Kriisit, kestävä kehitys ja sukututkimus – Tunnetut tieteentekijät mukana Tieteen päivillä Jyväskylässä

Monenlaiset ja yhtäaikaiset kriisit tuntuvat parhaillaan yhteiskunnassa. Tieteen päivien tiedeillassa 11.1. käsittelyyn nousevat historian kriisit, sota, ruokaturva, informaatiosota ja vihapuhe ja maahanmuutto.
Historian apulaisprofessori Antero Holmila nostaa 1970-luvun energiakriisin merkittävimmäksi kriisin aiheuttamaksi murrokseksi toisen maailmansodan jälkeen. Hän etsii historian kriiseistä oppeja tulevien välttämiseen.
Työelämäprofessori, tiedustelueversti (evp) Martti J. Karin aiheena on informaatiosota ja kansallinen turvallisuuden. Kari sanoo, että Suomen on järjestelmällisesti kohennettava kognitiivista turvallisuutta. Tähän vaadittavista toimista hän kertoo tiedeillassa.
Yliopistonopettaja, dosentti Tuija Saresma kertoo tiedeillassa yhteiskunnan kärjistyneestä keskusteluilmapiiristä ja vastakkainasettelujen vahvistumisesta.
Tiedeillassa yhteiskuntapolitiikan professori Tiina Silvasti käsittelee kestävää ruokahuoltoa uuden ajan kriiseissä. Miten ruokaturvaa voidaan parantaa?
Tiedeilta on keskiviikkona 11.1. 2023 klo 17-18.30 Tietoniekassa (kirjasto Lähde, Seminaarinkatu 15B). Voit seurata tiedeiltaa myös verkkolähetyksenä. Tiedeillan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä. Lisätietoja illan ohjelmasta ja asiantuntijoista: https://www.jyu.fi/fi/akateemiset-tapahtumat/tieteenpaivat/tiedeilta
Koukuttavaa sukututkimusta ja keskustelua planetaarisesta hyvinvoinnista
Tietokirjailija, historianopettaja, Jyväskylän yliopiston alumni Ira Vihreälehto on vieraana tietokirjaillassa torstaina 12.1. Vihreälehto teki vuosia salapoliisityötä löytääkseen isälleen isän ja itselleen isoisän. Ainoa vinkki alkuun oli valokuva vuodelta 1943 sekä tieto, että kadonnut isoisä oli venäläinen sotavanki.
Tietokirjaillassa keskustellaan sukututkimuksesta ja ihmisten tarpeesta selvittää omat taustansa ja perimänsä.
Tietokirjailta on keskiviikkona 12.1. 2023 klo 18-19.30 Tietoniekassa (kirjasto Lähde, Seminaarinkatu 15B). Tilaisuudesta on myös verkkolähetys. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen tietokirjailijoiden kanssa: https://www.jyu.fi/fi/akateemiset-tapahtumat/tieteenpaivat/teema-1
Planetaarinen hyvinvointi on paneelikeskustelun aiheena resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin järjestämässä lounaskollokviossa keskiviikkona 11.1. Paneelikeskustelun aiheena on ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon jaettu hyvinvointi ja kukoistus.
Planetaarisen hyvinvoinnin käsitteen alustaa JYU.Wisdomin johtaja, ekologian professori Janne Kotiaho. Paneelikeskustelun fasilitaattorina toimii professori Hannu Heikkinen ja panelisteina professori Arto O. Salonen, professori Sanna Karkulehto, tutkijatohtori, dosentti Teea Kortetmäki sekä filosofi Frank Martela.
Planetaarisesta hyvinvoinnista keskustellaan Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (Tietoniekka-sali, 1 kerros) keskiviikkona 11.1.2023 klo 12.15-14. Tilaisuuden jälkeen on kahvit kaikille osallistujille ja tilaisuus haastatella panelisteja: https://www.jyu.fi/fi/akateemiset-tapahtumat/tieteenpaivat/planetaarisen-hyvinvoinnin-kollokvio
Lisätietoja Tieteen päivistä ja haastattelupyynnöt:
Tanja Heikkinen, viestinnän asiantuntija, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 472 1162
Tieteen päivät järjestetään Jyväskylän yliopistossa 11.-12.1. sekä 14.1.2023. Ohjelmassa on myös opastettuja kierroksia palkittuun kirjasto Lähteeseen (11. ja 12.1) ja yliopisto-opetuksen historiasta kertovaan näyttelykeskus Soihtuun (14.1.) Lasten ja nuorten yliopistotoimintaa järjestävä JYUniorit järjestää Aikamatkalle-tiedetyöpajat lapsille. Tieteen päivien koko ohjelman löydät tapahtumasivuilta: https://www.jyu.fi/fi/akateemiset-tapahtumat/tieteenpaivat
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme