Demos HelsinkiDemos HelsinkiDemos Helsinki

Kutsu: Kasvun rajoista jo vuosikymmeniä varoittanut Rooman Klubi täyttää 50 vuotta – “Ihmiset tarvitsevat kaksi planeettaa selvitäkseen, kun vain yksi on saatavilla”

Jaa

Rooman klubi (The Club of Rome) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Rooman Klubin Suomen yhdistys ry, Demos Helsinki ja Sitra kutsuvat toimittajat juhlavuoden korkean tason seminaariin, jonka puhujiin lukeutuu muun muassa klubin jäsen, presidentti Tarja Halonen. Tilaisuus järjestetään Sitran auditoriossa torstaina 20.9. klo 14-17. Tilaisuuden kieli on englanti.

Rooman klubin vuonna 1972 julkaisemasta raportista Kasvun Rajat tuli aikoinaan miljoonia myynyt ympäristökirjallisuuden klassikko. Siinä ennustettiin, että luonnonvarojen riistäminen ja ylikulutus johtavat vääjäämättä ympäristötuhoon, ellei kehityksen suunta muutu.

Rooman klubin nostamista huolista on jo tullut julkisen keskustelun valtavirtaa. Nyt, 50 vuotta myöhemmin, aika ei kuitenkaan ole samalla tavalla puolellamme. Kuten juhlavuoden taivalta kuvaavassa videossa sanotaan: 8 miljardia ihmistä tarvitsee kaksi planeettaa selvitäkseen, mutta tarjolla on vain yksi.

Ekologinen jalanjälkemme ylittää maapallon kantokyvyn rajat joka vuosi. Maailman johtavat poliitikot eivät vieläkään kyseenalaista kasvun rajoja tarpeeksi. Juhlaseminaarissa keskustellaan mm. siitä, miltä ihmiskunnan tulevaisuuden suurimmat ongelmat tällä hetkellä näyttävät ja mitä uusia työkaluja meillä on niiden ratkaisemiseksi.

Haluamme nostaa globaalit pitkän aikavälin kysymykset jälleen suomalaiseen julkiseen keskusteluun: Kuinka varmistamme, että parempi maailmanlaajuinen elintaso voidaan saavuttaa ylittämättä planeettamme rajoja?

Ilmoittaudu tästä linkistä. Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy täältä.

Lisätietoja:

Tapio Ojanen
puheenjohtaja, Rooman Klubin Suomen yhdistys
tapio.ojanen@liikennevirasto.fi / 040 587 6781

Satu Lähteenoja
teemajohtaja, Demos Helsinki
Rooman klubin Suomen yhdistyksen sihteeri
satu.lahteenoja@demoshelsinki.fi / 044 500 2993

Tuula Sjöstedt
viestintäasiantuntija, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
tuula.sjostedt@sitra.fi / 050 373 8601

Aika: 20.9.2018, 14:00–17:00
Paikka: Sitra, Itämerenkatu 11-13, Helsinki, Finland

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Demos Helsinki
Demos Helsinki
Mechelininkatu 3d
00100 HELSINKI

040 748 0000http://www.demoshelsinki.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demos Helsinki

OmaStadi innosti osallistumaan mutta syrjään jääneisiin tulisi panostaa14.11.2019 10:31:07 EETTiedote

Helsingin osallistuvan budjetoinnin hanke OmaStadi innosti kaupunkilaisia vaikuttamaan. Hankkeen yhteydessä tehdyn kyselyn perusteella lähes 90 % vastaajista aikoo osallistua osallistuvaan budjetointiin jatkossakin. Samalla kuitenkin osa kaupunkilaisista jäi sivuun. Tulokset selviävät OmaStadin tuoreesta väliarvioinnista, jonka toteutti Helsingin yliopistossa toimiva Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -hanke.

Suomen päästövähennysten aikataulu aikaistui kymmenellä vuodella – nuoret ilmastoaktivistit matkustivat maailmalta kysymään: “miten aiotte onnistua?”11.9.2019 12:40:04 EESTTiedote

Lasipalatsin Bio Rexissa 11.9. järjestettävä Helsinki Climate kytkeytyy hallituksen tuoreen “Hiilineutraali Suomi 2035” -tavoitteen ympärille. Nuoret ilmastoaktivistit Puolasta, Kroatiasta, Islannista ja Venäjältä matkustivat kysymään päättäjiltä, miten Suomi aikoo onnistua tavoitteessa.

Julkaisu yliopistoista: kriittistä ajattelua opetettava koko kansalle, sivistystä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan12.3.2019 09:21:13 EETTiedote

Ajatushautomo Demos Helsinki laati keskustelupaperin yliopistojen roolista 2020-luvun Suomessa. Sen mukaan kriittistä ajattelua tulee opettaa niillekin, jotka eivät päädy korkeakouluun. Yliopisto on sivistymisen paikka kaikenikäisille kaikkialla yhteiskunnassa ja yliopistojen tulee lujittaa suhdettaan paitsi opiskeluiän ohittaneisiin, myös lapsiin ja nuoriin.

Neljä skenaariota Suomen kaupungistumisen tulevaisuudesta 203913.12.2018 10:06:49 EETTiedote

“Kaupungistumisen käännekohdat – skenaarioita Suomen kaupungistumisen tulevaisuudesta 2039” on ajatushautomo Demos Helsingin tuore julkaisu, joka johdattelee neljään erilaiseen Suomeen vuonna 2039. Jotta kaupungistumiseen liittyvä päätöksenteko olisi mahdollisimman tasavertaista ja avointa, tarvitaan sen taustalle tutkittua tietoa. Mikäli kaupungistumiseen halutaan vaikuttaa, on muutosprosessien ymmärtäminen välttämätöntä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme