Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Kansallismuseon kesänäyttely Vaurauden filosofia – tapaa valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä

Jaa

Perjantaina 22.4. avautuva näyttely avaa tuntoja suomalaisesta vauraudesta yhdeksän päähenkilön kautta. Vaurauden filosofia on mahdollista nähdä ennakkoon keskiviikkona 20.4. ja kuulla Jaakko Heikkilän ajatuksia sen teemoista ja vaurausprojektista. Vierailuajan varaamiseksi ota yhteyttä: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi

Kansallismuseossa 22.4.2022 avautuva Vaurauden filosofia -näyttely on kuvien, äänen ja tekstien kokonaisinstallaatio, joka käsittelee nykytaiteen keinoin suomalaista taloudellista vaurautta. Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on tutustunut yhdeksään suomalaiseen henkilöön sekä heidän ajatuksiinsa merkittävästä taloudellisesta vauraudestaan ja elämästä yleensä. Aihetta on lähestytty Suomessa nykytaiteen keinoin hyvin vähän. Heikkilän henkilökuvien rinnalla näyttelyssä on esillä myös historiallisia muotokuvaminiatyyrejä Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Näyttelyssä nähdään valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän (s. 1956) henkilökuvia, joissa esiintyvät Kaarina Aho, Henrik Creutz, Johan Labba, Timo Nurmos, Anu Pentik, Kaisa Snellman, Henrik Ullner, Sture Udd ja Anders Wiklöf. He antavat kasvot suomalaiselle taloudelliselle vauraudelle: mitä se on, millaista on syntyä vauraaksi, millaista vaurastuminen on; mikä on sen hinta ja merkitys ihmiselle.

Suomalaista vaurautta on tallennettu henkilökuvauksen keinoin ja menestystä käsitelty nykytaiteen kontekstissa hyvin vähän. Heikkilä aloitti vaurauden filosofiaa käsittelevän taideprojektinsa toukokuussa 2018. Päähenkilöt valikoituivat intuitiivisesti. Näyttelyn tuoreimmat kuvat ovat maaliskuulta 2022. Projektin aikana Heikkilä teki useita kuvausmatkoja aina Kilpisjärveltä Maarianhaminaan, Tukholmasta New Yorkiin.

”Ihminen ja hänen elinympäristönsä – yleensä koti – muodostavat kuvasarjana kokonaisuuden, joka kertoo jotakin hyvin yksityistä ihmisestä, hänen persoonastaan”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän kuvaamat ihmiset pääsevät näyttelyssä myös ääneen. He kertovat suhteestaan elämään, yrittämiseen, maailmaan ja suomalaisuuteen. Pohdinnat avartavat kuvaa siitä, mitä taloudellinen vauraus on.

”Ja nimenomaan mitä se on näiden ihmisten elämässä. Maarianhaminalainen muurarin poika Anders Wiklöf on tehnyt vaurautensa lähes tyhjästä, samoin Kaarina Aho. Heidän tarinansa saavat miettimään, miten he ovat siihen pystyneet. Joitakin selityksiä näyttely ehkä voi antaa”, sanoo Heikkilä.

Näyttelyssä nähdään myös 19 Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvaa muotokuvaminiatyyriä 1600-luvun lopulta 1950-luvulle. Museon kokoelmissa on kaikkiaan 250 niin kansainvälisesti merkittävien ja tunnettujen taiteilijoiden kuin harrastelijoiden työtä. Muotokuvaminiatyyreillä oli pitkään taideteoksina hyvin yksityinen ja intiimi luonne, niitä pääsivät katselemaan yleensä vain miniatyyrien omistajat ja heidän uskottunsa. Pienen kokonsa vuoksi miniatyyrit oli luontevaa liittää koruihin, ja 1700-luvulta alkaen myös muihin mukana kannettaviin koruesineisiin, kuten nuuskarasioihin ja medaljonkeihin.

Identiteetit ja valtakulttuurin puristuksessa olevat vähemmistöt kuvauskohteina

Tornionjokilaaksosta pohjoiseen sijaitsevalta Kukkolankoskelta kotoisin oleva Jaakko Heikkilä on kuvannut ihmisiä aina – siitä asti, kun hän 19-vuotiaana sai ensimmäisen kameransa ja alkoi kuvata kotikylänsä, siianpyyntiyhteisön, ihmisiä. 1980-luvun lopulta alkaen diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta valmistunut akatemiatutkija on hakeutunut yhä lähemmäs ihmistä.

”Vaikka ympäristö onkin ollut omiaan luontokuvaukseen, olen rakastanut kuvata ihmistä. Olen hakenut aina ihmisistä kuviini inhimillisyyttä ja lämpöä”, Heikkilä sanoo.

Hän on käsitellyt valokuvissaan kulttuurisia identiteettejä ja valtakulttuureiden keskellä eläviä vähemmistöjä. Linssin edessä ovat olleet ihmiset Tornionjokilaakson meänkielisestä väestöstä Havannan rapistuvan keskustan asukkaisiin, Armenian väestöstä ja diasporassa elävistä armanialaisista Venäjän pomoreihin ja Serbian valakkeihin. Vuonna 2005 Heikkilän armenialaisten vainoja käsittelevä näyttely Armenian vaiettuja tarinoita oli esillä Venetsian biennaalissa. Harlemin asukkaista kertova Harlemin lempeä laulu, Sweet Song of Harlem -näyttely oli vuonna 2021 esillä New Yorkissa.

”Työssäni on ollut hyötyä siitä, että olen aina nauttinut ihmisten tapaamisesta ja heihin tutustumisesta. Olen istunut valtavan paljon ihmisten keittiöissä ja jutellut heidän kanssaan edes ajattelematta kuvaamista”, Heikkilä kertoo.

Vaurauden filosofia – Jaakko Heikkilän henkilökuvia suomalaisesta vauraudesta 22.4.–2.10.2022 Kansallismuseossa

Näyttelystä lisää: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/tulossa-vaurauden-filosofia-jaakko-heikkilan-henkilokuvia-suomalaisesta-vauraudesta

Mediakuvat

Yhteyshenkilöt

viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Tutkimusmatkailijoiden jalanjäljillä muinaisessa Lähi-idässä13.5.2022 12:49:14 EEST | Tiedote

Nykyinen Lähi-itä on maailman vanhimpien ja suurimpien historiallisten imperiumien syntyaluetta. Kansallismuseossa nähdään kesällä yhteistyössä Helsingin yliopiston Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön ja Keski-Suomen museon kanssa tuotettu näyttely Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään. Näyttely kertoo, miten suomalaistutkijat ovat 1800-luvulta tähän päivään saakka matkanneet tutustumaan ja tutkimaan näitä tuhansien vuosien takaisia sivilisaatioita.

Kansallismuseon uusi näyttely avaa tuntoja suomalaisesta vauraudesta yhdeksän päähenkilön kautta13.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseossa 22.4.2022 avautuva Vaurauden filosofia -näyttely on kuvien, äänen ja tekstien kokonaisinstallaatio, joka käsittelee nykytaiteen keinoin suomalaista taloudellista vaurautta. Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on tutustunut yhdeksään suomalaiseen henkilöön sekä heidän ajatuksiinsa merkittävästä taloudellisesta vauraudestaan ja elämästä yleensä. Aihetta on lähestytty Suomessa nykytaiteen keinoin hyvin vähän. Heikkilän henkilökuvien rinnalla näyttelyssä on esillä myös historiallisia muotokuvaminiatyyrejä Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Vuoden 2021 kävijämäärät Suomen kansallismuseon kohteissa edellisvuoden tasolla – Kotimaan matkailijat paikkasivat kansainvälisten matkailijoiden puuttumisen22.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Kotimaan matkailun suosion kasvaminen piristi jo toista vuotta pandemiasulkujen ja -rajoitusten keskellä toiminutta Suomen kansallismuseon kymmentä museo- ja nähtävyyskohdetta. Valopilkuiksi nousivat vuoden kävijäennätys Vankilassa, kesän ennätykset Hämeen linnassa ja Olavinlinnassa sekä Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen valmistuminen. Vaihtuvista näyttelyistä Nick Ervinckin veistokset Hämeen linnassa ja Sami Parkkisen valokuvanäyttely Isä ja poika Kansallismuseossa keräsivät positiivista palautetta. Vuosi huipentui 2200 esineen saamelaiskokoelman palauttamiseen Saamelaismuseo Siidalle ja repatriaatiota kunnioittavan näyttelyn avautumiseen Kansallismuseossa. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili vuonna 2021 yhteensä 418 086 kävijää.

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali1.12.2021 14:40:02 EET | Tiedote

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme