Kutsu medialle: Verotutkimuksen huippuyksikön avajaistilaisuus 1.9.2022

Aika: torstaina 1.9.2022 klo 14–16
Paikka: Tampereen yliopisto, Pinni B -rakennus, luentosali B1100 (Kanslerinrinne 1, Tampere)
Tervetuloa Verotutkimuksen huippuyksikön avajaistilaisuuteen Tampereelle 1.9.2022 kuulemaan ja keskustelemaan kansainvälisen tason verotutkimuksesta.
Tilaisuudessa verotutkimuksen uranuurtaja professori Joel Slemrod
Keynote-luennon pitää verotutkimuksen uranuurtaja, Michiganin yliopiston professori Joel Slemrod.
Verojärjestelmätutkimuksen perusteos Tax Systems (Joel Slemrod ja Christian Gillitzer, 2013) on siirtänyt verotutkimuksen painopistettä veroprosenteista kohti laajempaa näkökulmaa, jolloin tarkastellaan muun muassa veronmaksajien käyttäytymistä, verovälttelyä, veronkiertoa ja verohallinnon toimintaa sekä verotukseen liittyvää sääntelyä ja rajoituksia.
Joel Slemrod on määritellyt huippuyksikön omaksuman kehyksen, jossa verotusta tarkastellaan kokonaisuutena eli järjestelmänä, jonka osat saattavat aikaansaada yllättäviä seurauksia ja yhteisvaikutuksia. Näin voidaan löytää uusia ja yllättäviä kohteita, joissa tehottomuuksia esiintyy ja toisaalta arvioida, mihin verorahoja on perusteltua ja tehokasta käyttää.
Kansainvälisesti kiinnostavaa huippututkimusta
Verojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi koko talouden toimintaan. Suomessa kerätään verotuloja noin 100 miljardia euroa vuodessa. Verotutkimuksen huippuyksikkö tuottaa luotettavaa tutkimustietoa vero- ja tulonsiirtojärjestelmän suunnittelun tueksi. Samalla saamme tietoa siitä, miten verotus ja sääntely vaikuttavat yksilöihin, yritystoimintaan ja yhteiskuntaan – ja miten yksilöt ja yritykset tekevät taloudellisia päätöksiä.
– Verotuksessa ja siten verotutkimuksessa on kyse hirveän suurista rahasummista, ja ihmisten hyvinvoinnista. Tutkimustieto verotuksen vaikutusten suuruudesta on välttämätöntä, jotta voidaan suunnitella verojärjestelmä, joka saavuttaa verotuksen tavoitteet mahdollisimman pienillä yhteiskunnallisilla kustannuksilla, huippuyksikön johtaja, professori Kaisa Kotakorpi tiivistää.
Esimerkiksi tuoreessa yrityksiin kohdistuvasta tutkimuksesta selvisi, että vuosien 2012 ja 2014 verokannan alennukset Suomessa eivät lisänneet pienten yritysten investointeja. Yritysten liiketoiminta kuitenkin lisääntyi erityisesti yrityksissä, joissa on pieni kassavaranto.
– Arvostetussa Journal of Public Economics -lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus on merkittävä, koska yhteisöveron tason vaikutuksista investointien määrään ei ole kansainvälisestikään paljoa tutkimustietoa, vaikka yhteisöveroa on alennettu viime vuosikymmeninä monissa maissa huomattavasti, kertoo professori Jarkko Harju Tampereen yliopistosta.
Huippuyksikössä tutkitaankin erityyppisten verokannustimien vaikutuksia yritysten kasvuun ja kehitykseen sekä yritysten investointeja ja tuottavuutta selittäviä tekijöitä.
‒ Toivomme tutkimustiedon auttavan päätöksentekijöitä kohdentamaan sääntelyä ja kannustimia vaikuttavammin, jatkaa Harju.
‒ Juuri nyt tutkimme myös muun muassa sitä, minkä tyyppiset yritykset ja yrittäjät ovat tuottavimpia ja mikä on yrittäjien sosiaaliturvajärjestelmän vaikutus yrittäjien tekemiin valintoihin.
Selkeää tutkimustietoa kansalaisille ja päätöksenteon tueksi
Tutkimustietoa halutaan tarjota päätöksentekijöiden, median ja kaikille julkisesta taloudesta kiinnostuneille selkeästi ja kokonaisvaltaisesti. Akateemiset tutkimusartikkelit palvelevat ensisijaisesti tutkijayhteisöä, mutta ne vaativat lukijaltaan usein syvempää perehtymistä. Avajaisten yhteydessä julkaistavalle huippuyksikön uudelle verkkosivustolle tuodaan FIT-kirjoitussarja, joka on suunnattu tiedon käyttäjille.
‒ Luotettavaa tietoa tarvitaan disinformaation ajassa entistä enemmän paitsi päätöstenteon tueksi myös mediassa kansalaisten ymmärryksen lisäämiseksi, sanoo kirjoitussarjan toimittaja, tutkimusprofessori Tuomas Kosonen VATTista.
Kirjoitussarjan ensimmäinen artikkeli ”Taloustieteen näkökulmia talouspoliittiseen keskusteluun” esittelee kirjoitussarjan idean. Kirjoitus selventää, mitä taloustiede itseasiassa on, erottelee taloustieteen ja talouspolitiikan toisistaan sekä esittelee, miten taloustieteellisestä näkökulmasta olisi hyötyä käytännön talouspolitiikassa.
Syksyn mittaan kirjoitussarjassa julkaistaan teemanumeroita mm. yritysverotuksesta, liikenteen päästöjen vähentämiseksi tehtävien toimien välttämättömyydestä sekä verotuksen ja maastamuuton välisestä yhteydestä, Kosonen jatkaa.
***
Avajaisten yhteydessä median edustajilla on mahdollisuus haastatella seuraavia henkilöitä:
- Keynote-puhuja, professor Joel Slemrod: Tax systems, International perspective (in English)
- Kaisa Kotakorpi, Tampereen yliopisto: julkistalous, psykologinen taloustiede, terveystaloustiede, poliittinen taloustiede, vero- ja sosiaaliturvajärjestelmät, veronkierto, talouspolitiikan vaikutusten arviointi.
- Tuomas Kosonen, VATT: tuloverot, kulutusverot, arvonlisäverot, työn tarjonta, liikenteen verotus, makeisvero, perhevapaat, tulojen jakaantuminen, valmisteverot, ympäristötalous
- Jukka Pirttilä, Helsingin yliopisto: julkiset palvelut, kehitystalous
- Jarkko Harju, Tampereen yliopisto: yhteisö- ja osinkoverotus, sosiaaliturvamaksut, hallinnolliset kulut, tuloverotus, yritysten käyttäytyminen, yrittäjyys
Avajaisten ohjelma Tampereen yliopiston tapahtumakalenterissa
www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/verotutkimuksen-huippuyksikon-avajaistilaisuus
Tampereen yliopiston, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT:n ja Helsingin yliopiston muodostama konsortio on valittu Suomen Akatemian huippuyksikköohjemaan 2022–2029.
Suomen Akatemia valitsee tutkimuksen huippuyksiköiksi uudistumiskykyisiä, tieteellisesti erittäin korkeatasoisia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia tutkimusyhteisöjä. Yksikön johtajana toimii taloustieteen professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Projektipäällikkö Marjukka Hourunranta, puh. 050 470 5645, marjukka.hourunranta@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme