MPD

Kuusi parasta ehdotusta on selvillä: Teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan

Jaa

Teollisuuden suuri MPIDEA-kilpailu 100 000 työpaikan luomiseksi Suomeen on viime metreillä. Arvovaltainen tuomaristo on valinnut kuusi parasta ehdotusta. Ehdotukset tulevat eri puolilta Suomea ja edustavat innovatiivisuutta ja ennakkoluulotonta ajattelua monilla eri aloilla.

Teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan. Voittaja ratkeaa 30.5. Tampereella.
Teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan. Voittaja ratkeaa 30.5. Tampereella.

Lehdistötiedote 27.5.2017

Kisa huipentuu tiistaina 30.5., kun työministeri Jari Lindström ojentaa pääpalkinnon kisan voittajalle Manufacturing Performance Days 2017 (MPD) teollisuustapahtumassa Tampere-talossa. MPD 2017 on Suomi100-juhlavuoden virallinen teollisuustapahtuma. Pääpalkinto on puolen vuoden sparraus maailman arvostetuimman konsulttitalon McKinsey & Companyn ReNew Growth -kasvukiihdyttämössä.

”Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten monilta eri aloilta ja miten eri näkökulmista saimme ehdotuksia”, kiittää MPIDEA:n lanseeranneen DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala. Ideakilpailun toteuttamisessa ovat olleet vahvasti mukana myös aloitteen tehnyt Siemens sekä McKinsey, Teknologiateollisuus ry, Tieto ja Fastems.

Tuomariston jäsenet ovat: Puheenjohtaja työministeri Jari Lindström, työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiojohtaja Ilona Lundström; Aalto-yliopiston professori Yrjö Neuvo, ammattiliitto PRO:n puheenjohtaja Jorma Malinen, Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha, ETLA:n tutkimusjohtaja Mika Maliranta sekä McKinseyn partneri Jussi Hiltunen.

Tuomareiden seuraava päätös on finalistien valinta kisan huipentumaan Tampere-talolle. 

Esittely kuudesta parhaasta MPIDEA-kilpailuehdotuksesta:

M-Files, tiedonhallinnan alusta - Joona Heikkinen, M-Files Corporation, Tampere

M-Files-alusta parantaa ja yksinkertaistaa liiketoiminnan tapaa hallita dokumentteja ja muuta tietoa tuottavasti ja tehokkaasti. M-Files poistaa tietosiilot ja tarjoaa nopean ja helpon pääsyn oikeaan sisältöön liiketoiminnan kaikista keskeisistä järjestelmistä ja laitteista. Alustan käyttöä edistää intuitiivinen tapa jäsentää tietoa sen sisällön eikä sijaintipaikan mukaan. M-Files vähentää IT:n tarvetta tarjoamalla käyttäjille pääsyn heidän tarpeidensa mukaiseen sisältöön ja sen hallintaan. Esimerkiksi M-Files-alustan käyttöönotolla yhdysvaltalainen sähköalan insinööriyhtiö Booth & Associates saavutti investoinnilleen liki 400 prosentin tuoton ja vain neljän kuukauden takaisinmaksuajan.

Adaptos, luunkorvike - Kaarlo Paakinaho, Tampereen teknillinen korkeakoulu, Tampere

Adaptos on kehittänyt innovatiivisia teknologioita vahvan ja yhteensopivan synteettisen luun valmistamiseksi. Aiempia materiaaleja ei voida käyttää samalla tapaa kuin ihmisen luukudosta. Adaptos on ratkaissut ongelman kehittämällä komposiittimateriaalin, jolla on samanlainen tai parempi aktiivisuus kuin olemassa olevilla synteettisillä luunkorvikemateriaaleilla, mutta jonka mukautuvuus ja muokattavuus vastaavat ihmisen luuta. Adaptos on maailman ainoa luukorvike, jota kirurgi voi leikata, muovata ja puristaa. Sitä voi käyttää yksin tai yhdessä potilaan oman luun tai solujen kanssa. Moninaisuus lisää kirurgin suorituskykyä ja säästää aikaa ja rahaa. Parhaillaan ollaan etenemässä kliinisiin potilaskokeisiin. Maailmassa on valtava tarve luunsiirroille; Adaptosta voidaan varastoida ja kuljettaa edullisesti mihin tahansa päin maailmaa.

eQL- sähkömittari - Tiina Vehviläinen, MX Electrix Oy, Pälkäne

MX Electrix on kehittänyt sähkömittarin (eQL), joka kykenee tunnistamaan jokaisen siihen kytketyn laitteen sähköisen jäljen. Laitekohtainen sähkönkulutustieto siirtyy suoraan eteenpäin digitaalisesti, jolloin tietoa voidaan hyödyntää mitä moninaisemmissa tarpeissa. Sovellusmahdollisuudet ovat rajattomat. Teknologiaa on sovellettu jo menestyksekkäästi seniorihoidossa, jolloin henkilökunta voi keskittää huomionsa eniten apua tarvitseviin. Monenlaisia liiketoimintamalleja mahdollistavana eQL-mittari on korvaamaton työkalu. Esimerkiksi voimanjakeluyhtiöt voivat tarjota sen avulla aiempaa parempaa palvelua asiakkailleen, ja kuluttajat voivat tarkastella jokaisen laitteensa sähkönkäyttöä. Mittaria voidaan hyödyntää globaalisti älyrakentamisessa tuottaen monenlaisia hyötyjä asuntojen ja koko kiinteistön paremman kustannustehokkuuden ja uusien palvelumahdollisuuksien myötä, ilman että pistorasioihin tarvittaisiin erillisiä sensoreita. eQL tekee asunnoista kerralla älykkäitä.

Fixteri-puunkorjuuteknologia - Minna Lappalainen, Fixteri Group Oy, Kannonkoski

Suomessa on miljoona hehtaaria nuorta hoitamatonta metsää, jossa puut estävät toistensa kasvua ja ovat vaarassa jäädä hyödyntämättä, sillä pienikokoisina puut eivät myöskään kiinnosta selluteollisuutta raaka-aineen lähteenä. Fixteri-puunkorjuuteknologian avulla läpimitaltaan kapeiden puiden tarjontaketjun kustannuksia voidaan leikata jopa 30 prosenttia ja luoda miljoonan hehtaarin raaka-ainekanta uusille puuperäisille teollisuuden aloille. Harventaminen hyvin kasvaviksi metsiksi tukee perinteisen metsäteollisuuden pitkän ajan tavoitteita ja tarjoaa perustan aiempaa kannattavammalle metsänhoidolle, uusille puun käyttöön perustuville teollisuudenaloille ja hiilidioksidineutraalille yhteiskunnalle. Todellisen tuottavuusloikan tarjoavan Fixteri-teknologian ansiosta metsänomistajat voivatkin kääntää ensimmäistä kertaa tehtävän harvennuksen edellyttämät kustannukset voitoiksi.

ModHeat, teollinen kuivuri - Juha Roininen, SFTec Oy, Oulu

ModHeat (Modular Heating) on modulaarinen ja liikuteltava teollinen kuivuri, joka hyödyntää teollisen hukkalämmön kuivaamalla bioenergiamateriaaleja taloudellisesti ja tehokkaasti. Useat pilotit ovat osoittaneet, että kuivuri pystyy käsittelemään monenlaisia materiaaleja, joita on ollut vaikea kuivattaa perinteisillä menetelmillä. Innovaatio mahdollistaa uudenlaisia liiketoimintamalleja bioenergian alalla, sillä helposti käytettävän kuivausjärjestelmän avulla voidaan muuttaa tuotantoketjua. Innovaatio alentaa materiaalin käsittelyn ja kuljetuksen merkittäviä kustannuksia, samalla saavutetaan myös ympäristön kannalta myönteisiä vaikutuksia. Kuivaaminen parantaa bioenergian tehokkuutta. Säästynyttä energiaa ja lisääntynyttä kapasiteettia voidaan käyttää materiaalien kuivaamiseen kaikkialla Suomessa. Bioenergiaa voidaan hyödyntää paikallisesti vaihtamalla öljypolttimot käyttämään pellettejä.

Kasviportaat - Jouni Spets, Kasviportaat Oy, Vantaa

Patentoitu, modulaarinen Kasviporras-kasvatuskanava on menetelmä, joita yhdistämällä voidaan rakentaa helposti monen muotoisia ja kokoisia viherrakenteita. Tuotteen läpinäkyvä ja kevyt rakenne mahdollistaa käytön ikkunalla ja seinällä sekä kasvien uudenlaisen käytön verhona, väliseinänä tai pilarin ympärillä. Kokonaisuuteen sisältyy myös valaistusjärjestelmä ja sillä voidaan puhdistaa sisäilmaa samalla tekniikalla kuin kilpailevilla tuotteilla. Kasvihuoneilla yleisen vesiviljelyn käyttöä myös kotona tai toimistolla puoltaa helppohoitoisuus, kasvun nopeutuminen jopa kolminkertaiseksi sekä vedenkäytön väheneminen jopa 70 prosenttia perinteiseen multakasvatukseen verrattuna.

Lisätietoa:

www.mpdays.com/mpidea #MPIDEA #MPDAYS

Harri Kulmala, toimitusjohtaja, DIMECC Oy, +358 40 840 6380, harri.kulmala@dimecc.com         

 

Kilpailijat:

Joona Heikkinen, M-Files Corporation, Tampere, 050 342 3691, joona.heikkinen@m-files.com

Kaarlo Paakinaho, Adaptos, Tampere, 040 849 0975, kaarlo.paakinaho@tut.fi

Tiina Vehviläinen, MX Electrix Oy, Pälkäne, 040 579 7833, tiina.vehvilainen@electrix.fi

Minna Lappalainen, Fixteri Group Oy, Kannonkoski, 040 705 4395, minna.lappalainen@fixteri.fi

Juha Roininen, SFTec Oy, Oulu, 040 444 1539, juha.roininen@sftec.fi

Jouni Spets, Kasviportaat Oy, Vantaa, 040 592 7320, jouni.spets@plantsteps.com

Avainsanat

Kuvat

Teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan. Voittaja ratkeaa 30.5. Tampereella.
Teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan. Voittaja ratkeaa 30.5. Tampereella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

MPD
MPD
info@mpdays.com


http://www.mpdays.com

Manufacturing Performance Days (MPD) on kansainvälinen huipputason B2B-tapahtuma, joka kokoaa yhteen liki tuhat digitaalisen ja valmistavan teollisuuden vaikuttajaa Suomesta ja ulkomailta. MPD 2019 järjestetään 4.-6.2019 Tähtiareenalla Tampereella.

Manufacturing Performance Days (MPD) is an international top level B2B summit bringing together nearly thousand influencers of manufacturing and digitalizing industry from Finland and abroad. MPD 2019 is organized on June 4-6 2019 at Tähtiareena in Tampere, Finland.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MPD

MPIDEA 2019 ideakilpailu käynnistyy! Siemens on yksi uusien ideoiden arvostajista: Ekosysteemit ja yhteiskehittäminen yhä tärkeämpi uudistavien ideoiden lähde5.11.2018 12:30Tiedote

Suomen teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA on tänään pyörähtänyt jälleen käyntiin. MPIDEA huipentuu kesäkuussa 2019 Suomen suurimman teollisuustapahtuman MPD:n yhteydessä. Ideakilpailun alkuperäinen ehdottaja Siemens pitää uusia ideoita ensiarvoisen tärkeinä. Siemens itse luo ideoita mm. ekosysteemeissä yhteiskehittämisen kautta. Ekosysteemit ovat MPD:n pääteema 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme