Kutsu medialle: Pako Pompejista -näyttely kertoo asukkaiden arjesta ja kohtaloista tuhon hetkellä

Lehdistötilaisuudessa on mahdollista tutustua näyttelyyn opastetulla kierroksella ja haastatella Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttilaa, näyttelypäällikkö Minerva Keltasta sekä näyttelyamanuenssi Erik Tirkkosta. Ilmoittauduthan etukäteen: viestintäasiantuntija Katariina Käyhkö, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.
Pompejin ja Herculaneumin kaupungit tuhoutuivat Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa. Kaupungit ja niiden asukkaat alleen haudannut tuhka takasi sen, että Pompeji on yksi parhaiten säilyneistä arkeologiasta kohteista maailmassa.
Arkeologisten kaivausten alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 275 vuotta. Alueelta tehdään yhä uusia löytöjä, jotka kertovat kaupunkien vauraudesta, asukkaiden elämäntyylistä ja laajasta sivistyksestä.
Kaupunkien edistyksellinen kulttuuri ja viimeiset hetket näkyvät näyttelyn esineistön kautta. Esillä on 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista: meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, mosaiikkeja, veistoksia sekä kipsivaloksia tuhkan alle hautautuneista uhreista.
Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on toteutettu Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.
Pako Pompejista -näyttely on avoinna 31.3.–1.10.2023 Merikeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, Kotka.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmoittautuminen lehdistötilaisuuteen: viestintäasiantuntija Katariina Käyhkö, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Näyttelyvuosi tuo Pompejin Kotkaan, kansainväliset outsider-taiteilijat Kansallismuseoon, suomalaisen taidekeramiikan Hvitträskiin ja Metsien kuninkaalliset Hämeen linnaan21.2.2023 09:20:02 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseon vuoden 2023 näyttelyohjelmisto on julkistettu. Uusia näyttelyitä avautuu kuluvan vuoden aikana neljä, Kansallismuseoon, Suomen merimuseoon, Hämeen linnaan ja Hvitträskiin.
Suomen kansallismuseo Valkoisen talon kutsumana kehittämässä museoiden repatriaatiokäytäntöjä 9.2.2023 07:10:00 EET | Tiedote
Kulttuuriperinnön hallinnan ja omistajuuden kysymykset ovat aikamme tärkeitä kysymyksiä museoalalla, ja Suomen kansallismuseon tekemät repatriaatiot eli kulttuuriperintöaineistojen palauttamiset ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Eurooppalaisille museoille suunnattu ohjelma syventää museoiden ja Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen välistä yhteistyötä ja kehittää käytäntöjä, joiden mukaan repatriaatioita tulisi kansainvälisesti toteuttaa.
Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn suosio saa Kansallismuseon laajentamaan aukioloaikoja – Näyttelyssä vieraillut jo 52 000 kävijää7.2.2023 11:33:47 EET | Tiedote
Kansallismuseo laajentaa viikonloppujen aukioloaikoja 2. huhtikuuta päättyvän Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn ajaksi. Jatkossa museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18 siten, että ensimmäisen tunnin aikana klo 10–11 avoinna ovat Akseli Gallen-Kallela -näyttely ja museokauppa. Museon muut näyttelyt ja palvelut avautuvat klo 11.
Suomen kansallismuseon kohteissa kävijämäärät koronaa edeltävälle tasolle23.12.2022 10:35:25 EET | Tiedote
Korona-aika on jäämässä taakse Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa. Seurasaaressa, Kansallismuseossa, Tamminiemessä, Hvitträskissä, mutta myös Louhisaaren kartanomuseossa, Hämeen linnassa ja Vankilassa kävijämäärien osalta on palattu koronaa edeltävälle tasolle. Suomen kansallismuseon kahdeksassa museossa ja kahdessa linnassa vieraili vuoden 2022 aikana yhteensä 596 326 kävijää. Edellisvuoteen verrattuna kasvu on merkittävä, yli 178 000 kävijää.
Suomen kansallismuseo palkkaa yli sata kesätyöntekijää – tarjolla monipuolisia tehtäviä pääkaupunkiseudun lisäksi Savonlinnassa, Kotkassa, Askaisissa ja Hämeenlinnassa22.12.2022 08:38:14 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseon linnat ja museot tarjoavat ensi kesänä työpaikan yhteensä yli sadalle kesätyöntekijälle. Tarjolla on monipuolisia tehtäviä eri puolilla Suomea esimerkiksi museo-oppaina, puutarhureina, museokaupanhoitajina ja museoapulaisina. Hakuaika päättyy 20.1.2023 klo 16.00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme