Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kvällsföredrag om sommarstugearkitekturens historia i Vasa skärgård

Dela

I samband med Österbottens museums utställning Villalivet ordnas onsdag 16.6 kl. 18 ett föredrag om sommarstugearkitekturens historia i Vasa skärgård. Den dagen är museet öppet kl. 10–20.

Under kvällens föredrag onsdag 16.6 kl. 18 presenteras arkitekturhistoria i fråga om de sommarstugor som finns i skärgården i Vasa. Föredraget hålls på svenska.

I Vasa finns en lång tradition av sommarbosättning i skärgården. Först hade vistelserna vid fiskarbastun och fäbodar en tydlig nyttoaspekt, men under 1800-talet växte intresset för sommarnöjen fram och lade grunden för den villakultur som vi känner i dag. Förhållandena i skärgården har gjort att en sommarstugearkitektur med stor variationsrikedom med tiden har vuxit fram i regionen.

Under föredraget presenteras huvuddragen i byggnadernas stilutveckling från tidigt 1800-tal till nutid. Samtidigt placeras de lokala särdragen in i en större historisk kontext kring villor och villaliv.

Föredraget hålls av FT Mia Åkerfelt som är universitetslärare i konstvetenskap vid Åbo Akademi och just nu arbetar med en bok om sommarstugearkitekturen i Vasa skärgård.

Föredragen kommer också att streamas på Österbottens museums facebooksida.

Österbottens museum är öppet 16.6 kl. 10–20. Utställningen Villalivet pågår till och med 29.8.

Nyckelord

Kontakter

Landskapsforskare Kaj Höglund, Vasa stads museer, tfn 0400 669 039, kaj.hoglund@vasa.fi.

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får ett musikhus och ett nytt landmärke – starkt stöd av stadsfullmäktige för genomförandet27.7.2021 08:10:49 EEST | Tiedote

Stadsfullmäktige i Vasa beslöt vid sitt extra sammanträde 26.7 om beviljande av borgen för projektet Wasa Stations lån samt om bildande av ett nytt fastighetsbolag. Det av staden ägda bolaget tar sammanlagt 52 miljoner euro i lån och med det finansieras det framtida musikhusets andel av multifunktionskvarteret. Det är meningen att byggandet av Wasa Station på den gamla busstationens plats inleds redan i år.

Vaasa saa musiikkitalon ja uuden maamerkin – kaupunginvaltuustolta vahva tuki Wasa Stationin toteutumisen puolesta27.7.2021 08:08:12 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 26.7. Wasa Station -hankkeen lainatakauksen myöntämisen puolesta ja uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta. Kaupungin omistama yhtiö ottaa lainaa yhteensä 52 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon osuus. Vanhan linja-autoaseman paikalle nousevan Wasa Stationin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum