Yleinen työttömyyskassa YTK

Kuusi robottia helpottaa hakemusruuhkaa YTK:ssa

Jaa

Koronakevät aiheutti työttömyyskassoissa päivärahahakemusten räjähdysmäisen kasvun lyhyessä ajassa ja kymmenet tuhannet joutuivat jonoon odottamaan hakemuksensa käsittelyä. YTK valmistautui tilanteeseen paitsi rekrytoimalla ja perehdyttämällä noin 100 uutta työntekijää lyhyessä ajassa myös rpa-teknologian hyödyntämisellä.

Robotti on välivaihe automaatioon
Robotti on välivaihe automaatioon

“Yleinen työttömyyskassa YTK:ssa käsittelytyö tällä hetkellä on sekoitus järjestelmäautomaatiota ja ihmisen tekemää käsittelytyötä, joten hakemustulvaan vastattiin nopeimmin rekrytoimalla uusia ihmisiä. Samalla määrittelimme omista prosesseistamme kohtia, joihin voitiin pikaisella aikataululla tehdä automaatiota ohjelmistorobotiikan avulla”, kertoo YTK:n kehitysjohtaja Seppo Turunen.

YTK:n oma sähköinen alusta mahdollisti nopean käyttöönoton

YTK on tehnyt merkittäviä helpotuksia työttömyyskorvauksen hakuun jo vuosia sitten, kun jäsenille kehitettiin oma sähköinen asiointipalvelu OmaYTK. Hakiessaan päivärahaa OmaYTK:n kautta hakija hyötyy jo nyt mahdollisimman pitkälle viedystä automaatiosta. “OmaYTK ohjaa käyttäjää ja kerää päätöstä varten laadukkaita tietoja. Hakemustietojen tarkistaminen tapahtuu meillä kuitenkin pääosin jo siinä vaiheessa, kun hakija täyttää OmaYTK:ssa hakemuksen”, valottaa palvelukehittäjä Jenni Lundelin.

Tänä keväänä on ollut mahdollista saada henkilöiden tulotietoja suoraan kansallisesta tulorekisteristä. Tämä lisäsi entisestään automaation mahdollisuuksia. Tulorekisteritietojen hyödyntäminen on antanut eväät YTK:lle ottaa nopeasti käyttöön myös rpa-teknologiaa, eli robotiikkaa, hakemustulvan käsittelemiseksi. “Tästä syystä julkaisimme huhtikuussa keskellä koronakriisiä OmaYTK:sta uuden version. Sen muutokset mahdollistivat rpa-teknologian käyttöönoton,” Lundelin jatkaa.

Robotti on välivaihe automaatioon

Tällä hetkellä YTK:ssa työskentelee kuusi robottia erilaisten hakemusten parissa. Kehitys- ja toteutustyö saatiin nopeasti maalis-huhtikuussa käyntiin ja nyt robotteja on testattu kolme viikkoa hakemuskäsittelyssä. Kokemukset ovat olleet hyviä. Robotti auttaa käsittelijää tekemällä tietyt työvaiheet valmiiksi ennen kuin käsittelijä ottaa käsittelyyn hakemuksen. Joitain hakemuksia robotti kykenee tekemään jopa täysin valmiiksi, odottamaan vain käsittelijän maksupäätöstä.

Monimutkainen ja yksityiskohtainen työttömyysturvalainsäädäntö ei ole vielä täysin avannut tietä roboteille – erityisesti ensihakemuksiin tarvitaan siis edelleen työttömyysturva-asiantuntijan apua, esimerkiksi ansiopäivärahan määrän laskemiseen. Kuukausipalkka harvoin vastaa tulorekisterin ansaintatietoja, jolloin ihmisen pitää selvittää, mistä ero johtuu. Jatkohakemukset, joissa ei ole muutoksia ja joista ei anneta päätöstä, on jo vuosia sitten automatisoitu. Näihin ei tarvita ihmistä eikä robottia.

“Robotiikka on nykyään yleistä ja siitä on paljon hyötyä oikein käytettynä. Työttömyysturvan monimutkaisuudesta johtuen roboteista ei kuitenkaan saada parasta mahdollista hyötyä käyttöön. Ohjelmistorobotiikka hakemusten käsittelyssä on vain välivaihe matkalla kohti järjestelmäautomaatiota. Se edellyttää lainsäädännön kehittämistä sellaiseksi, että päätöksenanto on automatisoitavissa ja rekistereistä saatavat tiedot riittävät päätöksen antamiseen”, Seppo Turunen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Robotti on välivaihe automaatioon
Robotti on välivaihe automaatioon
Lataa
YTK:n palvelukehittäjä Jenni Lundelin
YTK:n palvelukehittäjä Jenni Lundelin
Lataa
YTK:n kehitysjohtaja Seppo Turunen
YTK:n kehitysjohtaja Seppo Turunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka viidennen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan15.9.2020 10:11:21 EESTTiedote

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi. Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme