Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

KT olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen

Jaa

Kunta-alan työriidan osapuolet ovat antaneet vastauksensa valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta ilmoitti vastauksessaan olevansa valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ehdotuksen.

– Neuvottelukevät on ollut erityisen vaikea ja halusimme turvata työrauhan sekä palvelut kansalaisille. Sovintoehdotus olisi ollut riittävä kompromissiesitys, kertoo KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alalle olisi sovittu kahden vuoden sopimus, jolla palkat olisivat nousseet ensimmäisenä vuonna yhteensä kaksi prosenttia ja toisena vuonna vähintään 1,9 prosenttia. Esitykseen sisältyivät myös paikalliset järjestelyerät. Palkansaajajärjestöjen esittämiä erillisiä, monivuotisia palkkaohjelmia esitys ei sisältänyt.

– KT oli valmis yleisen edun nimissä hyväksymään valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen, vaikka ehdotus ei kaikilta osin ollut KT:n tavoitteiden mukainen, korostaa toimitusjohtaja Markku Jalonen.

– Sovintoehdotuksen palkankorotustaso olisi tukenut hyvinvointiyhteiskunnan palveluita ja taloudellista kestävyyttä sekä vähentänyt paineita korottaa kansalaisten verotusta, painottaa Kirsi-Marja Lievonen.

Sopimusjärjestelmän jakautuminen kahteen osaan heikentäisi työrauhaa

Sovintoehdotus sisälsi KT:n mukaan myös merkittävän valuvian neuvottelujärjestelmään

Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alan ja hyvinvointialan neuvottelujärjestelmään tulisi kaksi erillistä pääneuvotteluryhmää.

– Pääneuvotteluryhmän pilkkominen kahteen osaan ja kokonaisuuden hajottaminen olisi poikkeuksellisen vakava uhka jatkossa työrauhalle ja julkiselle taloudelle. Se lisäisi päällekkäistä työtä, epävakautta ja kustannusriskiä, sanoo Markku Jalonen.

Vuonna 2020 KT ja kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt sopivat yhtenäisen sopimusjärjestelmän säilyttämisestä hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Nyt tehty sovintoehdotus rikkoi aiemmin sovittua.

KT on valmis jatkamaan neuvotteluita

Palkansaajajärjestöt eivät hyväksyneet sovittelijan ehdotusta.

Jalosen mukaan työtaistelujen laajeneminen on vastuutonta. KT on edelleen valmis jatkamaan sovittelua kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi.

Lisätietoja

Kirsi-Marja Lievonen, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja, henkilöstö- ja konsernijohtaja, puh. 040 570 5593
Markku Jalonen, toimitusjohtaja puh. 040 547 7710

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme