Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kutsu medialle: Ruotsalais-suomalainen korkean tason kriisivalmiuskokous

Jaa

Millaista yhteistyötä Ruotsi ja Suomi voivat tehdä maiden kriisivalmiuden vahvistamiseksi? Mitä yhteisiä työkaluja tarvitaan, jotta seuraavan pandemian tai suurpalon kohdatessa voidaan toimia tehokkaasti?

Koronapandemia on muistuttanut meitä kaikkia kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä. Globaalien haasteiden ratkaiseminen edellyttää vuoropuhelua, solidaarisuutta ja yhteistyötä. Pandemia on myös jälleen osoittanut, kuinka läheiset Suomen ja Ruotsin väliset siteet ovat ja kuinka tiiviissä vuorovaikutuksessa yhteiskuntamme toimivat.

Yhteiskuntiemme turvallisuuden kannalta keskeiset kysymykset sekä kriisivalmiuteen ja varautumiseen liittyvät asiat ovat tulleet erityisen ajankohtaisiksi viime vuoden aikana. Siksi Ruotsi ja Suomi käynnistivät aiemmin tänä vuonna Hanaholmen-aloitteeksi nimetyn kriisivalmius- ja varautumisohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa molempien maiden kokonaisturvallisuutta.

Hanaholmen-aloite on kriisivalmiuskoulutus, jonka sisällöstä vastaavat johtavat kriisivalmiuden asiantuntijat Ruotsista ja Suomesta.  

Tiistaina 16.11. esitellään suomalais-ruotsalaisen koulutusohjelman aikana laadittuja suosituksia. Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Avauspuheen pitää Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka jälkeen kuullaan elinkeinoelämän vaikuttajan Marcus Wallenbergin sekä monien ruotsalaisten ja suomalaisten puolustus- ja kriisivalmiusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Myös EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič osallistuu ennakkoon videoidun puheenvuoron välityksellä.

”Kokouksessa esitellään suomalaisille ja ruotsalaisille asiantuntijoille ja päättäjille uuden, yhteisen kriisivalmiuskurssin analyyseja ja johtopäätöksiä. Nyt esitellään kahden vuoden intensiivisen työskentelyn tulos”, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman toteaa.

Kurssin tuloksia esittelevät kriisivalmiuskoulutuksesta vastanneiden Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun ja Suomen Turvallisuuskomitean edustajat. Myös kurssin osallistujat ovat mukana ohjelmassa. Kielenä on englanti. 

Aika: tiistai 16.11.2021, klo 9–13 Suomen aikaa. (Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu alkavat klo 8.15. Lounas klo 13). Osallistujien tulee istua paikoillaan auditoriossa klo 08.45 mennessä.

Paikka: Hanasaaren yhteistyö- ja kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, 02100, Espoo 

Program

09.00  Welcome: Gunvor Kronman, CEO, Hanaholmen

09.05  Opening words: Sauli Niinistö, President of the Republic of Finland

Insights on Swedish-Finnish co-operation in crisis preparedness:

09.20  Björn von Sydow, Chair of Letterstedtska föreningen; former Chair of the Swedish Defence Commission

09.35  Marcus Wallenberg, Chair of FAM, Patricia Industries, Saab, SEB; Vice Chair of Investor

09.50  Conclusions and reflections from the Executive Education Programme. Swedish Defence University and Finnish Security Committee & Executive Education Programme participants.

10.20  How can the Hanaholmen Initiative contribute to future preparedness in the Nordics?

Britt Bohlin, Special Government Investigator, Report on protection of civilians in case of increased preparedness

Jan-Erik Enestam, Special Investigator, Strategic investigation on Nordic co-operation during crisis

Mikael Wigell, Research Director, Nordic Security of Supply in the Age of Disruption, Finnish Institute of International Affairs

Ilona Hatakka, researcher, Disaster Management Specialist

Annika Elmgart, Head of the Civil Preparedness department, The Swedish Civil Contingencies Agency

Kirsi Pimiä, Permanent Secretary, Ministry of Interior

Comments by participants in Executive Education Programme

11.20  Coffee Break

International perspectives on crisis preparedness

11.50   Video greeting: Janez Lenarčič, Commissioner for Crisis Management, European Commission 

11.55  Panel discussion with focus on hybrid threats:

Oscar Jonsson, Director for Phronesis Analysis and Research Director, Center for the Governance of Change at IE University

Teija Tiilikainen, Director, European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats

Executive Education Programme participants

12.30  Presentation of diplomas to participants in the Executive Education Programme

Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoitathan osallistumisestasi Hanasaaren viestintäjohtajalle: Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. +358 40 767 7373. Ilmoita myös, haluatko osallistua lounaalle kokouksen jälkeen. 

Tietoa Hanaholmen-aloitteesta

Uusi kahdenvälinen kriisivalmius- ja varautumisohjelma Hanaholmen-aloite julkaistiin tammikuussa 2021. Aloitteen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä ennen siviilikriisejä ja niiden aikana. Kriiseissä voi olla kyse esimerkiksi maastopalojen ja tulvien kaltaisista ilmastokriiseistä tai kyberuhkista ja globaaleista pandemioista.

Hanaholmen-aloite koostuu kahdesta osasta: vuosittaisesta kriisivalmiuskurssista ja vuosittaisesta korkean tason foorumista. Korkean tason foorumissa on tarkoitus käsitellä koulutusohjelman toimeenpanon aikana tehtyjä havaintoja ja laadittuja suosituksia.

Lue lisää kriisivalmiusohjelmasta:www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanaholmen-aloite/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme