Amos Rex

Kutsu lehdistötilaisuuteen: Generation 2023 -näyttely Amos Rexissä

Jaa
Amos Rexin Generation 2023 -näyttely esittelee 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden töitä. Näyttelyn lähes 60 teosta nostavat esiin teemoja luonnon tilasta, identiteetistä, itseilmaisusta sekä digiuupumuksesta. Näyttely on esillä 29. maaliskuuta – 20. elokuuta.
15–23-vuotiaiden tekijöiden ryhmänäyttely tuo esiin uuden sukupolven taidetta, visuaalista kulttuuria ja maailmankuvien moninaisuutta
15–23-vuotiaiden tekijöiden ryhmänäyttely tuo esiin uuden sukupolven taidetta, visuaalista kulttuuria ja maailmankuvien moninaisuutta

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen tiistaina 28.3. klo 11–13.

Amos Rexin rohkea projekti

Tämän päivän suurimmat kysymykset näkyvät Generation 2023:n teoksissa. Näyttelyn nuoret taiteilijat kääntävät katseemme ihmisen ja luonnon väliseen yhteiseloon ja kaupunkitilassa olemiseen. Teoksissa näkyvät myös maailmanlaajuisen pandemian aiheuttamat tuntemukset ja mielenterveys, muisti, kulttuuri- ja sukupuoli-identiteettien tarkastelu sekä ulkonäköön liittyvät normit ja niiden kyseenalaistaminen.

“Generation-triennaali on yksi Amos Rexin rohkeimpia projekteja. Joka kolmas vuosi pääsemme tutustumaan uuden sukupolven taiteilijoiden tarinoihin ja näkökulmiin. Tuntuu merkittävältä antaa tämä tila nuorille tekijöille”, näyttelyn kuraattori Anastasia Isakova sanoo.

Näyttely on monipuolinen myös tekniikoiltaan: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, tekstiilitaidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, mediataidetta sekä esitystaidetta.

“Monet taiteilijoista tutkivat eri tyylejä ja materiaaleja. Perinteisempiä tekniikoita yhdistetään rohkeasti esimerkiksi tekoälyyn tai 3D-tulostukseen", kertoo näyttelyn toinen kuraattori Krista Mamia.

Teosehdotuksia näyttelyyn tuli yhteensä 1004. Intohimoisista ja tasokkaista hakemuksista raati on valinnut mukaan näyttelyyn 50 taiteilijaa ja työparia.

Katso kaikkien teosten esittelyt tästä.

Raatia johti koreografi ja ohjaaja Ima Iduoze, ja siihen kuuluivat edellisen Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio sekä näyttelyn kuraattorit Anastasia Isakova, Krista Mamia ja Laura Porola.

Näyttelyprojektin aikana taiteilijat ovat saaneet apurahaa ja tukea niiden hakemiseen Konstsamfundetilta ja residenssi- ja harjoitustiloja Tero Saarinen Companylta ja Nuori taide -foorumilta.

Esitystaide liikuttaa kohti uusia näkökulmia

Esitystaide on alusta asti muodostunut erottamattomaksi osaksi Generation-näyttelyitä. Esitystaiteen teokset kutsuvat näyttelyvieraat kokemaan taidetta yhteisenä kokemuksena, kun teoksia esitetään näyttelysalissa.

“Generation-näyttelyiden esitystaide on kuin instituutiota lempeästi ravisteleva pulssi, joka kirjaimellisesti liikuttaa meitä uusien näkökulmien äärelle. Pääsemme muun muassa pohtimaan, miten itse asetumme näyttelytilaan ja seuraamaan millaista on esiintyvän taiteilijan ja elottoman materiaalin yhteistyö”, kertoo kuraattori Laura Porola.

Esityksiä on Amos Rexissä huhti-, touko- ja elokuussa.

Generation 2023, 29.3.– 20.8.2023
Näyttelyn ovat kuratoineet Anastasia Isakova, Krista Mamia ja Laura Porola.

Näyttelyn kumppanit:
Föreningen Konstsamfundet, Nuori taide, Tero Saarinen Company

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

15–23-vuotiaiden tekijöiden ryhmänäyttely tuo esiin uuden sukupolven taidetta, visuaalista kulttuuria ja maailmankuvien moninaisuutta
15–23-vuotiaiden tekijöiden ryhmänäyttely tuo esiin uuden sukupolven taidetta, visuaalista kulttuuria ja maailmankuvien moninaisuutta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex   
Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.    


Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki

museum@amosrex.fi
amosrex.fi

@amoskonst 
#amosrex 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Amos Rex efterlyser Magnus Enckells ”Brokistor II” från 19086.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Amos Rex efterlyser ett verk av Magnus Enckell med anknytning till forskningen av Sigurd Frosterus samling. År 1908 köpte Sigurd Frosterus ”Brokistor I”, som var en del av en tredelad serie, de två övriga verken ”Brokistor II” och ”Brokista” köptes av Heikki Järnefelt respektive Emil Zilliacus. ”Brokista” har lokaliserats, men nu efterlyses ”Brokistor II”. Museet skulle gärna fotografera verket och publicera bilden i en vetenskaplig verkförteckning (bok). Vet du något om det efterlysta verket, vänligen kontakta Sofia Aittomaa (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 19086.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme