Kutsu: Koulutuksen tasa-arvoilta ke 30.10 klo 17.30
Miten koulutuksen tasa-arvoa voidaan parantaa? Kuinka puututaan osaamiseroihin ja nostetaan suomalaisten koulutustasoa? Onko pääsy korkeakoulutukseen kaikille yhtä helppoa? Miten vastataan työelämän tarpeisiin?
Aika: 30.10 klo 17.30 - 19.00
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, os. Yliopistonkatu 4
Päättäjät keskustelevat paneelissa hallituksen tärkeimmistä koulutuspoliittisista linjoista kolmen Helsingin yliopiston tutkijan kirittämänä. Mukana ovat muun muassa opetusministeri Li Andersson (vas.), eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) sekä työministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti (sd). Puhetta johtaa toimittaja Reetta Räty.
Päättäjiä haastavat Helsingin yliopiston tutkijat: professori emeritus Jarkko Hautamäki, vararehtori, professori Sari Lindblom japrofessori Markku Jahnukainen. Tilaisuutta voi seurata myös striiminä.
Tutkijoiden esittely:
Jarkko Hautamäki on Helsingin yliopiston erityispedagogiikan professori emeritus. Hän on toimittanut Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus HEAn vastajulkaistun valtakunnallisen arviointitutkimuksenperuskoulun päättövaiheesta yhdessä tutkijatohtori Irene Rämän ja apulaisprofessori Mari-Pauliina Vainikaisen kanssa. Kyseessä on valtakunnallinen selvitys oppimaan oppimisesta, ja sen mukaan aiemmin havaittu suomalaislasten osaamisen lasku on pysähtynyt ja asenteet parantuneet.
Helsingin yliopiston vararehtori, psykologi ja yliopistopedagogiikan professori Sari Lindblom on aiemmin toiminut mm. yliopistopedagogiikan keskus HYPE:n johtajana. Hänen erityisalaansa tutkijana ovat erityisesti yliopisto-opiskelijoiden yksilölliset oppimispolut, hyvinvointi ja käsitykset kyvyistään suoriutua opinnoistaan menestyksekkäästi. Vararehtorina Lindblom vastaa yliopiston opetuksesta, opiskeluasioista ja opiskelijavalinnoista, avoimesta yliopistosta, digitalisaatiosta, laatutyöstä ja kirjastoasioista. Hän toimii myös rehtorin sijaisena.
Helsingin yliopiston erityispedagogiikan professori Markku Jahnukainen on selvittänyt tutkimuksissaan erityisopetuksen tilaa Suomessa. Hän tutkii tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä koulutusvaiheesta toiseen sekä heidän elämänkulkuaan sekä tekee erityisopetuksen järjestelmien vertailevaa tutkimusta koulutuspoliittista tarkastelua varten.
Ilmoittautumiset sähköpostitse hannamaija.helander@helsinki.fi, kiitos.
Tervetuloa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannamaija Helanderviestintäpäällikkö
Puh:0400 675 820hannamaija.helander@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme