Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuormausnosturin määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä sakkoja toimitusjohtajalle

Jaa
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi lattianpäällystysalan yhtiön toimitusjohtajan kahdeksaan päiväsakkoon työturvallisuusrikkomuksesta. Yhtiön toiminnassa oli laiminlyöty suorittaa vuosittaiset määräaikaistarkastukset kuormausnosturille vuosina 2018–2021. Käräjäoikeus julisti tuomionsa 21.3.2023.

Yhtiön toimitusjohtaja kertoi olleensa siinä käsityksessä, että määräaikaistarkastukset oli tehty kuormausnosturin vuosihuoltojen yhteydessä. Käräjäoikeus katsoi, ettei vuosittain tehty huolto täyttänyt työturvallisuuslain ja työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisia vaatimuksia määräaikaistarkastukselle. Asetuksen mukaan työvälineille tehdyistä tarkastuksista on pidettävä pöytäkirjaa, eikä tässä tapauksessa yhtiöllä ollut sellaisia hallussaan.

Rikoshyödyn menettämistä koskeva vaatimus hylättiin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus katsoi, ettei esille tullut sellaista selvitystä, joka osoittaisi yhtiön toimitusjohtajan hyötyneen taloudellisesti määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä.

Työsuojelun lakimies Maija Nikkanen toteaa, että työvälineiden määräaikaistarkastukset on tehtävä lähtökohtaisesti vuosittain. Valtioneuvoston asetuksen liitteessä mainittua työvälinettä ei saa käyttää työssä, jos tarkastusta ei ole asianmukaisesti suoritettu.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 21.3.2023, asianumero R 23/978.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Maija Nikkanen, puh. 0295 016 543, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme