Pörssisäätiö

Kutsu ja tiedote: Suomalaiset haluavat talouden oppiaineeksi, vähentäisivät vastineeksi uskonnosta, ruotsista ja taideaineista

Jaa

Suomalaisista jopa 80 prosenttia on sitä mieltä, että talouden tulisi olla kaikille pakollinen oppiaine peruskoulussa, selviää juuri julkaistusta kyselytutkimuksesta. Tärkeimpinä taloustaitoina vastaajat pitävät arjen rahankäyttöä, säästämistä ja sijoittamista sekä kestävän kuluttamisen taitoja. Pörssisäätiö jatkaa keskustelua taloustaidoista Suomen Pankin, Finanssiala ry:n ja Opetushallituksen kanssa SuomiAreenassa 18.7. kello 10 Peter Nymanin juontamassa tilaisuudessa

”Kysely osoittaa, että suomalaiset ovat poikkeuksellisen yksimielisiä tarpeesta lisätä koulujen talousopetusta. Ensimmäinen askel voisi olla yhteisten talousopintojen kehittäminen toiselle asteelle nyt, kun oppivelvollisuusikää nostetaan”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tutkimustuloksia.

Talousopetuksen lisäämisen vastapainoksi puolet vastaajista vähentäisi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusta, joka neljäs ruotsia ja lähes joka viides kuvataiteen opetusta. Ero suosituimpiin oppiaineisiin on suuri: alle 5 prosenttia vähentäisi englannin, äidinkielen, maantiedon, biologian, matematiikan, terveystiedon tai liikunnan opetusta. Kysymykseen vastasivat ne, jotka toivovat taloutta omaksi oppiaineekseen.

OECD suosittaa valtioille taloustaitostrategiaa, Suomella ei vielä suunnitelmaa

Kysyttäessä kolmea tärkeintä taloustaitoa, ykköseksi nousi arjen rahankäyttö ja budjetointi. Jopa 94 prosenttia valitsi sen taidoksi, joka kaikkien suomalaisten pitäisi osata. 52 prosenttia nimesi säästämisen ja sijoittamisen jokaisen tarvitsemaksi taloustaidoksi ja 51 prosenttia kestävän kuluttamisen.

”Talousosaaminen on laaja-alainen kokonaisuus, johon kuuluu esimerkiksi kyky tunnistaa huijauksia ja taito vakuuttaa oman elämänsä riskejä. Kyselystä näkee, että halu oppia talousasioita on suuri. Tähän tarpeeseen pitäisi vastata entistä paremmin”, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo.  

”Moni taho tekee jo hienoa työtä talousosaamisen edistämiseksi. Tarvitsemme kuitenkin kansallisen taloustaitostrategian, jota OECD:kin jäsenmailleen suosittaa. Siten talousosaamisponnisteluja voidaan tehostaa ja koordinoida paremmin”, kommentoi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Tutkimuksen on toteuttanut Pörssisäätiön toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Siihen vastasi 1 000 suomalaista. Otos on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan. Tiedonkeruu toteutettiin toukokuussa 2019 internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin.

Keskustelu jatkuu Porin SuomiAreenassa! Talousosaaminen kansalaistaidoksi – ei kaikkea kantapään kautta -tilaisuudessa torstaina 18.7. kello 10–11 Antinkatu 5:ssä Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ratkovat, miten suomalaisten taloustaidot saadaan ajan tasalle muuttuvassa maailmassa. Keskustelun juontaa Peter Nyman

Lisätiedot 

Toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Pörssisäätiö: + 358 50 372 5925 / sari.lounasmeri@porssisaatio.fi.

Viestintäpäällikkö Kiia Etelävuori, Pörssisäätiö: +358 50 557 6488 / kiia.etelavuori@porssisaatio.fi

Vanhempi viestintäasiantuntija Richard Brander, Suomen Pankki: +358 40 514 6363 / richard.brander@bof.fi

Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, Finanssiala ry: +358 20 793 4210 / piia-noora.kauppi@finanssiala.fi

Mediapäällikkö Marjo Lapatto, Finanssiala ry: +358 20 793 4274 / marjo.lapatto@finanssiala.fi


Koko tutkimusraportti löytyy liitteenä alta.  

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pörssisäätiö
Pörssisäätiö
Fabianinkatu 14 B
00100 Helsinki

http://www.porssisaatio.fi

Suomen Pörssisäätiö on puolueeton yhteisö, jonka tehtävänä on arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden edistäminen. Pörssisäätiö omistaa Pörssitalon ja rahoittaa toimintansa sen vuokratuloilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pörssisäätiö

Pörssisäätiön Lounasmeri: Osakesäästötili laajentaa kansalaisten yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia22.1.2019 07:10:00 EETTiedote

Suoraan osakkeita omistamalla voi äänestää yhtiökokouksessa, joka käyttää ylintä valtaa pörssiyhtiöissä ja päättää pian myös esimerkiksi johdon palkitsemisesta. Ennen osakesäästötiliä poliittisilla päätöksillä on ohjattu valtaa finanssilaitoksille kansalaisten sijaan. Osakesäästötili tuo korjauksen epäkohtaan. Tiliä käsitellään eduskunnan valiokunnissa ensi viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme