Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kunnat toivovat lisää luottamusta ja vapauksia – Kuntaliitto julkisti hallitusohjelmatavoitteensa

Jaa

Kuntien moninaisuuden huomioimisen on oltava kuntapolitiikan ytimessä. Erilaistuvan kuntakentän vaihtelevat tarpeet on huomioitava laajemminkin nykyistä paremmin. Eri kokoisille ja erilaisille kunnille on turvattava kunnalliseen itsehallintoon kuuluva toimintavapaus päättää, miten ne järjestävät palvelut oikea-aikaisesti, taloudellisesti kestävästi ja vaikuttavasti. Tätä varten on käynnistettävä kokeiluohjelma.

– Valtion normiohjaus kohdistuu nyt kunnan tehtävien yksityiskohtaisiin toteuttamistapoihin. Yhteiskunnan toimivuudelle olennaista ei ole hallinnon samanlaisuus kaikissa kunnissa vaan palveluiden yhdenvertaisuus. Valtion tulee siirtyä ohjaamaan toiminnan tavoitteita ja vaikuttavuutta ja antaa kunnille tilaa etsiä itse niille sopivimmat toimintatavat, hallituksen puheenjohtaja Joona Räsänen painottaa. 

Jotta sote- ja TE 2024 -uudistusten jälkeiset uudenlaiset kunnat voivat rakentaa elinvoimaista tulevaisuutta, kuntien rahoitusjärjestelmä on uudistettava ja lakisääteisten palveluiden rahoitus turvattava. 

– Jokaisella kunnalla tulee olla riittävät resurssit palveluiden järjestämiseen. Valtionosuusjärjestelmä tulee uudistaa ja valtion päätöksenteosta aiheutuneet menetykset korvata kunnille täysimääräisesti. Rahoitusjärjestelmän tulee mahdollistaa ja kannustaa erilaisiin ja joustaviin palvelujen järjestämisen ratkaisuihin ja yhteistyöhön, toimitusjohtaja Minna Karhunen tähdentää. 

Kuntien suurena uutena tehtävänä on työllisyyspalveluiden järjestäminen vuodesta 2024 alkaen. Kunnille on annettava aito mahdollisuus järjestää palvelut kustannustehokkaasti paikalliset olosuhteet joustavasti huomioiden. Myös työvoiman saatavuusongelmiin on tartuttava kaikin keinoin. 

–  Työllisyys- ja yrityspalvelut, kotoutumista edistävät palvelut sekä koulutuspalvelut muodostavat jatkossa vahvan perustan kunnan elinvoimatehtävälle. Esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä voimakkaasti. Sen tiellä on nyt monia esteitä, jotka on purettava nopeasti, yhteysjohtaja José Valanta korostaa.

Tutustu kaikkiin 13 hallitusohjelmatavoitteeseemme liitteessä ja verkkosivuillamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hallituksen puheenjohtaja Joona Räsänen, 050 547 5590, joona.rasanen@lohja.fi

Toimitusjohtaja Minna Karhunen, 09 771 2000, minna.karhunen@kuntaliitto.fi

Yhteysjohtaja José Valanta, 050 523 1116, jose.valanta@kuntaliitto.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme