Oulun yliopisto

Koulutusta ja työpajoja digitaaliseen pienvalmistukseen

Jaa
Oulun yliopiston koulutushankkeessa tarjotaan digitaitoja työttömille nuorille ja maahanmuuttajille.

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan INTERACT ja UBICOMP -tutkimusryhmissä sekä Fab Labissa on tehty jo useamman vuoden ajan työtä digitaalisen pienvalmistuksen opettamiseen ja jalkauttamiseen liittyen. Nyt meneillään oleva kolmivuotinen ESR-rahoitteinen TehdäänMuutos (Make4Change) -hanke tähtää työttömien työelämä- ja opiskeluvalmiuksien parantamiseen digitaalisen pienvalmistuksen ja making-ajattelun avulla.

“Keskeisenä toimintamuotona hankkeessa on yhteistyöorganisaatioiden kanssa järjestettävät työpajat, joissa opetellaan muun muassa digitaaliseen pienvalistukseen liittyviä laaja-alaisia työelämätaitoja, suunnittelu- ja projektinhallinta taitoja, tietokoneen käyttöä, ryhmätyöskentelyä sekä kielitaitoja”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori, tutkijatohtori Leena Ventä-Olkkonen.

Osana hanketta on viime syksyn ja talven aikana on järjestetty työpajoja Auta Lasta -yhdistyksen maahanmuuttajille suunnatun ompelukerhotoiminnan sekä Oulun kaupungin nuorten työpajojen puitteissa.

Kerhotoiminnassa maahanmuuttajat ovat päässeet kokeilemaan kannettavaa laserleikkuria ja vinyylileikkurin toimintaa. “Osallistujia on ohjattu henkilökohtaisesti, ja vastaanotto on ollut innostunutta”, Ventä-Olkkonen iloitsee.

Toimintaa onkin tarkoitus jatkaa heti, kun koronarajoitukset hellittävät. Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan puitteissa hankkeen työpajoja on pidetty koronarajoitusten aikana etäyhteyksin ja hybridimuotoisesti. Osallistujat ovat muun muassa suunnitelleet ja mallintaneet parille logon, jonka ovat leikanneet vinyylileikkurilla ja painaneet kangaskassiin, suunnitelleet ja laserleikanneet lyhdyn sekä suunnitelleet ja mallintaneet joulukoristeen 3D-mallinnusohjelmalla.

Keväällä 2021 TehdäänMuutos-hanke aloittaa yhteistyön myös Oulun kaupungin ohjelmointiin keskittyvän Diginikkarit-projektin kanssa. TehdäänMuutos lisää Diginikkarit-projektin kokonaisuuteen prosesseja, joissa osallistujat saavat harjoitella muun muassa mallinnusta, laserleikkausta, 3D-tulostusta ja sulautettua ohjelmointia. Sitä ennen hankkeessa alkaa uusi työpaja, jossa osallistujat pääsevät ohjelmoimaan itselleen nettiportfolion. Portfolion avulla voi tuoda esiin omaa osaamistaan työnhakua varten tai esimerkiksi markkinoida tuotettaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye