Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Kansallismuseoon laaja outsider-taiteen näyttely

Jaa
Kansallismuseo avaa viimeisenä näyttelynään ennen museon sulkeutumista laajan outsider-taidetta esittelevän näyttelyn, Kesytön taide. Nämä taidemaailman ulkopuoliset ovat itseoppineita, mutta tekevät kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti taidetta, joka viime vuosikymmeninä on noussut myös kansainvälisen taidekentän näkyväksi osaksi. Kesytön taide on avoinna Kansallismuseossa 5.5.–24.9.2023. Medialle näyttely esitellään 4.5. klo 10. Tilaisuudessa on mahdollista haastatella näyttelyn kuraattoreita Kiasman ja Helsingin taidemuseon entistä johtajaa, taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalaista sekä kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Paloa. Ilmoittauduthan etukäteen viestintäasiantuntija Katariina Käyhkölle, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.

Kesytön taide kokoaa 280 teosta 44 outsider-taiteilijalta Euroopasta, Brasiliasta ja Suomesta. Näyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa kansainvälisesti arvostetut Franjo Klopotan, Madge Gill, Natalie Schmidtova ja Tyyne Esko.

Itseoppineet, pitkäjänteisesti ja kunnianhimoisesti työskentelevät kuvantekijät tekevät taidetta piittaamatta ympäristön mieltymyksistä, traditioista ja arvostuksesta. He eivät pyri ammattitaiteilijoiksi, vaan haluavat pysyä vapaina taidekentän ulkopuolella. Tekijöinä outsider-taiteilijoilla ei ole tarvetta esitellä taidettaan, toiset eivät edes halua näyttää tai myydä teoksiaan. Ihmisinä he ovat usein näkijöitä, erakoita ja monella tapaa marginaalissa olevia.

Useat ovat omistaneet taiteelleen koko elämänsä.

Taidemaailman ulkopuoliset osana Venetsian biennaalia

Viime vuosikymmenten aikana outsider-taide on tullut näkyväksi osaksi taidemaailmaa, noussut keräilijöiden kohteeksi ja synnyttänyt siihen erikoistuneita museoita ja gallerioita. Vuonna 2022 outsider-taidetta oli näyttävästi esillä Venetsian biennaalissa.

Outsider-taiteilijat eivät ole jääneet taidekentän arvostuksen tai suuren yleisön mielenkiinnon ulkopuolelle. Teosten energia ja luova potentiaali on aina innostanut myös aikalaisia.

Esimerkiksi näyttelyssä esillä olevan Natalie Schmidtovan ensimmäisen näyttelyn järjestivät taiteilijat Dora Maar ja Pablo Picasso kuuluisassa Galerie Pierre Loebissa Pariisissa vuonna 1947. Suomalainen Tyyne Esko työskenteli siivoojana, kunnes sairaseläkkeelle siirryttyään teki uran itseoppineena kuvataiteilijana ja päätyi pitämään New York Timesin kehuman näyttelyn Sohossa. Kroatilainen Ivan Rabuzin on kuvittanut Timo Sarpanevan Suomi-astiastoa.

Kansallismuseon näyttely jakautuu viiteen teemaan. Niiden kautta esille nousevat arki ja olemassaolon ilo, mutta teokset vievät myös unen, uskomusten ja painajaisten tuolle puolen. Politiikka, etenkin sen ankara arvostelu on monien tekijöiden elämänmittainen intohimo. Useiden teokset ovat kuin surrealistisia kertomuksia alitajunnan maailmoista tai kosmisista ulottuvuuksista. Kristillinen perinne ja kuvitelmat tuonpuoleisesta toistuvat maalauksissa ja pienoisveistoksissa.

Näyttelyyn on saatu teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä, Saarijärven taidemuseon kokoelmista ja kahdesta K.H.Renlundin museoon tallennetusta kansainvälisestä kokoelmasta.

Kansallismuseon viimeiseksi vaihtuvaksi näyttelyksi ennen museon laajennusosan rakentamishankkeen käynnistymistä jäävä Kesytön taide on avoinna 5.5.–24.9.2023. Kansallismuseo sulkee ovensa 16. lokakuuta arviolta kahdeksi-kolmeksi vuodeksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Näyttelyn kuraattorit:
– Kiasman ja Helsingin taidemuseon entinen johtaja, taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen, puh. 040 590 8809, karjalainen.tuula@elisanet.fi sekä
– kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo, puh. 040 046 5837, liisa.heikkila.palo@gmail.com


– mediatilaisuuteen ilmoittautuminen: viestintäasiantuntija Katariina Käyhkö, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi

Kuvat

Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseossa avautuu näyttely kunnianosoituksena ukrainalaiselle käsityö- ja kirjontataidolle16.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseon kesän pop up -näyttely Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima esittelee Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevia nykyisen Ukrainan alueelta tulevia tekstiilejä ja vaatteita. Esillä 18.5.–15.10.2023 oleva pop up -näyttely avautuu Vyshyvanka-päivänä ja kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Museon Keskihallissa on avajaisviikonlopun esillä vyshyvanka-paitainstallaatio.

På Nationalmuseet öppnas en omfattande utställning av outsiderkonst4.5.2023 10:07:00 EEST | Tiedote

Den 5 maj öppnar en omfattande utställning av outsiderkonst, Den otämjda konsten, på Nationalmuseet. Under de senaste decennierna har outsiderkonsten, som föds utanför konstfältet, intagit en synlig plats i konstvärlden, utvecklats till ett samlarobjekt och på så sätt gett upphov till specialiserade museer och gallerier. År 2022 hade outsiderkonsten en framträdande plats på Venedigbiennalen. Den otämjda konsten visas på Nationalmuseet i Helsingfors under tiden 5.5–24.9.2023.

Extensive exhibition of outsider art opens at the National Museum4.5.2023 10:07:00 EEST | Press release

Untamed Art, an extensive exhibition of outsider art, will open at the National Museum on 5 May. In recent decades, outsider art created outside of the art scene has become a visible part of the art world, attracting art collectors and giving rise to museums and galleries specialising in outsider art. In 2022, outsider art was prominently displayed at the Venice Biennale. Untamed Art will be on display at the National Museum in Helsinki from 5 May to 24 September 2023.

Kansallismuseon Kesytön taide -näyttely tuo outsider-taiteen Suomeen laajemmin kuin koskaan ennen4.5.2023 10:07:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseossa avautuu 5. toukokuuta laaja outsider-taiteen näyttely, Kesytön taide. Viime vuosikymmenten aikana taidekentän ulkopuolelta syntyvä outsider-taide on tullut näkyväksi osaksi taidemaailmaa, noussut keräilijöiden kohteeksi ja synnyttänyt siihen erikoistuneita museoita ja gallerioita. Vuonna 2022 outsider-taidetta oli näyttävästi esillä Venetsian biennaalissa. Kesytön taide on avoinna Kansallismuseossa Helsingissä 5.5.–24.9.2023.

Suomen kansallismuseo palautti Namibiaan valtakiven fragmentit27.4.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseo on torstaina 27.4.2023 luovuttanut etnografisista kokoelmistaan Namibian kansallismuseolle kaksi kivifragmenttia. Vuonna 1886 lähetyssaarnaaja Martti Rautanen ja kasvitieteilijä Hans Schinz irrottivat fragmentit Pohjois-Namibiassa sijaitsevan Ondongan kuningaskunnan pyhästä valtakivestä, ja vuonna 2015 kivet siirtyivät Suomen Lähetysmuseon lähes 9 000 esineen kokoelman yhteydessä Suomen kansallismuseolle. Repatriaatio eli luovutus tapahtui Namibian pääkaupungissa Windhoekissa, jossa oli paikalla Ondongan alkuperäisen yhteisön edustajia ja kuningas Fillemon Shuumbwa Nangolo. Kivet palautetaan vielä myöhemmässä vaiheessa yhteisön haltuun, erillisessä seremoniassa. Tilaisuuteen osallistuivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Namibian presidentti Hage Geingob, osana presidentti Niinistön valtiovierailua Namibiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme