Kiinteistöliitto

Kuntavaaleissa katse asumisen kustannuksiin

Jaa

Kiinteistöliitto kehottaa kevään kuntavaalien ehdokkaita kiinnittämään huomiota asumisen kuntakohtaisesti määräytyviin kustannuksiin. Kiinteistövero, jätehuoltomaksut sekä vedestä ja lämmöstä perittävät taksat ovat esimerkkejä asioista, joihin kuntapäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Huhtikuun kuntavaaleissa valittavien päättäjien on tärkeää ymmärtää, että asumisen kustannukset pohjautuvat isoilta osin kunnissa tehtäviin päätöksiin.

”Esimerkiksi kuntien omistamissa vesi-, jätehuolto- ja energiayhtiöissä käyttävät valtaa kuntavaaleissa valittavat päättäjät. He ratkaisevat, kuinka suurta voittoa kunta yhtiön omistajana tavoittelee eli kuinka korkeiksi esimerkiksi lämmöstä, vedestä tai jätehuollosta perittävät maksut muodostuvat”, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Kuntakohtaisesti määräytyvät kiinteistönpitokustannukset ovat kuntalaisten kannalta eräänlaisia piiloveroja, jotka lankeavat maksettaviksi kaikille samansuuruisina maksajan tulotasosta riippumatta. Näin on asia myös kiinteistöveron kohdalla.

”Kiinteistöveron kohdalla toivomme kuntapäättäjiltä malttia olla korottamatta monin paikoin jo ennestään korkeita asumisen ja kiinteistönpidon kustannuksia. Tärkeää on huomata myös se, että kiinteistönomistajan kustannukset vaikuttavat väistämättä myös vuokralaisen maksamiin kustannuksiin”, Hiltunen sanoo.

Kiinteistönomistajien asialla jo 114 vuotta

Kiinteistöliitto perustettiin vuonna 1907 ajamaan talonomistajien asiaa. Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli syntyi jo 1880-luvulla, jolloin Suomi teollistui ja kaupungistui. Vielä 1930-luvulla suuri enemmistö suomalaisten kaupunkien ja kauppaloiden asukkaista asui vuokralla, kun nykyään 70 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnossa.

”Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on hajauttanut omistusta eri yhteiskuntaluokkiin ja toimii tänäkin päivänä todellisena lähidemokratian muotona”, Hiltunen toteaa.

Tällä viikolla 114 vuotta täyttävä Kiinteistöliitto toimii nykyisin kiinteistönomistajien edunvalvojana ja kiinteistöalan johtavana asiantuntijaorganisaationa, johon kuuluu alueellisten jäsenyhdistysten kautta jo noin 30 000 taloyhtiötä eri puolilla maata.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Sosiaalipalveluiden huoli-ilmoitus tunnetaan yhä huonosti – uusi videokampanja lisää tietoisuutta12.1.2021 09:01:00 EETTiedote

Sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun lapsen, aikuisen tai iäkkään henkilön huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta herää huoli. Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys tuottivat yhteistyössä videokampanjan, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta vähän tunnetusta ilmoitusmenettelystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme