Oulun yliopisto

Koulutusta ja työpajoja digitaaliseen pienvalmistukseen

Jaa

Oulun yliopiston koulutushankkeessa tarjotaan digitaitoja työttömille nuorille ja maahanmuuttajille.

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan INTERACT ja UBICOMP -tutkimusryhmissä sekä Fab Labissa on tehty jo useamman vuoden ajan työtä digitaalisen pienvalmistuksen opettamiseen ja jalkauttamiseen liittyen. Nyt meneillään oleva kolmivuotinen ESR-rahoitteinen TehdäänMuutos (Make4Change) -hanke tähtää työttömien työelämä- ja opiskeluvalmiuksien parantamiseen digitaalisen pienvalmistuksen ja making-ajattelun avulla.

“Keskeisenä toimintamuotona hankkeessa on yhteistyöorganisaatioiden kanssa järjestettävät työpajat, joissa opetellaan muun muassa digitaaliseen pienvalistukseen liittyviä laaja-alaisia työelämätaitoja, suunnittelu- ja projektinhallinta taitoja, tietokoneen käyttöä, ryhmätyöskentelyä sekä kielitaitoja”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori, tutkijatohtori Leena Ventä-Olkkonen.

Osana hanketta on viime syksyn ja talven aikana on järjestetty työpajoja Auta Lasta -yhdistyksen maahanmuuttajille suunnatun ompelukerhotoiminnan sekä Oulun kaupungin nuorten työpajojen puitteissa.

Kerhotoiminnassa maahanmuuttajat ovat päässeet kokeilemaan kannettavaa laserleikkuria ja vinyylileikkurin toimintaa. “Osallistujia on ohjattu henkilökohtaisesti, ja vastaanotto on ollut innostunutta”, Ventä-Olkkonen iloitsee.

Toimintaa onkin tarkoitus jatkaa heti, kun koronarajoitukset hellittävät. Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan puitteissa hankkeen työpajoja on pidetty koronarajoitusten aikana etäyhteyksin ja hybridimuotoisesti. Osallistujat ovat muun muassa suunnitelleet ja mallintaneet parille logon, jonka ovat leikanneet vinyylileikkurilla ja painaneet kangaskassiin, suunnitelleet ja laserleikanneet lyhdyn sekä suunnitelleet ja mallintaneet joulukoristeen 3D-mallinnusohjelmalla.

Keväällä 2021 TehdäänMuutos-hanke aloittaa yhteistyön myös Oulun kaupungin ohjelmointiin keskittyvän Diginikkarit-projektin kanssa. TehdäänMuutos lisää Diginikkarit-projektin kokonaisuuteen prosesseja, joissa osallistujat saavat harjoitella muun muassa mallinnusta, laserleikkausta, 3D-tulostusta ja sulautettua ohjelmointia. Sitä ennen hankkeessa alkaa uusi työpaja, jossa osallistujat pääsevät ohjelmoimaan itselleen nettiportfolion. Portfolion avulla voi tuoda esiin omaa osaamistaan työnhakua varten tai esimerkiksi markkinoida tuotettaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme