Kunnon loma myös määräaikaiselle – YKAn kolme ratkaisua
Juhannuksena Suomi hiljenee, kun suuri osa työntekijöistä vetäytyy viettämään kesälomaa. Loman suhteen kaikki eivät kuitenkaan ole samassa tilanteessa. Erityisesti lyhytaikaisissa määräaikaisissa työ- tai virkasuhteissa työskentelevät ovat vuosiloman osalta heikommassa asemassa kuin vakituiset. Lomapäiviä kertyy vuosilomalain mukaan alle vuoden mittaisessa palvelussuhteessa kaksi päivää kuukaudessa, kun muilla lomakertymä on kaksi ja puoli päivää kuukaudessa.
- Jaottelu alle vuoden ja yli vuoden mittaisiin työ- ja virkasuhteisiin ei ole vuosilomien kertymisen osalta enää tätä päivää. Kaikista palvelussuhteista tulisi kertyä vuosilomaa vähintään 2,5 päivää kuukaudessa, sanoo Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n (YKA) toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.
Työpaikkojen vaihtuessa tiuhaan ei lomaa välttämättä saa pidettyä juuri koskaan. Ongelma koskee pätkätyöläisten lisäksi myös muita työpaikan vaihtajia, sillä ensimmäinen kesä uudessa työpaikassa voi kulua vailla yhtään lomapäivää.
- Työpaikkaa vaihtaville sekä määräaikaisissa palvelussuhteissa oleville pitää taata oikeus taloudellisesti turvattuun vuosiloman pitämiseen. Yksi mahdollisuus olisi vuosilomapankki, jonka avulla lomapäivät seuraavat työntekijää työpaikasta toiseen, ehdottaa Pöyhönen.
Toinen tapa helpottaa määräaikaisten ja työpaikkaa vaihtavien tilannetta olisi siirtyä vuosilomien ansainnassa reaaliaikaiseen ansaintaan. Nykyisin lomat ansaitaan huhtikuusta maaliskuuhun olevan lomanmääräytymisvuoden aikana, ja valtaosin lomapäivät voi käyttää vasta lomanmääräytymisvuoden päättymistä seuraavalla lomakaudella, joka on pääsääntöisesti 2.5 – 30.9.
- Reaaliaikaisessa seurannassa työntekijälle alkaisi kertyä käytettävissä olevaa vuosilomaa tämän ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Nykyisestä jäykästä ansaintamallista voitaisiin tällöin luopua, sanoo Pöyhönen.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ehdottaa kolmea erilaista ratkaisua kohti lomatasa-arvoa:
- Kaikista työ- ja virkasuhteista tulisi kertyä vuosilomaa vähintään 2,5 päivää kuukaudessa.
- Lomien tulisi kertyä vuosilomapankkiin, jonka avulla lomapäivät seuraavat työntekijää työpaikasta toiseen.
- Työntekijälle voisi kertyä käytettävissä olevaa vuosilomaa tämän ensimmäisestä työpäivästä alkaen.
Meillä kaikilla on oikeus kunnon lomaan!
Lue myös:
YKA on linjannut vuosilomasta yhteiskuntapoliittisessa ohjelmassaan:
http://www.yhteiskunta-ala.fi/ykavaikuttaa/vuosiloma/
Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen p. 050 341 4677
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen, simo.poyhonen@yhteiskunta-ala.fi, p. 050 341 4677
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA) on uuden aikakauden ammattiliittojen edelläkävijä. Akavalainen YKA toimii yhteiskunnallisella alalla työskentelevien, korkeakoulututkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden ammatillisena etujärjestönä. Olemme jäsenen kumppani hänen urallaan ja tuemme jäsenen kehittymistä, uramahdollisuuksia sekä oikeuksia, jotta hän voi keskittyä tekemään työtään. Liitossa on runsaat 12 000 jäsentä. YKA täyttää tänä vuonna 70 vuotta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
YKAn Pöyhönen ja Teikari: Hyvä hallinto on toimivan yhteiskunnan perusta20.3.2025 14:28:01 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaalien sekä hallituksen puoliväliriihen lähestyessä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen Pöyhönen ja Teikari muistuttavat, että hyvä julkinen hallinto on elimellinen osa yhteiskuntarauhaa ja toimivaa yhteiskuntaa.
Vuoden yhteiskuntatieteilijä Linda Konate on huolissaan ihmisarvosta käytävästä keskustelusta15.11.2024 17:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi on valittu valtiotieteiden maisteri ja Suomen Lääkärit Ilman Rajoja toiminnanjohtaja Linda Konate. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 15.11.2024. Konate lahjoittaa 2500 euron suuruisen palkintorahan humanitaariseen työhön Sudaniin.
YKA pettyi hallituksen esitykseen vientivetoisesta palkkamallista – “Ei paranna neuvotteluedellytyksiä eikä edistä palkkatasa-arvoa”4.10.2024 14:04:14 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtajan Simo Pöyhösen mielestä valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei tule rajoittaa lainsäädännöllä, sillä seuraukset työmarkkinoihin ja kansantalouteen voivat olla arvaamattomat.
YKA: Paikallinen sopiminen palkoista on jo nyt arkipäivää myös valtiolla – hallituksen esityksen tarvetta perustellaan värikynät kainalossa13.9.2024 14:30:41 EEST | Tiedote
Eduskunta käsittelee tänä syksynä hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikön Petri Toiviaisen mukaan liikkeellä on nyt paljon harhaanjohtavia väitteitä paikallisen sopimisen nykytilasta julkisella sektorilla.
YKA HUSin leikkauksista: Toimiva hallinto on osa potilasturvallisuutta – “Jo nyt lakisääteisten tehtävien hoitaminen on vaarassa”21.8.2024 12:49:01 EEST | Tiedote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) massiiviset irtisanomiset uhkaavat potilas- ja asiakasturvallisuutta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut huomauttaa, että hallintokaan ei työskentele turhaan, vaan on osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme