Koululaiset mukana Perhonjoen kalaston kehittämisessä

Istutuksin ylläpidetty taimenkanta
Viranomaisten toteuttamat taimenen ja lohen istutukset liittyvät pitkään jatkuneeseen tavoitteeseen ylläpitää ja vahvistaa Perhonjoen lohikalakantoja. Perhonjoki on ollut aikoinaan merkittävä taimen- ja lohijoki. Kalansaaliit ovat olleet suuria ja kalastus on työllistänyt merkittävän määrän ihmisiä. Nykyisin meritaimen ja pienissä määrin myös merilohi nousevat taas Perhonjokeen lisääntymään, mutta kalojen luontainen elinkierto on pääosassa jokea estynyt etenkin vaellusesteiden takia. Näistä merkittävin on Kaustisella sijaitseva Pirttikosken vesivoimalaitos, joka on estänyt merestä nousevien kutukalojen vaelluksen kohti hyviä lisääntymisalueita jo sadan vuoden ajan. Kalojen luontaisen elinkierron estyessä kalastoa on ylläpidetty istutuksin – niin Perhonjoessa kuin monessa muussakin Suomen vesistössä.
- Perhonjoen vesiensuojelun ja kalaston kehittämisen osalta on tehty töitä jo vuosikymmeniä. Asia ja tavoite on yhteinen, ja pääosin viranomaistoimin tehtyyn työhön halutaan osallistaa myös paikalliset ihmiset. Onko tähän parempaa kohdejoukkoa kuin nuoret, joita ajatellen pitkäjänteistä työtä myös ensisijaisesti tehdään? toteaa Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen Jukka Pakkala.
Koululaiset käyttivätkin tarmokkaasti tilaisuuden osallistua kalaston hoitoon. Uusi kalasukupolvi kaadettiin ämpäreillä veteen hymy kasvoilla. Tekemisestä huokui aito kiinnostus ja innostus aihetta kohtaan. Opettajat olivat lisäksi pohjustaneet asiaa jo oppitunneilla ennen tapahtumaa.
- Tapahtuma sopi hienosti osaksi viidesluokkalaisille toteutettua ympäristöaiheista teemaviikkoa. Perhonjoki ja sen tilan parantaminen on mielekäs ja konkreettinen opetusaihe alakoululaisille, jotka asuvat ja viettävät aikaa joen ympärillä, toteaa itsekin kalastusta harrastava opettaja Toni Mikkola Vetelin keskuskoululta. Vetelin Karjalankoskella pidetyssä tilaisuudessa koululaiset pääsivät ripustamaan itse tekemiään linnunpönttöjä joen varrelle sekä nauttimaan nuotion äärellä valmistetuista retkieväistä.
Vaikka istutukset ovat edelleen olennainen osa uhanalaisten kalakantojen hoitoa, on tavoite kuitenkin se, että kalat palaavat tulevaisuudessa jokeen kumipyörien sijaan omin voimin.
Yhteinen elinvoimainen joki
Työtä Perhonjoen kehittämiseksi riittää. Vedenlaatu on kuitenkin pääosin hyvä sekä eliöstöä että kaikkea virkistyskäyttöä ajatellen. Joki yhdessä muiden maakunnan luontokohteiden kanssa mahdollistaisi myös nykyistä selvästi monipuolisemman luontomatkailun kehittämisen siihen liittyvine palveluineen. Joen kehittäminen liittyykin vahvasti koko alueen viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden parantamiseen.
Kaustisella konkreettinen toimenpide tätä kohti olisi esillä ollut Pirttikosken voimalaitoksen toiminnan lakkauttaminen ja voimalaitospadon purku sekä koskialueen kunnostaminen. Se olisi edellytys joen avaamiseksi merestä jokeen nouseville kaloille. Vesiensuojelutoimenpiteenä padon purkaminen olisi konkreettinen toimenpide joen palauttamiseksi kohti luonnontilaa, ja samalla askel kohti muiden kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä jokijatkumon ja sen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Bussiliikenteeseen muutoksia kesäkauden alussa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)6.6.2023 08:57:20 EEST | Tiedote
Joukkoliikenteeseen osoitettujen määrärahojen väheneminen pakottaa ELY-keskuksen supistamaan vuorotarjontaa maaseutuliikenteessä. Kertalippujen asiakashintoja on korotettu noin 10 % kesäkauden alusta.
Valtatien 8 Vaasa - Oulu tavoitetila vuodelle 2040 muodostettu (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 13:36:50 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset yhdessä Väyläviraston kanssa ovat muodostaneet tavoitetilan Vaasan ja Oulun väliselle osuudelle valtatietä 8. Näkemystä tavoitetilasta tarvitaan, sillä tätä 304 kilometriä pitkää yhteysväliä tullaan kehittämään jaksoittain usean vuoden aikana.
Koillismaan kuntien välillä ajetaan joukkoliikennettä myös kesällä (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 09:53:43 EEST | Tiedote
Koulujen kesäloman alkamisesta huolimatta Kajaanin ja Kuusamon sekä Kemijärven ja Kuusamon välinen joukkoliikenne jatkuu. Lisäksi Kuusamon ja Oulun välillä käynnistyy kokonaan uusia linja-autovuoroja 5.6.2023 alkaen. Sen sijaan muilla reiteillä ajettuja vuoroja lakkaa vähäisten matkustajamäärien vuoksi.
Kainuun kuntien välisen joukkoliikenteen kesäkausi alkaa (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 14:20:20 EEST | Tiedote
Kesäaikataulut astuvat voimaan Kainuun kuntien välisessä joukkoliikenteessä 5.6.2023. Vaikka osa talvikauden vuoroista jää kesätauolle, joukkoliikenne jatkuu myös kesän aikana. Kesäaikataulut ovat voimassa 9.8.2023 asti.
Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote
Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme