KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

KT kehittää vahvasti lähijohtamista koronakriisin seurauksena

Jaa

Kunnissa, kuntayhtymissä ja kuntakonserneissa työskentelee noin 30 000 lähijohtajaa eli esihenkilöä. Lähijohtamisella on keskeinen rooli henkilöstön työhyvinvointiin, motivaatioon ja tuottavuuteen sekä julkisten palvelujen onnistumiseen.

KT Kuntatyönantajat haluaa tukea työnantajan edustajia kunnissa myös koronakriisin aikaan. KT on avannut kehittyvän ja digitaalisen Lähijohtamisen akatemian. Se rohkaisee lähijohtoa kehittämään itseään ja työtiimiään rajallisista resursseista huolimatta.

Koronakriisi kuormittaa johtajia

Koronakriisin vaikutukset kunnallisten työyhteisöjen toiminnalle olivat ennenäkemättömät. Keväällä kaikki kunnat ja kaupungit toimivat täysin koronan ehdoilla.

Valtionhallinnon linjaukset etätyöstä ja toimintojen sulkemisesta sekä henkilöstön saatavuuden ja soten toimintakyvyn turvaaminen aiheuttivat nopeita ja merkittäviä muutoksia työyhteisöille. Esimerkiksi oli tarve erittäin nopealla aikataudulla saada muutoksia palvelussuhteisiin. Työtä ja organisaatiota uudelleen järjestettiin, minkä mukana tuli tarve nopeille perehdytyksille ja koulutuksille. Viestinnän tuli oli olla oikeaa ja oikea-aikaista, vaikka valtiohallinnon linjaukset muuttuivat nopeasti.

Tuntematon virustauti ja erityisesti pula suojavälineiden saatavuudesta kuormittivat henkilöstöä psykososiaalisesti. Johtamisen tärkeimmiksi tehtäväksi nousivat henkilöstön rauhoittelu, jatkuva viestintä sekä nopeat linjaukset ja toimenpiteet toimintojen uudelleen järjestämisestä.

Koronakriisi kuormitti lähijohtajia, vaikka yleinen työhyvinvointi hieman kohosikin Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi -hankkeen alustavien tulosten mukaan. KT Kuntatyönantajat seuraa työelämän muutoksia kunnissa monilla kanavillaan.

KT:n haastatteluissa ilmeni, että kriisitilanne lisäsi lähijohdon kuormitusta seuraavilla tavoilla:

  • henkilöstön epävarmuus ja huoli lisääntyivät
  • oli tarve soveltaa lainsäädäntöä, jota harvoin tai ei koskaan aiemmin ole sovellettu
  • kriisitoimenpiteet piti sovittaa arkipäivän rutiineihin
  • toimeenpanovauhti oli ennennäkemätöntä
  • etäjohtaminen tuli kunta-alalla melko uutena asiana
  • korona toi erityisen tarpeen kiinnittää huomiota työsuojeluun.

Uudenlaisten kysymysten äärellä jokainen joutui analysoimaan omaa työtään ja osaamistaan.

KT on satsannut johtamisen kehittämiseen

Lähijohtamisen akatemiaa on kehitetty yhdessä kunta-alan pilottiorganisaatioiden kanssa. Akatemia sisältää videoita, työkaluja ja lyhyitä teoreettisempia materiaaleja. Työkalut ja materiaalit on pakattu hyvin nopeasti omaksuttaviksi paloiksi. Työkalut ovat hyödyllisiä, konkreettisia ja helposti käyttöön otettavia.

Alusta on avoin kuntien työnantajan edustajille. Erityisesti se toimii HR-kehittäjille ideapankkina ja lähijohtajille työkalupankkina. Syksyn aikana Lähijohtamisen akatemian teemoja ja sisältöjä esitellään webinaareissa kuukausittain, jotta käyttöönottokynnys madaltuisi.

Lähijohtamisen akatemiasta löytyy tukea esimerkiksi sisäisen viestinnän, vuorovaikutuksen ja ratkaisukeskeisyyden kehittämiseen. Akatemia tarjoaa jatkossa työkaluja muutosjohtamiseen, työhyvinvoinnin parantamiseen sekä muihin johtamisen kysymyksiin, joilla on merkitystä henkilöstön työtyytyväisyyteen ja tuottavuuteen.

Lähijohtamisen akatemian lisäksi KT järjestää yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa kuntien työnantajaa edustavien tueksi kriisi- ja etäjohtamiseen liittyviä webinaareja, teemavalmennuksia sekä etätyönohjausta pienryhmissä Etänä enemmän – sote-työ uudistuu -ESR-hankkeen avulla. Kaikki toiminta syksyllä 2020 järjestetään etänä ja maksuttomana.

Lisätiedot:

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Kehittämispäällikkö Jaana Näsänen, puh. 050 384 1664

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Kehittämispäällikkö Jaana Näsänen, puh. 050 384 1664

Tietoja julkaisijasta

KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä sekä valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa että kolmikantayhteistyössä. KT neuvottelee ja sopii kunnallista henkilöstöä koskevat valtakunnalliset virka- ja työehtosopimukset. Sopimusneuvottelujen ohella KT:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työelämän laadun, tuloksellisuuden ja yhteistoiminnan kehittäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työ- ja opiskeluperusteinen maahanmuutto tukemaan Suomen kestävää kasvua19.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Työmarkkinakeskusjärjestöjen (EK, KT, SAK, Akava ja STTK) mielestä Suomi tarvitsee työ- ja opiskeluperusteiseen maahanmuuttoon uuden kunnianhimon tason. On tärkeää, että koronaepidemian jälkeen pääsemme nopeasti mukaan kestävään kasvuun. Se edellyttää osaavaa työvoimaa ja vastuullista sekä tavoitteellista maahanmuuttopolitiikkaa. Hyväksikäyttö työelämässä on torjuttava. Hallituksen puolivälitarkastelussa on huomioitava hallitusohjelman tavoitteiden toteutuminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme