Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Kritiikki koronatoimia kohtaan politisoitunut - suomalaiset pitävät matkustusrajoituksia liian lievinä

Jaa

Suomalaisten yksituumaisuus koronarajoituksien suhteen on alkanut rakoilla. Eniten kritiikkiä saavat liian lievinä pidetyt matkustusrajoitukset. Suomalaisista 70 prosenttia arvioi matkustusrajoitukset ulkomailta Suomeen liian lieviksi, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Suhtautuminen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuihin/valmisteltavana olleisiin suosituksiin ja rajoituksiin (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Suhtautuminen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuihin/valmisteltavana olleisiin suosituksiin ja rajoituksiin (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

EVA kysyi kevään 2021 Arvo- ja asennetutkimuksessa suomalaisten suhtautumista 13 eri suunniteltuun tai käyttöönotettuun rajoitustoimeen. Eniten kritiikkiä rajoitusten tiukkuudesta herättää lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttäminen, jota 43 prosenttia pitää liian tiukkana toimena.

Huolimatta näkemysten jakaantumisesta eri rajoitustoimista, kansalaisten tuki hallituksen koronatoimille on laajaa. Suomalaisista 72 prosenttia antaa täyden tukensa hallituksen toimille koronavirusepidemian torjumiseksi, vaikka ne ovat poikkeuksellisen järeitä. 19 prosenttia ei anna hallituksen toimille tukeaan. Vielä vuosi sitten 89 prosenttia suomalaisista antoi hallituksen järeille toimille tukensa.

Oppositiopuolueiden äänestäjien varaukseton tuki hallituksen toimille on kuitenkin hälvennyt. Keväällä 2020 perussuomalaisten äänestäjistä 75 prosenttia antoi tukensa hallituksen toimille, nyt niin tekee enää 42 prosenttia. Kokoomusäänestäjien varaukseton tuki hallituksen koronatoimille on pudonnut 86 prosentista 59 prosenttiin. RKP:n äänestäjien tuki on pudonnut 100 prosentista 67 prosenttiin. RKP:n äänestäjiä lukuun ottamatta hallituspuolueiden kannattajien tuki hallituksen koronatoimille on pysynyt yli 80 prosentin tasolla.

”Koronakriisin hoitoon liittyvä politiikan linnarauha on ohi, ja oppositiopuolueiden yltyvä kritiikki hallitusta kohtaan on kannustanut osaa näiden puolueiden äänestäjistä kyseenalaistamaan liian tiukoiksi koettuja koronatoimia. Ilmiö on havaittavissa useiden kevään Arvo- ja asennetutkimuksen kysymysten kohdalla”, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen, joka on kirjoittanut EVA Analyysin Politisoitunut pandemia.

Väestöstä erottuu puolueiden äänestäjien lisäksi yksi ryhmä, joka ei hallituksen toimille varauksetonta tukea anna: yrittäjät. Viime keväänä yrittäjistä 82 prosenttia tuki rajoitustoimia, nyt enää 49 prosenttia.

”Koronarajoitusten pitkittyminen on iskenyt erityisen rajusti tiettyjen alojen, esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alojen, yrityksiin, ja se todennäköisesti näkyy yrittäjien näkemyksissä rajoitustoimista”, Metelinen sanoo.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Politisoitunut pandemia -EVA Analyysi maanantaina 3.5. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suhtautuminen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuihin/valmisteltavana olleisiin suosituksiin ja rajoituksiin (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Suhtautuminen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuihin/valmisteltavana olleisiin suosituksiin ja rajoituksiin (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
”Vaikka hallituksen toimet koronavirusepidemian torjumiseksi ovat poikkeuksellisen järeitä, annan niille täyden tukeni” (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
”Vaikka hallituksen toimet koronavirusepidemian torjumiseksi ovat poikkeuksellisen järeitä, annan niille täyden tukeni” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EU:n kannatus kasvaa, vaikka elpymispaketti epäilyttää monia9.5.2021 05:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 54 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Suomalaisten EU-myönteisyys on kasvanut hiukan viime syksystä siitä huolimatta, että suomalaisten näkemykset EU:n elpymispaketista jakaantuvat kahtia. Suomalaisista 40 prosenttia ajattelee, että Suomen osallistuminen Euroopan unionin jäsenmaille avustuksia ja lainoja jakavaan elpymispakettiin on maamme etujen mukaista. 38 prosenttia ei pidä elpymispakettiin osallistumista suomalaisten etujen mukaisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme