Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Kunta-alan lakko alkoi Oulussa – sosiaalihuollon ammattihenkilöiden palkkaohjelma välttämätön

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenten neuvottelujärjestö JUKOn lakko on alkanut Oulussa. Työnseisaus kestää kaksi vuorokautta ja päättyy torstaina 7.4.2022 klo 23.59.

Lakossa olevat työntekijät kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE), opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) tai yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piiriin. Näitä ovat esimerkiksi sosionomit, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö ja kuraattorit. 

– Sosiaalialan korkeakoulutetut ovat avainasemassa, kun ihmiset tarvitsevat tukea kriisien ja muutosten keskellä. Juuri nyt on tällainen aika. Mutta sosiaalialan ammattilaisten palkat eivät vastaa heidän työnsä tärkeyttä ja vaativuutta. Työtaistelutoimet ovat ainoa keino vauhdittaa neuvotteluita ja päästä palkkakuopasta, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.    

Kunta-alan neuvottelut alkoivat tammikuussa, mutta ne keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022. Työriita siirtyi valtakunnansovittelijalle, jonka sovitteluesitys jäi kauas työntekijöiden vaatimuksista, joten sitä ei voitu hyväksyä.

Lakkoon osallistuvat kaikki kuntasektorin jukolaiset liitot, Talentian lisäksi muun muassa Lääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Psykologiliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Akavan Erityisalat. Lakkoon osallistuvat myös ammattijärjestöt JHL ja Jyty.

Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen.  

Työhyvinvoinnissa isoja ongelmia Oulussa

Alan palkkaongelmien lisäksi työhyvinvoinnissa on merkittäviä ongelmia. Talentian Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Minna Kaltio vaatii Oulun kaupungilta panostuksia sosiaalialalla työskentelevien työhyvinvointiin sekä veto- ja pitovoiman vahvistamiseen. 

– Henkilöstöresurssien täytyy olla sillä tasolla, että henkilöstö jaksaa työssään. Oulun kaupungissa sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus on ollut vilkasta, ja tässä kärsijöinä ovat asiakkaat, Kaltio sanoo. 

– Sosionomien palkkakehitys ei vastaa työn vaativuutta. Tähän tulee puuttua! Myös varhaiskasvatusala kärsii osaajapulasta, Kaltio kertoo. 

Mielenilmaus 6.4. klo 12 Rotuaarilla

JUKOn Rovaniemen paikallisryhmä järjestää yhdessä JHL:n ja Jytyn kanssa 6.4. klo 12 mielenilmauksen kunta-alan ammattilaisten oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta Rotuaarilla Oulussa. Talentiasta tapahtumaan osallistuu muun muassa sopimusasiantuntija Kari Matela.

Talentian päämääränä palkkaohjelma sosiaalialan korkeakoulutetuille

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.   

– Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden, eli sosionomien, sosiaalityöntekijöiden, kuntoutuksen ohjaajien ja geronomien, palkat eivät vastaa työn vaativuutta. Viimeistään nyt on satsattava sosiaalialan korkeakoulutettuihin ja maksettava heidän työstään kunnon palkka, Karsio sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkoihin saatava merkittävä korotus ‒ palkkataso vielä kunta-alaakin matalampi24.5.2022 08:14:22 EEST | Tiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen, sosionomien, sosiaalityöntekijöiden, varhaiskasvatuksen ammattilaisten, geronomien ja kuntoutuksen ohjaajien, palkat yksityissektorilla eivät vastaa työn vaativuutta. Ne ovat jopa matalammat kuin vastaavissa työtehtävissä julkisella sektorilla. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vaatii tilanteen korjaamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme