Hiv-säätiö

Koulun on opetettava seksuaalisuuteen liittyviä turvataitoja

Jaa
Nuorten kohtaama seksuaalinen häirintä ja kaltoinkohtelu herättää voimakasta huolta kasvattajissa. Kaltoinkohtelua on mahdollista torjua laadukkaan seksuaalikasvatuksen keinoin. Hivpointin seksuaalikasvatuksen asiantuntijat ovat tavattavissa Educa 2019 -tapahtumassa pisteellä 6p98, josta opettajat voivat hakea käytännön työkaluja seksuaalikasvatuksen toteutukseen kouluissa.
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.

”Viimeisin kouluterveyskysely paljasti, että joka kolmas tyttö on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana, ja pojistakin lähes joka kymmenes. Tilanteeseen voidaan suoraan vaikuttaa seksuaalikasvatuksen avulla. Seksuaalikasvatus antaa nuorelle tietoa omista oikeuksista ja siitä, mitä oma ja toisten seksuaalinen itsemääräämisoikeus käytännössä tarkoittaa,” kertoo Hivpointin seksuaalikasvatuksesta vastaava suunnittelija Maria Oinonen.

Oikeuksien lisäksi laadukas seksuaalikasvatus opettaa nuorille turvataitoja. Näitä ovat esimerkiksi sen pohdinta, mitä itsestä kannattaa julkaista netissä, miten reagoida aikuisten taholta tuleviin yhteydenottoihin ja miten toimia, jos netissä tavattu tuttu ehdottaa tapaamista.

”Seksuaalikasvatus valmistaa myös kasvattajaa kohtaamaan yllättävät ja haastavat tilanteet, joita nuorten kanssa tulee eteen. Jos esimerkiksi epäilee nuoren joutuneen kaltoinkohtelun kohteeksi, aikuisen on hyvä muistaa seuraavat seikat: pysy rauhallisena. Kiitä, että nuori on ollut rohkea ja kertonut tapahtuneesta. Jos kyseessä on rikos, ota yhdessä nuoren kanssa yhteys poliisiin ja lastensuojeluun” Oinosen työpari, suunnittelija ja seksuaaliterapeutti Anni Susineva täydentää.

Kasvatuksen ammattilaiset ovat heränneet tiedon tarpeeseen, kertoo HIV-säätiön hallituksessa vaikuttava opettaja Linda Eklöf. ”Opettajankoulutuksessa annetaan vähän työkaluja kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen toteuttamiseen. Seksuaalikasvatuksesta vastaava opettaja voi koulusta riippuen jäädä hyvin yksin asian kanssa. Nuorten kasvun kokonaisvaltainen tukeminen, hyvinvoinnin edistäminen sekä nopeasti muuttuvan maailman vaatimien taitojen opettaminen ovat koulussa jokaisen opettajan vastuulla. Tämän pitäisi olla koko koulun yhteinen tahtotila.”

Hivpoint esittelee Educa 2019 -tapahtumassa uuden Seksuaalikasvattajan käsikirjan, joka on suunnattu nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. Opas antaa valmiudet seksuaalikasvatukseen koulussa, nuorisotalolla tai muussa nuorten toiminnassa. Kirja käsittelee ajankohtaisia seksuaalikasvatuksen kysymyksiä kuten sukupuolen, seksuaalisuuden ja kulttuuritaustan huomioiminen opetuksessa, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja häirintä verkossa sekä vammaisen nuoren seksuaaliterveys. Lisäksi kirjasta löytyy 38 käytännön harjoitusta nuorten seksuaalikasvatustyöpajan toteuttamiseen.

Hivpointin seksuaalikasvatuksen asiantuntijat ovat tavattavissa Educa-tapahtumassa 25.-26.1. Helsingin Messukeskuksessa pisteellä 6p98.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Hivpointin suunnittelija, seksuaalineuvoja Maria Oinonen p. 040 869 9007


Hivpointin suunnittelija, seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti Anni Susineva p. 040 551 7511


Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä, p. 040 120 9020

Kuvat

Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Lataa
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Lataa
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Seksuaalikasvatusta. Kuvaaja: Mikko Rasila.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien sekä seksuaaliterveyden edistäminen. Hivpointin nuorille suunnattu työ edistää nuorten kokonaisvaltaista seksuaaliterveyttä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Hiv-testausta tulisi tehostaa Suomessa – tartunnat todetaan liian myöhään22.11.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa arviolta joka kolmas ja Suomessa n. 18 % hiv-tartunnan saaneista ei tiedä omasta tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Suomessa vuosina 2010–2019 todetuista hiv-tartunnoista yli puolet diagnosoitiin myöhään, eli vasta siinä vaiheessa, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa. Jotta kaikki pääsevät ajoissa hiv-testiin ja saavat tarvitsemaansa hoitoa, tulee testausta tehostaa. 22.–29.11. vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee järjestöjä, julkisen terveydenhuollon yksiköitä ja viranomaisia kaikkialla Euroopassa tehostamaan hivin ja hepatiitin testausta ja lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye