Pohjois-Savon ELY-keskus

Kulttuuriympäristöä ilmasta – virtuaalikierros Kuopion Kallanrannan ympäristöön

Jaa

Kuopion Väinölänniemen kupeessa sijaitseva Kallanrannan kortteli ja sen ympäristö kätkevät sisälleen palan Pohjois-Savon kulttuurihistoriaa. Korttelin rakennukset ovat myös valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita. Väinölänniemi ja Kuopionlahden alue ovat suosittu lenkkeily- ja ulkoilualue, mutta harva tuntee upeiden rakennusten ja ympäristön historiaa. Pohjois-Savon ELY-keskus on halunnut kertoa kaikille Kallanrannan tarinan virtuaalikierroksen avulla.

Virtuaalikierros Kallanrannan korttelissa
Virtuaalikierros Kallanrannan korttelissa

Kallanrannan virtuaalikierros onnistuu tietokoneella tai mobiilisti kännykällä

Pohjois-Savon ELY-keskus on toteuttanut sen Kuopion toimipisteen historiaa esittelevän virtuaalikierroksen. Kävijä pystyy tarkastelemaan aluetta virtuaaliympäristössä droonikuvien kautta. Käyttö onnistuu tietokoneen tai mobiililaitteen nettiselaimella. Ikoneista voi tutkia infotietoa alueen historiasta, Victor Barsokevitschin kokoelman vanhoja mustavalkoisia kuvia ja otoksia kesän 2020 näkymistä.  

Kulttuuriympäristöasiantuntija Tapio Laaksonen kertoo, että alueen vehreässä ympäristössä on arvokkaita rakennuksia eri aikakausilta: Ortodoksinen kirkko (1904), Lääninhallituksen rakennukset (1885), Kuuromykkäin koulun rakennusryhmä (1860-luvun alku–1898), Sepänkatu 9 toimistotalo (1852) ja punatiiliset virastotalot (1954). Suurin osa rakennuksista on tehty valtion toimintoja varten. Osassa rakennuksista toimii nykyään myös yrityksiä. Sepänkatu 1 kiinteistössä ovat muun muassa Pohjois-Savon liiton toimitilat. 

Virtuaalikierroksen ja drooni-kuvaukset toteuttanut erikoissuunnittelija Juho-Ville Marttila kertoo, että Kuula-verkkopalvelussa katselija voi tutustua korttelin kohteisiin sekä viimekesäisten että 1900-luvun alun kuvien avulla.Vanhat kuvat ja lisätiedot löytyvät erillisistä mustista ikoneista avautuvissa ponnahdusikkunoissa. Historiaan tutustuminen onnistuu vaikka lenkillä paikan päällä avaamalla virtuaalikiertue omaan mobiililaitteeseen, Marttila kannustaa

Kallanrannassa hallinnon historia ja nykyhetki kohtaavat

Myös Pohjois-Savon ELY-keskuksen oma toimipaikka, Kallanranta 11 -toimitalo sijaitsee Kuopionlahden rannalla kaupunkikuvallisesti hienossa ja historiallisesti merkittävässä ympäristössä. Samaan kiinteistöön sijoittuvat myös Pohjois-Savon TE-toimiston ja Senaatin toimitilat sekä Finnvera ja ISS ravintola Nordic Light Kallanranta.

Johtaja Jari Mutanen kertoo, että Puistokortteli on mainio 135 vuotuinen jatkumo aluehallinnon rakenteista. Hallinnon valtaa osoittavasta mahtavasta rakennuksesta on siirrytty nykyajan lasiseinäisiin hallinnon läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä korostaviin monitoimitiloihin, Mutanen kuvailee. 

Piispanpuisto ja siitä Kuopionlahden ja Väinölänniemen suuntaan sijoittuva Lääninhallituksen miljöömuodostaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön kohteen, joka kuuluu myös Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon.  

 

Linkit Kallanrannan korttelin tarinoihin:  

Virtuaalikiertue Kuopion Kallanrannan kortteliin (Kuula-verkkopalvelu, marraskuu 2020)
Virtuaalikiertue ei valitettavasti ole saavutettavassa muodossa.

Tarinoita Kallanrannasta (Pohjois-Savon ELY-keskuksen verkkouutinen 29.8.2019)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuuriympäristöasiantuntija Tapio Laaksonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, tapio.laaksonen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 016 047

Drone-ilmakuvaukset erikoissuunnittelija Juho-Ville Marttila, Pohjois-Savon ELY-keskus, juho-ville.marttila(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 016 008

Kuvat

Virtuaalikierros Kallanrannan korttelissa
Virtuaalikierros Kallanrannan korttelissa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Hyydetulvia Ylä-Savon jokivesistöissä 15.1.202115.1.2021 14:23:24 EETTiedote

Ylä-Savon alueella on jokien virtaamat edelleen suuret ja alkuviikosta kiristynyt pakkanen on aiheuttanut hyydetulvia jokiin. Näiden seurauksena muodostunut hyyde on nostanut paikallisesti jokien vedenkorkeuksia nopeasti. Jokien vedenpinnan äkillinen nousu voi aiheuttaa osaltaan veden nousun rakennuksiin tai vesi voi nousta tielle tai levittäytyä laajasti metsäalueelle riippuen vallitsevista olosuhteista. ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan rakenteiden tulvasuojeluun tilanteen niin vaatiessa. Mahdollisten teiden katkeamisten takia ihmisiä voi jäädä saarroksiin kiinteistölle tai pääsy kiinteistölle estyy. Hyytökohteista on tullut ilmoituksia mm. Pielaveden Lampaanjoesta ja Koivujoesta, Iisalmen Pitkäkoskesta sekä Nurmijoen Mäkärä- ja Koivukoskesta. ELY-keskus on osassa kohteissa räjäyttänyt hyydepatoja ja osassa kohteita hyytöä on purettu kaivinkonetta apuna käyttäen. Pelastuslaitos on myös antanut virka-apua hyytöjen poistoon liittyen. Loppuvi

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202031.12.2020 10:05:05 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,36. Pinta on laskenut 17 cm kuukaudessa. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lisäjuoksutukset voitanee lopettaa tammikuussa. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat pystyttiin pitämään luparajoissa, mutta juoksutukset olivat erittäin suuria ajankohtaan nähden. Nyt ollaan vaihteeksi menossa normaaliin päin ja juoksutusta on voitu vähentää. Kiuruveden vuoden 2020 tulvahuippu rekisteröitiin marraskuun lopussa, pääosin selityksenä kylläkin on kevään tulvakorkeuden poikkeuksellisen matala taso. Myös Nilsiän reitillä vuoden 2020 suurimmat vedenkorkeudet ja virtaamat havaittiin marraskuussa. Nyt Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat edelleen ajankohdan keskimääräistä suurempia ja juoksutukset lähes täyden voimalaitoskapasiteetin tasolla. Juojärvellä pinta on aj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme