Väestörekisterikeskus

Kutsu medialle 29.11.: Miten Suomen julkisen hallinnon organisaatiot pärjäisivät tietoturvan ja tietosuojan ollessa uhattuna?

Jaa

Marraskuun aikana Suomen julkinen hallinto on harjoitellut tietoturvaloukkausten hallintaa yhteisessä TAISTO18-harjoituksessa. Harjoitukseen osallistui lähes 250 organisaatiota neljänä eri harjoituspäivänä. TAISTO18-harjoituksessa organisaatioiden tehtävänä oli toimia harjoituspäivän ajan kuin oikeassa tilanteessa, jossa organisaation tietojärjestelmään on murtauduttu ja henkilötietoja on vuodettu luvatta verkkoon.

– Tietosuoja-asetus herätti useimmat organisaatiot kehittämään merkittävästi tietoturvaa ja tietosuojaa. Tämä näkyi selvästi harjoituksessa. Harjoituksen perusteella pystymme arvioimaan, minkälaiset valmiudet julkisen hallinnon organisaatioilla on erilaisten tietoturvapoikkeamien ja tietosuojan hoitamiseen ja missä vielä olisi kehitettävää, kertoo johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Väestörekisterikeskuksesta.

Tervetuloa torstaina 29.11. klo 9 Tieteiden taloon kuulemaan tarkemmin, minkälaiset valmiudet viranomaisilla ja kunnilla on kyberturvallisuuden hallintaan. Harjoituksen järjestäjät ja osallistujat kertovat organisaatioiden valmiustasosta ja vastaavat toimittajien kysymyksiin.

Aika: torstai 29.11. klo 9
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

Ohjelma:

9.00 Tervetuloa! Mira Holmroos-Kolari, ICT-johtaja, Väestörekisterikeskus

TAISTO18-harjoituspäivä 10 minuutissa – millainen kriisi Suomea kohtasi? Mitä TAISTO18-harjoituksesta voidaan ottaa opiksi? Kimmo Rousku, johtava erityisasiantuntija, Väestörekisterikeskus

Miten voimme tukea yhteiskunnan digitaalista turvallisuutta? Aku Hilve, Tietohallintoneuvos, yksikön päällikkö, valtiovarainministeriö

9.40 Miten osallistujat kokivat harjoituksen:

Keravan ja Tuusulan yhteisharjoituksen havainnot ja opit, Tiina Hakkarainen, tietosuojavastaava, Keravan kaupunki

Valtioneuvoston kanslian havainnot ja opit, Petri Puhakainen, tietoturvapäällikkö, valtioneuvoston kanslia

9.50 Miksi kyberturvallisuuden harjoittelu on tärkeää? Vesa Valtonen, pääsihteeri, Turvallisuuskomitea

Puheenvuorojen aikana ja jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu klo 8:45 alkaen.

Ilmoittaudu mediatilaisuuteen viimeistään maanantaina 27.11. >>

TAISTO18-harjoituksen kutsui koolle valtiovarainministeriö kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen toimeksiannosta. Viimeisten puolentoista vuoden ajan ministeriön asettamat Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) ja digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (VAHTI) ovat toteuttaneet yhteisiä digitaalista turvallisuutta edistäviä hankkeita. Hankkeissa on tuotettu koulutusvideoita, järjestetty työpajatilaisuuksia ja toteutettu TAISTO18-harjoitus. Näiden avulla on pystytty merkittävästi edistämään Suomen julkisen hallinnon organisaatioiden tietoturva- ja tietosuojaprosesseja, mikä on ollut muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) toimeenpanon edellytys.

Harjoituksen järjestivät yhteistyössä Väestörekisterikeskus, Poliisihallitus, tietosuojavaltuutetun toimisto, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Lisätietoja:
Kimmo Rousku
johtava erityisasiantuntija ja TAISTO18-harjoituksen johtaja
Väestörekisterikeskus
kimmo.rousku@vrk.fi
puh. 0295 535 120

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Väestörekisterikeskus edistää yhteiskunnan digitalisointia ja sähköistä asiointia Suomessa. Vastuullamme olevien kokonaisuuksien häiriötön ja sujuva toiminta on yhteiskunnalle elintärkeää. Ylläpidämme ja kehitämme maamme tärkeintä tietovarantoa, väestötietojärjestelmää, ja tarjoamme väestötietojärjestelmään pohjautuvia tietopalveluja viranomaisille sekä yrityksille. Vastaamme varmennetun sähköisen asioinnin tuottamisesta Suomessa. Tuottamamme varmenteet takaavat turvallisen ja sujuvan sähköisen asioinnin ja työskentelyn mm. julkisessa hallinnossa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Tuotamme ja kehitämme Suomi.fi-palveluja kansalaisten, julkisen hallinnon ja yritysten käyttöön. Palvelujen muodostama kansallinen palveluarkkitehtuurikokonaisuus luo perusedellytykset julkisten sähköisten asiointipalveluiden toteuttamiselle ja suomalaisen yhteiskunnan digitalisoinnille. Väestörekisterikeskus  toimii myös digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukijana. Vaalitehtävistä vastuullamme ovat mm. äänioikeusrekisterin ja ehdokasrekisterien luominen, äänioikeusilmoitusten toimittaminen ja äänestyspaikkapalvelun tuottaminen.

www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme