Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.

Kansalaistiede on järjestelmällistä toimintaa, jossa ei-ammattitutkijat vapaaehtoisesti edistävät tieteellistä tutkimusta esimerkiksi keräämällä uutta aineistoa ja syventämällä aiempaa tietoa museoiden, tutkimusryhmien tai muun vastaavan julkisen laitoksen käyttöön. Esimerkiksi lintubongausten tekeminen ja havaintojen ilmoittaminen on perinteinen esimerkki kansalaistieteestä.
Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksella vuosi sitten aloittaneessa EU-rahoitteisessa CS Track -projektissa tutkimuskohteina ovat kansalaistiede ja sen tekijät. Erityisesti tutkijoita kiinnostavat ihmisten tavat osallistua kansalaistiedeprojekteihin sekä teknologian hyödyntäminen ja oppiminen. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan ja listataan kansalaistiedeprojekteja sekä kansalaistiedettä tekeviä yhdistyksiä, mikä edesauttaa tiiviimpien kansalaistiedeverkostojen syntymistä.
– Tiede koskettaa meitä kaikkia tavoilla, joita usein emme tunnista. Kansalaistiede mahdollistaa tasokkaan tiedon tuottamisen lisäksi matalan kynnyksen osallistumisen tähän keskeiseen yhteiskunnalliseen toimintaan, projektitutkija Samu Paajanen toteaa.
– Tänään, 20. tammikuuta, Yhdysvaltain presidentti vannoo virkavalansa. Kansalaistieteellä on erittäin keskeinen rooli myös demokratian näkökulmasta. Yhtäältä esimerkiksi bongailemalla pilviä ja toimimalla erilaisissa verkkoyhteisöisissä ihmiset oppivat erilaisia taitoja, esimerkiksi kriittistä tiedonlukua. Toisaalta kansalaistiede lisää myös tieteen avoimuutta ja edistää demokratiaa, projektista vastaava professori Raija Hämäläinen tuo esiin.
Kansalaistieteen tekijä – auta vastaamalla kyselyyn
Tieteeseen ja sen parempaan ymmärtämiseen voi osallistua lukemattomilla eri tavoilla. Monikansallisen ja monitieteisen projektin avulla selvitetään, miten ihmiset osallistuvat tieteen tekemiseen ja miten osallistumista voidaan edesauttaa.
Tutkijat pyytävät kansalaistieteen osallistuvia vastaamaan kyselyyn, kartoitetaan, millaista kansalaistieteen tekeminen on kansalaisten näkökulmasta. Kyselyyn voi vastata 20.1.–21.2.2021 välisenä aikana. Vastaaminen vie noin 15 minuuttia.
– Kyselyssä kartoitetaan muun muassa kansalaistieteeseen osallistumisen tapoja, teknologian roolia osallistumisessa sekä osallistujien kokemuksia oppimisesta, tutkijatohtori Joni Lämsä kuvailee.
Kyselyyn pääsee vastaamaan osoitteessa https://cstrack.eu/.
Osallistuminen kansalaistiedeprojekteihin helppoa
Kansalaistiede on pitkään ollut melko vieras käsite jopa tieteestä kiinnostuneelle kansalle, kuten suomalaisille. Kansalaistiedeprojekteja löytyy kuitenkin runsaslukuisesti myös Suomesta. Vaikka kansalaistiede näyttäytyy usein luonnon eri ilmiöiden ja lajien havainnointina, ei osallistuminen vaadi aina edes kotisohvalta nousemista. Tutkijat kannustavatkin etsimään itselle sopivan ja mielenkiintoisen väylän kansalaistieteen pariin.
– Oman panoksensa antaminen useisiin kansainvälisiin kansalaistiedeprojekteihin onnistuu vaivattomasti verkon välityksellä, esimerkiksi Zooniverse-sivuston kautta. Sivulla estellyt projektit pyytävät ihmisiä muun muassa tunnistamaan tai laskemaan kuvista hyönteisiä tai avaruuden kappaleita tai kirjoittamaan puhtaaksi museoesineiden ja arkistojen aarteiden käsinkirjoitettuja tunnistetietoja, projektitutkija Emilia Lampi kertoo.
Lisätietoja:
Professori Raija Hämäläinen, kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, raija.h.hamalainen@jyu.fi, 040 744 2611
Projektitutkija Samu Paajanen, kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, samu.v.paajanen@jyu.fi
Tutkijatohtori Joni Lämsä, kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, joni.lamsa@jyu.fi, 040 805 4271
Projektitutkija Emilia Lampi, kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, emilia.k.lampi@jyu.fi, 040 485 4464
Lisätietoa CS Track-hankkeesta:
- Tiedote 21.4.2020: Kansalaistieteellä koronakriisiä vastaan
- JYUnity-verkkolehti: Kansalaistiede tutkimuskohteena
- Joni Lämsä Radio Suomen haastattelussa (Yle Areena)
- Hankkeeseen voi tutustua tarkemmin myös projektin omilla nettisivuilla tai Euroopan komission hankesivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.
Seminaarinmäen kampus on Suomen ensimmäinen hakukohde Euroopan kulttuuriperintötunnukseksi3.3.2021 10:04:32 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hakema kohde Seminaarinmäen kampus tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022.
Yliopiston etävuosijuhlassa palkitaan tutkimuksen ja opetuksen huippuja3.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Yliopiston vuosijuhla keskiviikkona 10.3.2021 klo 18.00 alkaen Verkkolähetys, linkki lähetyspäivänä osoitteessa jyu.fi/vuosijuhla
Kuntavaalien asiantuntijoita Jyväskylän yliopistossa 2.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Kaipaatko asiantuntijaa politiikkaa ja tulevia kuntavaaleja koskeviin teemoihin? Jyväskylän yliopiston tutkijoilta löytyy näihin teemoihin tieteellistä ja asiantuntevaa osaamista eri näkökulmista. Alla on listattu asiantuntijoita, joilta voit saada vastauksia kysymyksiisi.
Jyväskylän yliopisto vankistaa ammattivalmentajien tutkitun tiedon osaamista26.2.2021 12:07:28 EET | Tutkimus
Vain kolmanneksella päätoimisista valmentajista on akateeminen koulutus. Jotta luku saadaan nousuun, Jyväskylän yliopisto uudistaa valmentajakoulutuksen syksyllä 2021. Kun valmennus nojautuu tutkittuun tietoon, urheilutuloksetkin paranevat.
Jyväskylän yliopisto läpäisi ensimmäisenä yliopistona kolmannen kierroksen auditoinnin – yliopisto panostaa opiskelijoihin ja hyvinvointiin25.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto auditoitiin ensimmäisenä yliopistona kolmannella auditointikierroksella.Jyväskylän yliopisto sai auditoinnista erityistä kiitosta koulutustoiminnan johtamisesta ja monipuolisesta henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisesta.
Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme