Oulun yliopisto

Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online

Jaa

Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Poikkeuksellisen kokonaisvaltainen näkemys vetytulevaisuuteen pohjautuu Oulun yliopiston monitieteisyyteen: fysiikan, kemian, kemiantekniikan, ympäristötekniikan, prosessimetallurgian ja materiaalitekniikan tekemällä yhteistyöllä pyritään ratkaisemaan vetysiirtymän haasteet vedyn tuotannossa, vedyn varastoinnin ja kuljetuksen osalta sekä terästeollisuuden prosessien kannalta.

Tapahtuman tiedot

Kestävää kehitystä edistävä vetytutkimus Oulun yliopistossa. Tilaisuus on osa Tekniikan torstai -seminaarisarjaa, maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Aika

To 8.12.2022 klo 8.30–10

Paikka

Stage, Tellus Innovation Arena, Linnanmaan kampus ja etäyhteys Zoomilla

Ohjelma

8.30–8.45 Avaussanat; Vetytutkimus maailman ja Suomen kartalla
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta

8.45–9.00 Oulun yliopiston rooli vetytutkimuksessa
Professori Marko Huttula, Nanomo, luonnontieteellinen tiedekunta

9.00–9.10 Tutkimusteema 1: Tuotanto
Professori Ulla Lassi, Kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Samuli Urpelainen, luonnontieteellinen tiedekunta
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta

9.10–9.20 Tutkimusteema 2: Varastointi ja jakelu
Professori Jukka Kömi, materiaali- ja konetekniikka, teknillinen tiedekunta
Professori Jouni Juntunen, kauppakorkeakoulu

9.20–9.30 Tutkimusteema 3: Vedyn suorat käyttösovellukset
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta
Professori Ulla Lassi, kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Professori Mika Ruusunen, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta

9.30–9.40 Tutkimusteema 4: Vedyn jatkojalostus
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta

9.40–9.50 Tutkimusteema 5: Liiketoiminta ja arvoketjut
Professori Harri Haapasalo, tuotantotalous, teknillinen tiedekunta

9.50–10.00 Keskustelu

Yhteyshenkilöt

Professori Timo Fabritius, Oulun yliopisto, timo.fabritius@oulu.fi, 040 554 6683

Professori Marko Huttula, Oulun yliopisto, marko.huttula@oulu.fi, 050 350 2942

Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimus selvittää saamelaiskokoelman palauttamisen taustoja ja merkitystä3.2.2023 10:13:57 EET | Tiedote

Suomen kansallismuseo päätti äkilliseltä tuntuneessa prosessissa palauttaa saamelaiskokoelman Inariin saamelaismuseo Siidaan vuonna 2017. Väitöstutkimuksessa tarkastellaan tämän käänteen taustatekijöitä ja tutkitaan repatriaation eli saamelaisen kulttuuriperinnön palauttamispolitiikan mahdollisuuksia ja haasteita. Keskusteluun on osallistettu suomalaiset virkamiehet, museotyöläiset ja tutkijat, saamelaiset virkamiehet ja tutkijat sekä laaja saamelaisyhteisö.

Oulun yliopiston tutkijat löysivät uusia kohdun myoomille altistavia geenejä – lihasmassaa lisäävät geenit luultua keskeisemmässä roolissa3.2.2023 07:01:00 EET | Tiedote

Kohdun myoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita, kuten runsaita kuukautisvuotoja, paineen tunnetta alavatsalla sekä ongelmia raskauden alkamisessa tai sen kulussa. Myoomat ovat hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva, ja ne ovat melko yleisiä, sillä arviolta 30-70 prosentille naisista kehittyy myooma ennen 50. ikävuotta. Yleisyydestään huolimatta myoomiin ei ole saatavilla parantavaa hoitoa, vaan vaikeaoireinen myoomakohtu johtaa usein kohdunpoistoleikkaukseen. FinnGen-hankkeeseen pohjautuvassa Oulun yliopiston tutkimusryhmän johtamassa tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa myoomien riskiä säätelevistä geneettisistä tekijöistä. Tuoreet löydökset voivat auttaa lääkehoitojen kehittämistä myoomiin tulevaisuudessa.

Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote

Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme