Jyväskylän yliopisto

Kuntoilusta ja hyvinvoinnin kuluttamisesta on tullut globaali trendi

Jaa

Tuore teos syventyy kuntokeskusten kehittymiseen 15 Euroopan maassa sekä kuvaa niin sanotun fitness-ilmiön laajentumista valtavaksi bisnekseksi ja ihmisten liikuttajaksi eri puolilla maailmaa.

Kuntosalilla käynti on nykypäivänä miljoonien ihmisten harrastus ympäri maailmaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Kuntosalilla käynti on nykypäivänä miljoonien ihmisten harrastus ympäri maailmaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Kuntosaliharjoittelusta on viimeisen lähes 50 vuoden aikana kehittynyt yksi nopeimmin kasvavista fyysisen aktiivisuuden muodoista etenkin kehittyneissä maissa. Kuntosalillakäynti on osa nykypäivän elämäntapaa ja siitä on tullut miljoonien ihmisten harrastus. Kysynnän kasvaessa erilaisten kuntoilu- ja siihen liittyvien terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjonta on lisääntynyt räjähdysmäisesti etenkin 2000-luvulla.

- Kuntokeskustoimiala tarjoaa tänä päivänä valtavan määrän erilaisia liikuntavaihtoehtoja. Vaikuttaa myös siltä, että toimiala on onnistunut sopeuttamaan toimintaansa taloudellisissa suhdanteissa. Tämä tosin koskee tilannetta ennen korona-pandemiaa, tutkija Hanna Vehmas Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo. 

Kuntokeskustoimiala on muuttunut vuosikymmenten saatossa perinteisestä ´old school` painonnostosaleista kaupalliseksi liiketoiminnaksi, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia, monipuolisia ja trendikkäitä liikunta-, terveys- ja hyvinvointipalveluja sekä jäsenyyspaketteja maksukykynsä puolesta hyvin heterogeeniselle joukolle asiakkaita.

Vaikka kuntoilubuumilla on ollut parhaat edellytykset kasvaa nimenomaan korkean elintason maissa, on ilmiö levittäytynyt myös kehittyviin maihin.

- Tämä puolestaan kielii ilmiön globalisoitumisesta sekä perinteisten kansallisten liikuntakulttuuristen raja-aitojen madaltumisesta sekä eri maiden välisten harrastamiserojen vähenemisestä, Vehmas jatkaa.

Springer Internationalin uutuusteoksesta Fit for the Future? The Rise and Size of the Fitness Industry in Europe (2020) tarkastellaan tilastotietojen ja tapauskohtaisten esimerkkien valossa 15 Euroopan maan kuntokeskustoimintaa sekä tarkastellaan ilmiötä myös kansainvälisten tilastojen valossa.

Kirjan toimittajina ovat Jeroen Scheerder ja Kobe Helsen KU Leuvenistä sekä Hanna Vehmas Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Suomen osuutta koskevan artikkelin Fitness in Finland: Department Stores of Healthy Life Styles ovat kirjoittaneet liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat Antti Laine ja Hanna Vehmas.

Lisätietoa teoksesta:

https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-533489#editorsandaffiliations

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Hanna Vehmas, 040 805 3977, hanna.m.vehmas@jyu.fi

Kuvat

Kuntosalilla käynti on nykypäivänä miljoonien ihmisten harrastus ympäri maailmaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Kuntosalilla käynti on nykypäivänä miljoonien ihmisten harrastus ympäri maailmaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa
Fit for the Future? The Rise and Size of the Fitness Industry in Europe -kirjan kansi.
Fit for the Future? The Rise and Size of the Fitness Industry in Europe -kirjan kansi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Metsänhoito vaikuttaa ilmastonmuutosta voimakkaammin metsien ihmisille tarjoamiin hyötyihin6.2.2023 15:07:14 EET | Tiedote

Metsät edistävät ihmisten hyvinvointia monella tavalla tarjoamalla niin kutsuttuja ekosysteemipalveluja. Niitä ovat esimerkiksi puuntuotanto, hiilivarastot, virkistysarvot sekä marja- ja sienisadot. Jyväskylän yliopiston tutkijat yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa selvittivät metsänhoidon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin ja saivat selville, että metsänhoito vaikuttaa negatiivisesti niiden tarjontaan, erityisesti luonnon monimuotoisuuteen. Sitä vastoin ilmastonmuutoksella on yleisesti ottaen positiivinen vaikutus, joka kasvaa pohjoiseen mentäessä.

Väitös: Kasvavat vaatimukset kasvatus- ja koulutusalalla uuvuttavat johtajan6.2.2023 10:05:00 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutusalalla johtajien työ on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi. Työn haasteet heijastuvat myös johtajien työhyvinvointiin lisäten kuormitusta, joka pahimmillaan voi johtaa työuupumukseen. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa kasvatustieteen väitöskirjassa perehdytään kasvatus- ja koulutusalan johtajien työnkuvaan ja työhyvinvointiin suhteessa työhön kohdistuviin vaatimuksiin, resursseihin ja vuorovaikutusverkostoihin.

Panostukset T&K-menoihin kasvattaneet merkittävästi maakuntien bruttokansantuotetta - nopeinta kasvu on ollut Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla2.2.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Suomessa on osana kansallista strategiaa lisätty tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyviä panostuksia yli 20 prosentilla vuosien 2017–2021 välillä. Tarkastelukaudella yritysten osuus T&K-menoista on kasvanut tavoitteiden mukaisesti. Panostukset ovat auttaneet kasvattamaan sekä kansallisen tason että maakuntien bruttokansantuotetta. Nopeimmin bruttokansantuote on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Kansallisella tasolla lähes 50 % kaikista T&K-menoista kohdistuu Uudenmaan maakuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme