KUTSU MEDIAINFOON: Lupta Femeilor -näyttely kertoo Itä-Euroopasta Suomeen tulleiden romaninaisten todellisuudesta ja siitä, ketä ovat naiset pahvimukin takana

”I ask myself many times why is the world so full of hate? Why people hate and what are they hating? We are all the same: I have a heart and we all have a heart. I have a soul and we all have a soul.”
Näin sanoo romanialainen Rodica Isabela Avram, joka tienaa elantoaan Helsingin kaduilla kerjäämällä. Hän on yksi seitsemästä romaninaisesta, joka kertoo oman tarinansa Lupta Femeilor -näyttelyssä. Kyseessä on ainutlaatuinen taideprojekti, joka on esillä Galleria Caisassa, Helsingissä, lokakuun ajan, 4. lokakuuta alkaen.
Lupta Femeilor -näyttely kertoo siitä, miksi naisten on täytynyt jättää lapsensa kotimaahan ja lähteä etsimään parempaa tulevaisuutta muualta. Siitä, miten romaninaiset tulevat kohdatuiksi Helsingin kaduilla. Siitä, miltä arki näyttäisi, jos kaikki olisi kuten he toivovat. Äänessä ovat naiset itse.
Näyttely koostuu naisten muotokuvista sekä valokuvista, joita he ovat ottaneet omasta arjestaan Helsingissä. Lisäksi siihen kuuluu videoteos, jossa naiset kertovat menneisyydestään ja tulevaisuuden toiveistaan.
Tervetuloa näyttelyn mediainfoon torstaina 3.10. klo 9.30 alkaen, Kulttuurikeskus Caisa, osoite Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki
Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn infon yhteydessä. Infossa kuullaan myös projektissa mukana olleita romaninaisia sekä Diakonissalaitoksen asiantuntijoita.
Lisätietoa näyttelystä: https://www.hdl.fi/blog/2019/09/02/https-www-hdl-fi-luptafemeilor/
Katriina Haikala on vapaa taiteilija, jonka työt, kuten Monikini 2.0 ja Social Portrait ovat olleet esillä ulkomailla mm. New Yorkissa, Tokiossa, Lontoossa, Oslossa ja Murmanskissa sekä lukuisissa kotimaisissa museoissa ja gallerioissa.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Helsingin kaupungin, AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston kanssa.
Yhteyshenkilöt
Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt infon yhteyteen:
Heidi Korva heidi@communike.fi. p. 045 200 7606.
Mikäli haluatte tehdä aiheesta juttua jo ennen infoa, voitte olla yhteydessä suoraan taiteilija Katriina Haikalaan, p. 0500 778 123, ja Diakonissalaitoksen Anca Enacheen, p. 044 027 0887, joka auttaa mediaa sopimaan haastattelut romaninaisten kanssa ja toimii tulkkina.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme