Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu 22.5: Vangin lapset kannattaa huomioida

Jaa

Suomessa arvioidaan olevan 8 000-10 000 alaikäistä lasta ja nuorta, joiden vanhempi on vankilassa. Ensi- ja turvakotien liiton toteuttamassa hankkeessa kehitetään lapsiystävällisiä ja tapoja tukea vanhempien ja heidän lastensa yhteydenpitoa. Kolmivuotisen pilottihankkeen aikana on autettu noin 40 vankia ja heidän lapsiaan. Samalla on rakennettu ja vahvistettu viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä.

Isyys ja äitiys on mahdollista, vaikka pitkän vankeustuomion vuoksi vanhempi on lapsen arjesta pitkään poissa. Ensi- ja turvakotien liiton Vanhempi vankilan portilla -hankkeessa on kolmen vuoden aikana tuettu vankilassa olevia vanhempia tai heidän perheitään. Kolme neljästä apua saaneista on miehiä. Medialla on mahdollisuus haastatella kokemusasiantuntijaisää sekä hankkeen työntekijöitä Miestyön foorumin yhteydessä keskiviikkona 22.5.2019 aamupäivän aikana.

Vangit ovat palautteen perusteella saaneet paljon eväitä vanhempana toimiseen. Yhdessä työntekijäin kanssa on pystytty paremmin asettumaan lapsen asemaan ja tuettu monella käytännön tavalla perheiden yhdessäoloa vankilan rajatuissa puitteissa.

– Tärkeintä on ollut, kun yhdessä työntekijän kanssa ollaan mietitty miten olisin hyvä isä, vaikka olenkin vankilassa, kertoo hankkeen työskentelystä apua saanut isä.

Ota yhteyttä haastattelun järjestämiseksi tarkemmin projektyöntekijä Nana Lindholm p. 050 573 3422 tai projektipäälliköt Sari Hellsten, p. 0400 285 340 tai Pirjo Kotkamo p. 050 409 0418

Miestyön foorumi 22.-23.5.2019, on merkittävin valtakunnallinen koulutus- ja verkostotapahtuma kaikille miehiä, isiä tai perheitä ammatissaan tai vapaaehtoisena kohtaaville. Koulutus järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa.

-----------------

Tiedote, julkaisuvapaa 22.5. klo 9

Vangin lapset kannattaa huomioida

Suomessa arvioidaan olevan 8 000-10 000 alaikäistä lasta ja nuorta, joiden vanhempi on vankilassa. Ensi- ja turvakotien liiton toteuttamassa hankkeessa kehitetään lapsiystävällisiä ja perhesuhteita tukevia toimintatapoja. Kolmivuotisen pilottihankkeen aikana on autettu noin 40 vankia ja heidän lapsiaan. Samalla on rakennettu ja vahvistettu viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä.

Isyys ja äitiys on mahdollista, vaikka pitkän vankeustuomion vuoksi vanhempi on lapsen arjesta pitkään poissa. Ensi- ja turvakotien liiton Vanhempi vankilan portilla -hankkeessa on kolmen vuoden aikana tuettu vankilassa olevia vanhempia tai heidän perheitään. Kolme neljästä apua saaneista on miehiä.

Vangit ovat palautteen perusteella saaneet paljon eväitä vanhempana toimiseen. Yhdessä työntekijäin kanssa on pystytty paremmin asettumaan lapsen asemaan ja tuettu monella käytännön tavalla perheiden yhdessäoloa vankilan rajatuissa puitteissa. Joidenkin kanssa on aloitettu työskentely jo silloin, kun puoliso on ollut raskaana tai yksinhuoltajaisä on ollut lähdössä suorittamaan tuomiotaan. Hanke on myös mukana pilotoimassa Helsingin vankilassa alkavaa vanki-isille suunnattua synnytysvalmennusta.

Vankeustuomiota suorittavalta isältä vaaditaan iso ponnistus, että suhde lapseen säilyy eikä vanhemmuudessa kannata jättäytyä sivuraiteelle. Halu tulla paremmaksi isäksi tai äidiksi voi myös motivoida rikoksettomaan elämäntapaan. Isyys on mahdollista, mutta se vaatii vaivannäköä perheeltä, vankeustuomiota suorittavalta ja vankilan henkilökunnalta. Vankilassa oleva vanhempi tarvitsee tukea ja kannustusta.

Vanhemman vankeustuomioon liittyy paljon häpeää ja tilanne on usein pelottava ja vaikea lapselle. Lapsi tarvitsee paljon tukea läheisiltään, mutta myös vankilan portin molemmilla puolilla työskenteleviltä ammattilaisilta. Lapsella on vankeuslain mukaan oikeus pitää yhteyttä vanhempaansa, mutta ei velvollisuutta. Tapaamisten täytyy tukea lasta.

− Lapsen kannalta on monissa vankiloissa esimerkiksi tiloissa ja tapaamisten käytännöissä vielä paljon kehittämistä. Aika pitkälle kyse on asenteista ja pienillä asioilla voidaan tehdä paljon. Ystävällinen kohtaaminen ja lelut tai pelit tapaamistilassa vievät jo eteenpäin, toteaa Nana Lindholm, Vanhempi vankilan portilla -hankkeen projektityöntekijä.

Lapsi, jonka vanhempi on vankilassa, voi selviytyä ja menestyä elämässä. Vankien lapsilla on tutkimusten mukaan kuitenkin kohonnut riski mielenterveysongelmiin, epäsosiaaliseen käyttäytymiseen ja muihin syrjäytymiseen altistaviin tekijöihin.

Isän tai äidin vapautuminen on suuri muutos ja vaikuttaa koko perheeseen. Silti vankien lapset ja puolisot jäävät usein vangin vapauden suunnittelussa vähälle huomiolle.

− Pitkäkin vankeustuomio päättyy aikanaan ja eteen voi tulla tilanteita, että jonain päivänä olohuoneeseen ilmestyy täysin vieras tyyppi. Vanhemman ei myöskään tarvitse täysin etääntyä. Tilannetta voidaan helpottaa monin tavoin, Lindholm muistuttaa.

Vangin perheen polku

Hankkeen myötä on havaittu, että perheen ja lasten huomioiminen täytyy pitää mielessä koko rangaistusprosessin ajan. Vangille laaditaan rikosseuraamuslaitoksen toimesta henkilökohtainen rangaistuksen ajan suunnitelma yhdessä tuomitun kanssa. Suunnitelmaan merkitään tavoitteita ja toimenpiteitä kuten suhteiden tukeminen perheeseen ja lapsiin. Suunnitelmassa tulisi huomioida myös suhteet lapsiin ja sopia tavoista toimia vanhempana koko tuomion ajan.

Hankkeessa kehitetty Vangin perheen polku -menetelmä on kehitetty yhdessä verkostojen, sekä työskentelyssä mukana olleiden lasten, vankien ja heidän puolisoittensa kanssa. Polussa tarkastellaan lapsen näkökulmasta vanhemman tuomion vaikutuksia ja tuen tarpeita tuomion aikana ja sen päättyessä. Polkutyökalun avulla työntekijöiden on ollut helppo pohtia perheen kanssa lapsen ajatuksia ja toiveita.

Ensi- ja turvakotien liitto toteuttaa Vanhempi vankilan portilla -hankkeen yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja Kriminaalihuollon tukisäätiön sekä kolmen jäsenyhdistyksensä: Kanta-Hämeen perhetyö ry, Kuopion ensikotiyhdistys ry ja Lahden ensi- ja turvakotiyhdistys ry kanssa. Yhdistyksillä on vankka kokemus haastavissa elämäntilanteissa elävien perheitten kanssa tehtävästä työstä. Hankkeessa kehitetään vankien ja heidän perheittensä kanssa tehtävää työtä jo vankila-aikana, mutta erityisesti ehdonalaiseen vapauteen siirtymisen vaiheessa.

Miestyön foorumi 22-23.5.2019 – Rosonen mies, Hämeenlinna

Jokaisella meistä on omanlaisiaan rosoja, jotka voivat syntyä jo lapsuudenperheessä. Toisten kohdalla rosot siirtyvät sellaisenaan sukupolvelta toiselle, toiset pystyvät siirtymän katkaisemaan. Myös omat valinnat johtavat erilaisille elämänpoluille.

Miestyön foorumissa XII Hämeenlinnassa 22.-23.5.2019, pohdimme näitä kysymyksiä. Puheenvuoroissa ja työpajoissa asiaa avaavat miehet, joilla on kokemusta aiheesta joko oman elämänsä tai työnsä kautta. Keskusteluissa luodaan syvyyttä ja ymmärrystä teemaan. Miestyön foorumi on merkittävin valtakunnallinen koulutus- ja verkostotapahtuma kaikille miehiä, isiä tai perheitä ammatissaan tai vapaaehtoisena kohtaaville. Foorumissa teemoja käsitellään monipuolisin työtavoin ja kulttuurin keinoin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nana Lindholm
projektityöntekijä, Vanhempi vankilan portilla -hanke, Kanta-Hämeen perhetyö ry
p. 050 573 3422, nana.lindholm@khperhetyo.fi

Laura Kouri
viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 040 709 9498, laura.kouri@etkl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Hyvä teko lapselle -palkinto Sixten Korkmanille9.1.2020 09:59:58 EETTiedote

Ensi- ja turvakotien liitto on myöntänyt Hyvä teko lapselle 2019 -palkinnon valtiotieteen tohtori Sixten Korkmanille. Hän on merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja keskustelijana tuonut esiin lapsiin ja perheisiin panostamisen investointina eikä kulueränä. Perheiden varhaiseen tukeen kannattaa investoida, sillä se tuottaa enemmän kuin aiheuttaa kustannuksia. (Tiedote julkaisuvapaa 9.1.2020 klo 14.30)

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma Euroopassa27.11.2019 10:22:53 EETTiedote

Naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat vakavia ongelmia Euroopan unionissa. Helsingissä järjestetyssä konferenssissa arvoitiin perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvää tilannetta sekä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen ihmisoikeussopimuksen, Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa eri maissa. Esille nousi, että edistystä on tapahtunut, mutta toisaalta osassa jäsenmaita mennään takapakkia naisten oikeuksien toteutumisen ja kunnioittamisen suhteen.

Kutsu medialle: Euroopan väkivaltatilannetta arvioidaan Helsingissä21.11.2019 09:28:44 EETTiedote

Naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat vakavia ongelmia Euroopan unionissa. Helsingissä 26.-27.11. järjestettävässä Stop the backlash – Stop domestic violence konferenssissa arvioidaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvää tilannetta, Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa jäsenmaissa ja EU:ssa sekä pohditaan keinoja perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi. Tapahtuma on osa Suomen EU puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Mediainfo lähisuhdeväkivallasta selviytymisestä13.11.2019 11:02:16 EETKutsu

Järjestämme medialle infon perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja avun saannista 19.11. Helsingissä. Julkaisemme tulokset laajasta selviytymiskyselystä, johon tuli yli 600 vastausta väkivaltaa kokeneilta naisilta. Paikalla on kaksi heistä kertomassa omista kokemuksistaan. Kerromme myös, minkälainen tilanne Suomessa on tällä hetkellä, miten apua haetaan ja saadaan sekä miksi me olemme erityisen huolisamme väkivaltaa kokeneista lapsista. Info on ajankohtainen juuri nyt, sillä marraskuun lopussa puhutaan paljon väkivallasta. 25.11. vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää ja 26.-27.11. Suomessa järjestetään osana EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa kansainvälinen seminaari naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja perheväkivallasta Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme