KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

KT:n kannanotto VM:n budjettiesitykseen: Kuntien toimintaedellytykset on turvattava, työllisyystavoitteesta pidettävä kiinni

Jaa

Kuntatalous on edelleen historiallisen heikossa kunnossa. Valtion ja kuntien taloudellinen tilanne heikkenee voimakkaasti ja velkataakka kasvaa. Lomautukset ja muut työvoimakustannusten sopeutustoimet kuntakentällä jatkuvat. Kunnat tarvitsevat lisää taloudellista tukea myös ensi vuonna.

Kunta-alan työmarkkinasopimusten mahdollistama laaja paikallinen sopimismahdollisuus pitää hyödyntää työpaikkojen turvaamisessa.

Hallituksen tulisi arvioida uudelleen sitä, onko nykyisessä taloudellisessa tilanteessa varaa antaa kunnille uusia tehtäviä ja velvoitteita, jotka lisäävät merkittävästi kuntien pysyviä menoja, kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen esittää.

Valtionosuuksia leikattiin, kun kunta-alan työaika pidentyi kiky-sopimuksessa. Uusissa kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksissa työaika pääsääntöisesti lyheni kikyä edeltävään tilanteeseen. Valtionosuuksia on nyt lisättävä samalla perusteella, joilla valtionosuuksia leikattiin. Valtaosa kuntasektorin tehtävistä on lakisääteisiä ja niiden rahoitus on pystyttävä turvaamaan.

Vaikka ensi vuonna talouden elvytystoimet vielä jatkuvat, lisäksi tarvitaan päätöksiä konkreettisista työllisyystoimista ja uskottavaa näköalaa työllisyysasteen nostamiseksi. Hallitusohjelman työllisyystavoitteesta täytyy pitää kiinni. Työllisyysasteen nostaminen on paras lääke myös kuntatalouden ongelmiin.

Ansiosidonnainen työttömyysturva pitää uudistaa ja oikeutta työttömyysturvan lisäpäiviin rajoittaa. Työvoimapalvelujen tehostaminen edellyttää samanaikaisesti työnhaun velvoittavuuden lisäämistä. Valtion ja kuntien yhteisvastuuta työllisyyden hoidosta tulee selkeyttää ja eri työnhakijaryhmien palveluja kehittää.

Palkkatuen käyttöä on tehostettava ja volyymiä kasvatettava etenkin vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevien työllisyyden edistämiseksi.

Tuottavuuden nostamiseksi tulee tukea ja vauhdittaa kuntapalveluja tuottavien organisaatioiden omaa kehittämis- ja uudistamistyötä sekä uuden teknologian hyödyntämistä. Samalla tukea tarvitaan lähijohtamisen kehittämiseen kunta-alalla.

Lisätietoja:

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Neuvottelupäällikkö Jorma Palola, puh. 050 512 5300

Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Neuvottelupäällikkö Jorma Palola, puh. 050 512 5300

Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300

Tietoja julkaisijasta

KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä sekä valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa että kolmikantayhteistyössä. KT neuvottelee ja sopii kunnallista henkilöstöä koskevat valtakunnalliset virka- ja työehtosopimukset. Sopimusneuvottelujen ohella KT:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työelämän laadun, tuloksellisuuden ja yhteistoiminnan kehittäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Sovintoratkaisu Eksoten palkkakiistaan19.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

KT Kuntatyönantajien ja pääsopijajärjestöjen edustajat ovat neuvotelleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin (KVTES) kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen harmonisointia ja perusteettomia palkkaeroja koskevan erimielisyyden ratkaisemisesta sovinnollisesti. Neuvottelut on aloitettu pääsopijajärjestöjen pyytämien keskusneuvottelujen perusteella syksyllä 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme