KOVA ry

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin

Jaa
Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

Fingridin tilastojen mukaan suomalaisten sähkönkulutus oli tammikuussa 2023 viisi prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2022 tammikuussa. Myös KOVAn jäsenistössä on lähdetty innokkaasti mukaan energiansäästötalkoisiin, ja useilla jäsenyhtiöillä on ollut myös omia kampanjoita energian säästämiseen liittyen. KOVAn jäsenet ovat kannustaneet asukkaitaan energian säästämiseen monin eri tavoin, kuten kiinnittämällä huomiota sisälämpötilaan sekä lämpimän veden kulutukseen. Jäsenyhtiöissä on mahdollisuuksien mukaan myös esimerkiksi laskettu asuntojen tavoitelämpötiloja, tiivistetty saunavuoroja sekä tarkastettu talojen ilmanvaihtoa.Asukkaita on myös ohjeistettu muun muassa sähkökatkojen varalta.

Vaikka Astetta alemmas -kampanja käynnistyi vain muutama kuukausi sitten, on tuloksia silti jo nähtävissä: useilla KOVAn jäsenyhtiöillä esimerkiksi veden kulutus on saatu laskemaan usealla prosentilla energiansäästötoimenpiteiden ansiosta. Energiansäästöön liittyviä toimenpiteitä tehdessä on kuitenkin syytä muistaa niin asukkaiden kuin rakennuksenkin terveellisyys: esimerkiksi riittävä ilmanvaihto ja lämpötila on muistettava huomioida myös energiaa säästettäessä.

Aktiiviseen asukasviestintään syytä panostaa

On tärkeää, että asukkaat otetaan riittävästi mukaan energiatehokkuutta parantaviin tekoihin ja heille viestitään avoimesti ja selkeästi omista vaikutusmahdollisuuksistaan, sillä energian säästö vaikuttaa myös asumiskustannuksiin. Asukkaat ovat nykyään myös entistä kiinnostuneempia siitä, miten oma vuokranantaja huolehtii ympäristö- ja vastuullisuusasioista. Vuokranantajan läpinäkyvä toiminta mielletään hyvin positiivisena asiana, ja vastuullisen vuokranantajan tehtäväksi koetaankin yhtiön tekemästä ympäristö- ja vastuullisuustyöstä viestiminen asukkaille.Aktiivisella ja ajankohtaisella viestinnällä toiminta tehdään näkyväksi ja merkitykselliseksi. Hyvällä asukasviestinnällä edistetään myös asumisviihtyisyyttä ja asukastyytyväisyyttä.

- Huoli energian riittävyydestä sekä kasvavat energialaskut ovat selkeästi lisänneet jäsentemme kiinnostusta taloteknisten järjestelmien energiatehokkuuden parantamiseen. Myös uusiutuvan energian käyttö on lisääntynyt, ja tämä trendi näyttää jatkuvan kiitettävästi. Hyviä tuloksia voidaan saada melko pienilläkin investoinneilla, esimerkiksi parantamalla nykyisten järjestelmien tehokkuutta ja karsimalla pois ylimääräinen veden- ja energiankulutus. Lähtötilanne kiinteistöissä kuitenkin vaihtelee ja ylläpidosta vastaavat tahot sekä huoltohenkilöstö ovat tässä työssä avainasemassa. Lisäksi on syytä muistaa, että energiatehokkuuden parantaminen paitsi vähentää kustannusten nousun vaikutusta asumisen hintaan, myös auttaa pienentämään asumisen hiilipäästöjä, KOVAn tekninen johtaja Sami Ylenius muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan2.2.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Ilmastonmuutos huomioitava valtion tukemassa asuntotuotannossa25.1.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Valtion tukemalla asuntotuotantojärjestelmällä on ollut Suomessa merkittävä rooli. Se on mahdollistanut yli 70 vuoden ajan paitsi kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisen, myös ehkäissyt segregaatiota ja asunnottomuutta. Valtion tukemaa ARA-järjestelmää tulee kuitenkin kehittää, sillä se ei tällä hetkellä huomioi riittävästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tilanne on absurdi, sillä samaan aikaan rakennuttamisesta ja rakennusten käytöstä aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää huomattavasti, koska nämä muodostavat noin 40 prosenttia hiilipäästöistä.

Ympäristövastuullisuusteot näkyvät vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden jokapäiväisessä toiminnassa8.12.2022 06:59:00 EET | Tiedote

Ympäristövastuullisuustekojen merkitys on noussut tärkeään rooliin myös vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toiminnassa. KOVAn jäsenilleen toteuttaman vastuullisuus- ja ympäristöasioiden kyselyn mukaan KOVAn jäsenistä 63 % tekee suunnitelmallista ja erikseen raportoitavaa vastuullisuustyötä, kuten ympäristöön sekä sosiaaliseen tai taloudelliseen vastuuseen liittyviä toimenpiteitä. Vastaajista 21 % kertoi myös noudattavansa jotain vastuullisuuden raportointistandardia. KOVA teetti jäsenistölleen vastaavan kyselyn vuonna 2020, jolloin tämä luku oli 15 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme