Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online
Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Poikkeuksellisen kokonaisvaltainen näkemys vetytulevaisuuteen pohjautuu Oulun yliopiston monitieteisyyteen: fysiikan, kemian, kemiantekniikan, ympäristötekniikan, prosessimetallurgian ja materiaalitekniikan tekemällä yhteistyöllä pyritään ratkaisemaan vetysiirtymän haasteet vedyn tuotannossa, vedyn varastoinnin ja kuljetuksen osalta sekä terästeollisuuden prosessien kannalta.
Tapahtuman tiedot
Kestävää kehitystä edistävä vetytutkimus Oulun yliopistossa. Tilaisuus on osa Tekniikan torstai -seminaarisarjaa, maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.
Aika
To 8.12.2022 klo 8.30–10
Paikka
Stage, Tellus Innovation Arena, Linnanmaan kampus ja etäyhteys Zoomilla
Ohjelma
8.30–8.45 Avaussanat; Vetytutkimus maailman ja Suomen kartalla
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta
8.45–9.00 Oulun yliopiston rooli vetytutkimuksessa
Professori Marko Huttula, Nanomo, luonnontieteellinen tiedekunta
9.00–9.10 Tutkimusteema 1: Tuotanto
Professori Ulla Lassi, Kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Samuli Urpelainen, luonnontieteellinen tiedekunta
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.10–9.20 Tutkimusteema 2: Varastointi ja jakelu
Professori Jukka Kömi, materiaali- ja konetekniikka, teknillinen tiedekunta
Professori Jouni Juntunen, kauppakorkeakoulu
9.20–9.30 Tutkimusteema 3: Vedyn suorat käyttösovellukset
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta
Professori Ulla Lassi, kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Professori Mika Ruusunen, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.30–9.40 Tutkimusteema 4: Vedyn jatkojalostus
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.40–9.50 Tutkimusteema 5: Liiketoiminta ja arvoketjut
Professori Harri Haapasalo, tuotantotalous, teknillinen tiedekunta
9.50–10.00 Keskustelu
Yhteyshenkilöt
Professori Timo Fabritius, Oulun yliopisto, timo.fabritius@oulu.fi, 040 554 6683
Professori Marko Huttula, Oulun yliopisto, marko.huttula@oulu.fi, 050 350 2942
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tutkimus selvittää saamelaiskokoelman palauttamisen taustoja ja merkitystä3.2.2023 10:13:57 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo päätti äkilliseltä tuntuneessa prosessissa palauttaa saamelaiskokoelman Inariin saamelaismuseo Siidaan vuonna 2017. Väitöstutkimuksessa tarkastellaan tämän käänteen taustatekijöitä ja tutkitaan repatriaation eli saamelaisen kulttuuriperinnön palauttamispolitiikan mahdollisuuksia ja haasteita. Keskusteluun on osallistettu suomalaiset virkamiehet, museotyöläiset ja tutkijat, saamelaiset virkamiehet ja tutkijat sekä laaja saamelaisyhteisö.
Oulun yliopiston tutkijat löysivät uusia kohdun myoomille altistavia geenejä – lihasmassaa lisäävät geenit luultua keskeisemmässä roolissa3.2.2023 07:01:00 EET | Tiedote
Kohdun myoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita, kuten runsaita kuukautisvuotoja, paineen tunnetta alavatsalla sekä ongelmia raskauden alkamisessa tai sen kulussa. Myoomat ovat hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva, ja ne ovat melko yleisiä, sillä arviolta 30-70 prosentille naisista kehittyy myooma ennen 50. ikävuotta. Yleisyydestään huolimatta myoomiin ei ole saatavilla parantavaa hoitoa, vaan vaikeaoireinen myoomakohtu johtaa usein kohdunpoistoleikkaukseen. FinnGen-hankkeeseen pohjautuvassa Oulun yliopiston tutkimusryhmän johtamassa tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa myoomien riskiä säätelevistä geneettisistä tekijöistä. Tuoreet löydökset voivat auttaa lääkehoitojen kehittämistä myoomiin tulevaisuudessa.
Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote
Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.
Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote
Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.
”Täällä on merkitystä mihin sukuun synnyt, se vaikuttaa kaikkeen”23.1.2023 06:17:00 EET | Tiedote
Paikallinen historia ja kulttuuri vaikuttavat saamelaisalueen nuorten tulevaisuutta koskeviin valintoihin. Historiatietoisuudella ja kulttuurilla on keskeinen osa siinä, mitä nuoret tulevaisuudelta haluavat ja millaisiin elämänvalintoihin he päätyvät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme