Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Kansallismuseon kesänäyttely Vaurauden filosofia – tapaa valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä

Jaa
Perjantaina 22.4. avautuva näyttely avaa tuntoja suomalaisesta vauraudesta yhdeksän päähenkilön kautta. Vaurauden filosofia on mahdollista nähdä ennakkoon keskiviikkona 20.4. ja kuulla Jaakko Heikkilän ajatuksia sen teemoista ja vaurausprojektista. Vierailuajan varaamiseksi ota yhteyttä: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi

Kansallismuseossa 22.4.2022 avautuva Vaurauden filosofia -näyttely on kuvien, äänen ja tekstien kokonaisinstallaatio, joka käsittelee nykytaiteen keinoin suomalaista taloudellista vaurautta. Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on tutustunut yhdeksään suomalaiseen henkilöön sekä heidän ajatuksiinsa merkittävästä taloudellisesta vauraudestaan ja elämästä yleensä. Aihetta on lähestytty Suomessa nykytaiteen keinoin hyvin vähän. Heikkilän henkilökuvien rinnalla näyttelyssä on esillä myös historiallisia muotokuvaminiatyyrejä Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Näyttelyssä nähdään valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän (s. 1956) henkilökuvia, joissa esiintyvät Kaarina Aho, Henrik Creutz, Johan Labba, Timo Nurmos, Anu Pentik, Kaisa Snellman, Henrik Ullner, Sture Udd ja Anders Wiklöf. He antavat kasvot suomalaiselle taloudelliselle vauraudelle: mitä se on, millaista on syntyä vauraaksi, millaista vaurastuminen on; mikä on sen hinta ja merkitys ihmiselle.

Suomalaista vaurautta on tallennettu henkilökuvauksen keinoin ja menestystä käsitelty nykytaiteen kontekstissa hyvin vähän. Heikkilä aloitti vaurauden filosofiaa käsittelevän taideprojektinsa toukokuussa 2018. Päähenkilöt valikoituivat intuitiivisesti. Näyttelyn tuoreimmat kuvat ovat maaliskuulta 2022. Projektin aikana Heikkilä teki useita kuvausmatkoja aina Kilpisjärveltä Maarianhaminaan, Tukholmasta New Yorkiin.

”Ihminen ja hänen elinympäristönsä – yleensä koti – muodostavat kuvasarjana kokonaisuuden, joka kertoo jotakin hyvin yksityistä ihmisestä, hänen persoonastaan”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän kuvaamat ihmiset pääsevät näyttelyssä myös ääneen. He kertovat suhteestaan elämään, yrittämiseen, maailmaan ja suomalaisuuteen. Pohdinnat avartavat kuvaa siitä, mitä taloudellinen vauraus on.

”Ja nimenomaan mitä se on näiden ihmisten elämässä. Maarianhaminalainen muurarin poika Anders Wiklöf on tehnyt vaurautensa lähes tyhjästä, samoin Kaarina Aho. Heidän tarinansa saavat miettimään, miten he ovat siihen pystyneet. Joitakin selityksiä näyttely ehkä voi antaa”, sanoo Heikkilä.

Näyttelyssä nähdään myös 19 Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvaa muotokuvaminiatyyriä 1600-luvun lopulta 1950-luvulle. Museon kokoelmissa on kaikkiaan 250 niin kansainvälisesti merkittävien ja tunnettujen taiteilijoiden kuin harrastelijoiden työtä. Muotokuvaminiatyyreillä oli pitkään taideteoksina hyvin yksityinen ja intiimi luonne, niitä pääsivät katselemaan yleensä vain miniatyyrien omistajat ja heidän uskottunsa. Pienen kokonsa vuoksi miniatyyrit oli luontevaa liittää koruihin, ja 1700-luvulta alkaen myös muihin mukana kannettaviin koruesineisiin, kuten nuuskarasioihin ja medaljonkeihin.

Identiteetit ja valtakulttuurin puristuksessa olevat vähemmistöt kuvauskohteina

Tornionjokilaaksosta pohjoiseen sijaitsevalta Kukkolankoskelta kotoisin oleva Jaakko Heikkilä on kuvannut ihmisiä aina – siitä asti, kun hän 19-vuotiaana sai ensimmäisen kameransa ja alkoi kuvata kotikylänsä, siianpyyntiyhteisön, ihmisiä. 1980-luvun lopulta alkaen diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta valmistunut akatemiatutkija on hakeutunut yhä lähemmäs ihmistä.

”Vaikka ympäristö onkin ollut omiaan luontokuvaukseen, olen rakastanut kuvata ihmistä. Olen hakenut aina ihmisistä kuviini inhimillisyyttä ja lämpöä”, Heikkilä sanoo.

Hän on käsitellyt valokuvissaan kulttuurisia identiteettejä ja valtakulttuureiden keskellä eläviä vähemmistöjä. Linssin edessä ovat olleet ihmiset Tornionjokilaakson meänkielisestä väestöstä Havannan rapistuvan keskustan asukkaisiin, Armenian väestöstä ja diasporassa elävistä armanialaisista Venäjän pomoreihin ja Serbian valakkeihin. Vuonna 2005 Heikkilän armenialaisten vainoja käsittelevä näyttely Armenian vaiettuja tarinoita oli esillä Venetsian biennaalissa. Harlemin asukkaista kertova Harlemin lempeä laulu, Sweet Song of Harlem -näyttely oli vuonna 2021 esillä New Yorkissa.

”Työssäni on ollut hyötyä siitä, että olen aina nauttinut ihmisten tapaamisesta ja heihin tutustumisesta. Olen istunut valtavan paljon ihmisten keittiöissä ja jutellut heidän kanssaan edes ajattelematta kuvaamista”, Heikkilä kertoo.

Vaurauden filosofia – Jaakko Heikkilän henkilökuvia suomalaisesta vauraudesta 22.4.–2.10.2022 Kansallismuseossa

Näyttelystä lisää: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/tulossa-vaurauden-filosofia-jaakko-heikkilan-henkilokuvia-suomalaisesta-vauraudesta

Mediakuvat

Yhteyshenkilöt

viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Pako Pompejista -näyttely kertoo asukkaiden arjesta ja kohtaloista tuhon hetkellä14.3.2023 08:12:30 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa 31. maaliskuuta avautuva Pako Pompejista -näyttely kertoo antiikin Rooman kaupunkien Pompejin ja Herculaneumin loistosta, asukkaiden arjesta ja kohtaloista luonnonkatastrofin hetkellä. Samalla se tuo esiin harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat Vesuviuksen tulivuoren purkaukselta vuonna 79 jaa. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023. Tervetuloa 30.3. klo 14 alkavaan lehdistötilaisuuteen.

Suomen kansallismuseo Valkoisen talon kutsumana kehittämässä museoiden repatriaatiokäytäntöjä  9.2.2023 07:10:00 EET | Tiedote

Kulttuuriperinnön hallinnan ja omistajuuden kysymykset ovat aikamme tärkeitä kysymyksiä museoalalla, ja Suomen kansallismuseon tekemät repatriaatiot eli kulttuuriperintöaineistojen palauttamiset ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Eurooppalaisille museoille suunnattu ohjelma syventää museoiden ja Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen välistä yhteistyötä ja kehittää käytäntöjä, joiden mukaan repatriaatioita tulisi kansainvälisesti toteuttaa.

Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn suosio saa Kansallismuseon laajentamaan aukioloaikoja – Näyttelyssä vieraillut jo 52 000 kävijää7.2.2023 11:33:47 EET | Tiedote

Kansallismuseo laajentaa viikonloppujen aukioloaikoja 2. huhtikuuta päättyvän Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn ajaksi. Jatkossa museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18 siten, että ensimmäisen tunnin aikana klo 10–11 avoinna ovat Akseli Gallen-Kallela -näyttely ja museokauppa. Museon muut näyttelyt ja palvelut avautuvat klo 11.

Suomen kansallismuseon kohteissa kävijämäärät koronaa edeltävälle tasolle23.12.2022 10:35:25 EET | Tiedote

Korona-aika on jäämässä taakse Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa. Seurasaaressa, Kansallismuseossa, Tamminiemessä, Hvitträskissä, mutta myös Louhisaaren kartanomuseossa, Hämeen linnassa ja Vankilassa kävijämäärien osalta on palattu koronaa edeltävälle tasolle. Suomen kansallismuseon kahdeksassa museossa ja kahdessa linnassa vieraili vuoden 2022 aikana yhteensä 596 326 kävijää. Edellisvuoteen verrattuna kasvu on merkittävä, yli 178 000 kävijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme