SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero: Liikkumattomuuden kustannukset jo kestämättömällä tasolla

Jaa
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) puhui tänään valtion liikuntahallinnon 100-vuotisjuhlassa. Avauspuheessaan Paatero muistutti, että toimiva ja alati kehittyvä liikuntahallinto luo mahdollisuudet, olosuhteet ja resurssit sille, että suomalaiset liikkuvat enemmän ja voivat paremmin. Liikkumattomuus aiheuttaa Suomelle vuosittain yli 3 miljardin kustannukset.
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

- Liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset valtiolle ovat jo kestämättömällä tasolla. Tälle kehitykselle on saatava loppu, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvua saadaan hillittyä, Paatero toteaa.

Paateron mukaan liikunnan roolia on vahvistettava valtionhallinnossa ja kunnissa niin rakenteiden kuin resurssienkin osalta.

- Liikunnan arvon on näyttävä myös hallinnossa. Liikunta kun ei ole vain terveyttä tai teknisten olosuhteiden ylläpitoa. On kyettävä tunnistamaan liikunnan laaja-alaisempi merkitys ja vahvistettava liikkumisen lisäämistä.  Mitä paremmin liikuntaseurat, kunnat, järjestöt ja valtionhallinto tekevät yhteistyötä, sitä paremmin myös tasa-arvo liikkumisessa toteutuu ja kansalaisten hyvinvointi lisääntyy, Paatero kertoo. 

Paatero arvioi, että liikuntapolitiikan asema poliittisessa keskustelussa vahvistuu jatkossa. Ensi vuoden alussa liikunta siirtyy osaksi valtion normaalia budjettirahoitusta ja erillinen Veikkauksen rahoitus loppuu.

- Kuten muukin yhteiskuntamme, myös liikunta ja urheilu ovat monien muutosten ja murrosten kohteina juuri nyt. Sote-sektorin poistuttua kuntien vastuulta nousevat kunnissa keskiöön elinvoima- ja sivistyspalvelut sekä nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Samalla kunnilla säilyy vastuu ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Tässä murroksessa on varmistettava, että kunnilla on mahdollisuus toteuttaa ydintehtäväänsä, ihmisten liikuttamista, myös jatkossa, Paatero linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa PaateroKuntaministeri

Yhteydenotot: erityisavustaja Sofia Nevalainen, p. 050 433 7237

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme