulukuvausten kilpailuttaminen valmistellaan yhteistyössä

Jaa

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla valmistellaan lasten ja nuorten valokuvauksia hoitavien toimijoiden kilpailuttamista. Kilpailutus koskee koko toimialaa: päiväkoteja, leikkipuistoja, kouluja ja oppilaitoksia. Kilpailutetut toimijat valitaan lukuvuoden 2018−2019 alkuun mennessä. Kilpailutus valmistellaan eri osapuolten yhteistyönä.

Hankintalain mukaan valokuvaukset ovat julkinen hankinta. Kyseessä on taloudellista vastiketta vastaan tehty sopimus, jolla päiväkoti, leikkipuisto, koulu tai oppilaitos antaa yritykselle mahdollisuuden tarjota palvelujaan omalla liiketaloudellisella riskillään. Hankintalaissa tällaisesta käytetään termiä palveluja koskeva käyttöoikeussopimus. Kilpailuttamalla kaikki kuvaukset hankintalain mukaisesti Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala voi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota lakisääteisiin velvoitteisiin, kuvaajien ammatilliseen osaamiseen, itse kuvausten järjestämiseen sekä kuvien valintaan ja toimittamiseen tilaajalle.

Kuvauksista tehdään neljän vuoden puitejärjestely siten, että Helsingin kouluilla, päiväkodeilla ja oppilaitoksilla on mahdollisuus vaikuttaa kuvaajan valintaan ja kuvausten ajankohtaan. Puitejärjestelyyn tullaan valitsemaan useita, erikokoisia toimijoita.

Tähän asti koulukuvauksista ovat päättäneet koulut, oppilaskunnat tai vanhempainyhdistykset. Kuvaajien valintaan ovat vaikuttaneet monet eri tekijät, muun muassa kuvaajien maksamat kulukorvaukset. Saatujen kuvien laatu ei aina ole ollut halutun mukainen. Lisäksi valmiiden kuvien valinta ja palautukset sekä kuvauksien käytännön järjestelyt on koettu työllistävänä asiana.

”Kilpailuttamisella halutaan pitää kuvausten kustannukset kurissa. Keskeisenä tavoitteena on, että huoltajat saavat lapsistaan hinta-laatu-suhteeltaan hyviä kuvia,” kiteyttää hankintapäällikkö Päivi Koskinen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

”Tavoitteena on myös, että valokuvauksiin saadaan samat pelisäännöt koko toimialalle ja että kuvauksiin liittyvä prosessi on huoltajien ja koulun näkökulmasta helppo ja vaivaton. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että valokuvien halutaan olevan saatavilla digitaalisessa muodossa ja kuvien postitusrumbasta pyritään eroon”, Koskinen kertoo. 

Ennakkoilmoitus tulossa Hilmaan

Kilpailutusta koskevan tarjouspyynnön valmistelu on aloitettu. Prosessi etenee loppusyksyn 2017 ja kevään 2018 aikana. Kilpailutetut toimijat valitaan ensi lukuvuoden alkuun mennessä. 

Kilpailutus valmistellaan yhdessä eri osapuolten kanssa. Mukana on toimialan henkilökuntaa, kuten rehtoreita, Helsingin vanhemmat ry:n HELVARY:n edustus, ja oppilaitakin on lupautunut valmisteluun mukaan.

”Ennen kuin tarjouspyyntö lähtee eteenpäin, siitä tehdään ennakkoilmoitus Hilmaan eli julkisten hankintojen ilmoituskanavalle, jossa kutsumme mahdolliset toimijat brief-tilaisuuteen, käymme siis markkinavuoropuhelun. Tilaisuudessa he voivat esittää kysymyksiä meille ja me heille. Tämä on tärkeää, jotta pystyisimme laatimaan mahdollisimman hyvän tarjouspyynnön”, Päivi Koskinen tähdentää.

Kun tarjouspyyntö on viety Hilmaan, tarjoajilla on 30 päivää aikaa tehdä tarjous. Hankinnasta päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Lisätietoja:

Hankintapäällikkö Miikka Keränen, puh. 09 310 43033, miikka.keranen@hel.fi

Hankintapäällikkö Päivi Koskinen (paikalla 4.12. alkaen), puh. 09 310 86341, paivi.koskinen@hel.fi

Talous- ja suunnittelupäällikkö Tero Vuontisjärvi, puh. 09 310 80295, tero.vuontisjarvi@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Raili Tanhuanpää
puh. 09 310 86239

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme