Vilkas Group Oy

”Kulutusjuhlista järkihankintoihin” – Verkkokaupan kasvu jäi alle inflaation, mutta ”verkko-ostaminen lähtee pian uusiin ennätyksiin”

Jaa
Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo, että verkkokaupan kasvu on jäänyt alle inflaation. ”Euromäärä kyllä kasvoi, vaikka inflaatio eteni vielä vauhdikkaammin. Kun kuluttajien luottamus kohenee, verkkokauppa loikkaa pian uusiin ennätyksiin”, arvioi indeksiä tuottavan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski. Klarnan maajohtaja Jacob Segercrantz arvioi myös nykyisen taloustilanteen korostavan verkko-ostamisen monia etuja. ”Talouden epävarmuus korostaa huolellisten ostopäätösten ja säästämiskyvyn tärkeyttä.”
Verkossa ostaminen on siirtynyt heräteostoksista järkihankintojen suuntaan. Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo verkkokaupan kasvun jatkuneen, voimakasta kasvua odotetaan kuluttajien luottamuksen palautuessa.
Verkossa ostaminen on siirtynyt heräteostoksista järkihankintojen suuntaan. Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo verkkokaupan kasvun jatkuneen, voimakasta kasvua odotetaan kuluttajien luottamuksen palautuessa.

Lehdistötiedote 20.1.2023

Verkkokaupan euromääräinen kasvu on jatkunut, mutta jää alle inflaation. Tämä ilmenee uunituoreesta verkkokauppaindeksistä, joka seuraa reaaliaikaisesti noin 2000 verkkokaupan todellista myyntiä. Indeksiä tuottavan verkkokauppatoimittajan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski on indeksin tuloksista ennen muuta helpottunut.

”Torjuntavoitoksi tätä kutsuisin. Kuluttajien luottamus on ollut pohjalukemissa, mutta siitä huolimatta verkkokaupan euromääräinen kasvu jatkui – ihan hyvä merkki koko taloudelle. Pieni merkki historiaan jää siitä, että 3,6 prosentin kasvu jää alle inflaation eli reaalikasvusta ei tällä kertaa voi puhua. Kehnon luottamuksen perusteella olisi kuitenkin voinut odottaa jopa romahdusta, joten kyllä myönteisen puolelle tulos kallistuu”, puntaroi Korkiakoski.

Korkiakosken mukaan kuluttajien ostokäyttäytymisessä on tapahtunut suuri muutos.

”Euroja käytetään verkossa entistä enemmän, mutta tilausmäärät putosivat taas yli 10 prosenttia. Voisi tiivistää, että kulutusjuhlista on siirrytty järkihankintoihin. Verkossa shoppaillaan spontaanisti aiempaa vähemmän, mutta toisaalta tehdään mittavampiakin järkihankintoja. Kuluttajat toimivat poikkeusoloissa rationaalisesti ja hyödyntävät mahdollisuudet löytää verkon kautta edullisimmat ratkaisut suuremmissakin ostoksissa. Ei fiksuinta lämpöpumppua lähdetä autolla etsimään… Ihmiset oppivat hyödyntämään verkkoa koko ajan paremmin”, analysoi Korkiakoski. 

Verkkokauppaan luvassa vahvaa kasvua

Klarnan Suomen maajohtaja Jacob Segercrantz nostaa myös esiin, että kuluttajien halu tehdä järkihankintoja korostuu myös verkkokaupassa. 

”Kvartaaleittain toteutettava Shopping Pulse -tutkimuksemme osoitti, että syitä miksi suomalaiset valitsevat verkko-ostamisen ovat helpompi hintavertailu (81 %) ja edullisemmat hinnat (76%) –  nämä ovat molemmat ominaisuuksia, joiden merkityksen uskon säilyvän myös vuonna 2023, kun taloudentilan epävarmuus korostaa huolellisten ostopäätösten ja säästämiskyvyn tärkeyttä. Verkkokaupan kasvua ajavat nuoremmat sukupolvet, sillä yli kolmasosa Z-sukupolvesta (39 %) ja millenniaalista (32 %) sanoo, että jos he voisivat vapaasti valita, valitsisivat he verkkokaupan kivijalan sijaan, kun taas X-sukupolvesta vain 27 prosenttia ja suurista ikäluokista 13 prosenttia sanoo mieluummin ostavansa verkosta kuin kivijalasta.”

Juuri verkko tarjoaa parhaat tavat säästää ostoksissa, mitä suomalaiset runsaasti arvostavat.

"Samat teemat nousivat esiin myös Klarnan kvartaaleittain toteutettavasta Money Management Pulse -tutkimuksesta ja loppuvuodesta tekemästämme Holiday Hack report -kyselytutkimuksesta: suomalaiset sijoittuivat maailmanlaajuista keskiarvoa korkeammalle, kun kysytään kiinnostuksesta omaan henkilökohtaiseen talouteen (75 % vs. 65 %). Esimerkiksi joulun alla 82 prosenttia suunnitteli säästävänsä rahaa lahjaostoksissa erilaisin keinoin. Suomalaisten suosituimmat tavat säästää ostoksia tehdessä olivat kanta-asiakasohjelmat (55 %), hintavertailutyökalut (52 %), kupongit (29 %) ja ostosovellukset (24 %). Nämä ovat kaikki ominaisuuksia, joihin myös Klarna on investoinut viime vuosina palvellakseen paremmin verkkokaupan käyttäjiä ja jotka ovat todennäköisesti entistä tärkeämpiä kuluttajille, jotka haluavat tänä vuonna säästää rahaa”, kuvailee Segercrantz.

Vilkkaan Korkiakoski vetääkin nykytilanteesta rohkaisevia johtopäätöksiä verkkokaupan kehityksestä pidemmälle aikavälille.

”Pandemia opetti miltei kokonaisen sukupolven senioreita verkko-ostajiksi. Vaikka ostaminen on juuri nyt aiempaa varovaisempaa, eivät jo verkon makuun päässeet uudet senioriostajat enää verkkoa hylkää. Ja nuoremmille sukupolville verkossa shoppailu on tietysti itsestään selvää. Eli: kun luottamus talouteen palautuu, verkko-ostaminen lähtee pian uusiin ennätyksiin. Esimerkiksi Ukrainan sotamenestys Venäjää vastaan on jo elvyttänyt luottamusta”, näkee Korkiakoski. 

Lisätietoja:

Markku Korkiakoski, toimitusjohtaja, Vilkas Group Oy, 0400 434 244, markku@vilkas.fi

Klarna Oy, press@klarna.com

Avainsanat

Kuvat

Verkossa ostaminen on siirtynyt heräteostoksista järkihankintojen suuntaan. Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo verkkokaupan kasvun jatkuneen, voimakasta kasvua odotetaan kuluttajien luottamuksen palautuessa.
Verkossa ostaminen on siirtynyt heräteostoksista järkihankintojen suuntaan. Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo verkkokaupan kasvun jatkuneen, voimakasta kasvua odotetaan kuluttajien luottamuksen palautuessa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vilkas Group Oy
Vilkas Group Oy
Finlaysoninkuja 19
33210 Tampere

0400434244https://www.vilkas.fi/

Vilkas on Suomen johtava verkkokauppatoimittaja ja sopiva kumppani kaiken kokoisille verkkokauppiaille. 2000 asiakastamme ovat laaja skaala pienyrittäjistä suuryrityksiin. Verkkokauppaindeksin mukaan asiakkaidemme vuosittainen kasvuvauhti on yli kymmenen prosenttia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vilkas Group Oy

”Ostovoiman romahdus on suuri vaara koko Suomelle, toivottavasti uusi hallitus torjuu sen” – Verkkokauppa putosi jyrkästi alkuvuonna13.4.2023 09:10:00 EEST | Tiedote

Verkkokauppa on romahtanut historiallisesti peräti 14 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo uunituore verkkokauppaindeksi. ”Inflaatio ja korkeat korot ovat syöneet ihmisten ostovoimaa todella pahasti”, arvioi verkkokauppaindeksiä jo yli 25 vuotta tuottaneen Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski. ”Myynti hidastui jo viime vuoden lopulla ja tammikuu oli selkeästi huonompi kuin vuosi sitten. Tuottavuutta pitää kehittää jatkuvasti”, painottaa Bonusapteekki.fi -verkkoapteekkia johtava Helena Jalonen.

”Suomelle kirimahdollisuus, Ruotsi pahasti edellä”: Verkkokauppiaiden viennille Pohjoismaihin uutta vauhtia huipputalojen yhteistyöstä2.2.2023 09:15:00 EET | Tiedote

PostNord ja verkkokauppatoimittaja Vilkas aloittavat yhteistyön, joka voi olla Suomelle kansallisesti merkittävä. ”Suomalaisten verkkokauppojen vienti Ruotsiin on lapsenkengissä verrattuna Ruotsin Suomen-vientiin. PostNordin tuottama data on avain markkinaloikkaan”, pohtii Vilkkaan toimitusjohtaja Markku Korkiakoski. ”Näemme tilanteen kaikissa Pohjoismaissa. Suomalainen verkkokauppias voi siis katsoa eteenpäin ja suunnitella tien menestykseensä paljon paremmin”, kertoo PostNord Oy:n toimitusjohtaja Johanna Starck.

”Tulikivi käy pk-teollisuuden viejien esikuvaksi!” Verkkokauppa välittää takkatilauksen suoraan tuotantoon, älyratkaisu kasvun tukena22.12.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Tulikivi hehkuu kuumana: tilausvirta on kasvanut yli 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna. ”Nopea kasvu onnistuu, koska B2B-verkkokauppamme liittää myynnin suoraan tuotantoon”, kiittää Tulikiven ICT-asiantuntija Pasi Korhonen. Ensi vuonna lisäkasvua on tarkoitus hakea keraamisten tulisijojen viennillä Saksaan. ”Entä jos vienti sujuisi B2B-teollisuudessa muutenkin verkossa ja yhdistyisi suoraan tuotantoon? Vientiloikka koko Suomelle”, pohtii Tulikiven B2B-verkkokaupparatkaisun räätälöineen Vilkas Groupin johtaja Timo Korvenoja.

”Kaikkien aikojen paras myynti!” – Energiakriisi siivitti verkkokauppaan ennätysloikan, aurinkopaneeleja ja takkoja myyty hurjaa tahtia6.10.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Verkkokaupan myynti on kasvanut peräti 40 prosenttia, kertoo verkkokaupan myyntiä reaaliajassa seuraava Verkkokauppaindeksi. ”Tämä on varsinkin odotuksiin nähden yllättävän hyvä tulos. Esimerkiksi aurinkopaneeleita on ostettu todella paljon, energiakriisi saa ihmiset varautumaan”, kiittää indeksiä tuottavan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski. ”Tämä on rohkaisevaa koko talouskehityksen kannalta. Oma datamme kertoo myös palvelujen kysynnän kasvusta, toteaa Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio.

”Ruotsi 4 – Suomi 0” – Suomen verkkokauppa on pahasti Ruotsia jäljessä, Tampereella esiteltiin Avainlippu myös verkkoon21.9.2022 13:34:09 EEST | Tiedote

Talouden epävarmuus heijastuu vahvasti myös verkkokauppaan. Verkkokauppa on pudonnut jopa Tampereella, joka on monessa suhteessa verkkokaupan edelläkävijä. Tampereella esiteltiin keskiviikkona kansallinen vastalääke, Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu verkkokaupoille. Suomi on Ruotsia perässä kaikilla verkkokaupan mittareilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme