Oulun yliopisto

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen

Jaa

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Kuva: SXC
Kuva: SXC

Kvanttilaitteet ovat viime aikoina kehittyneet nopeasti, mistä esimerkkinä on vasta koekäyttöön otettu suomalainen Helmi-kvanttitietokone. Kvanttilaskennan tulevat hyödyntäjät, yritykset ja tutkimusinstituutit, ovat hyvin tietoisia kvanttiteknologian laajasti tunnustetuista mahdollisuuksista vaativissa laskentatehtävissä. Esimerkkejä ovat lääkemolekyylien ominaisuuksien mallintaminen ja sijoitusportfolion tai monimutkaisen teollisuusprosessin optimointi. Samaan aikaan on kuitenkin epäselvää, milloin kvanttitietokoneet ovat riittävän kypsiä eri kvanttilaskennan käyttötapauksiin, miten kvanttitietokoneita ohjelmoidaan, ja milloin on oikea aika panostaa kvanttiohjelmistojen kehittämiseen.

Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa alkaa Business Finlandin rahoittama kahden vuoden ja 1,2 M€ yhteishanke, joka keskittyy monipuolisesti kvanttilaskennan sovellutuksiin, algoritmeihin, sekä kvanttiohjelmistojen ja -ohjelmoinnin tutkimukseen. “Suomessa on ollut pitkään laadukasta quantum hardware-osaamista. Tätä täydentämään meidän hankkeemme keskittyy quantum software -tutkimukseen.” iloitsee hankkeen johtaja, akatemiatutkija, Matti Silveri, Oulun yliopisto.

Hankkeella on laajaa yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa. Yritykset ovat kvanttilaskennan tulevia soveltajia finanssi- ja lääkekehitysaloilta (esimerkiksi Orion Pharma), merkittäviä konsulttiyrityksiä (Futurice, Loihde Advance, 61 NorthPoint Solutions, Solita) ja kvanttiteknologiayrityksiä (Alqoritmiq, QuantrolOx, Quanscient). Yhteistyökumppanit pääsevät testaamaan ja kehittämään omista lähtökohdistaan nousevia kvanttilaskennan käyttötapauksia. Hanke edistää suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä lisäämällä tietoa siitä milloin ja mihin tarkoituksiin kvanttilaskentaa kannattaa hyödyntää. “Päätavoitteenamme on luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisyritysten näkökulmasta, sekä kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.” sanoo hankkeen apulaisjohtaja, professori Tommi Mikkonen Jyväskylän yliopistosta.

Kvanttilaskennan poikkitieteellisen luonteen mukaisesti hankkeessa on mukana fysiikan, sovelletun matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, sekä viestintäteknologian tutkijoita yli tiedekunta- ja yliopistorajojen. Hankkeen valmistelua ja toteutusta on merkittävästi tukenut Oulun yliopiston Kvantum-instituutti. Hanke vahvistaa linkittymistä kansainvälisiin kvanttilaskennan tutkimus- ja hyödyntäjäverkostoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeen johtaja, akatemiatutkija Matti Silveri, Oulun yliopisto, matti.silveri@oulu.fi, 040 7541759

Hankkeen apulaisjohtaja, professori Tommi Mikkonen, Jyväskylän yliopisto, tommi.j.mikkonen@jyu.fi, 050 3117999

Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261

Kuvat

Kuva: SXC
Kuva: SXC
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Valtioiden rajat ylittävät lastensuojelutilanteet vaativat erityisosaamista18.1.2023 06:47:00 EET | Tiedote

Miten lapsen etu ja oikeudet toteutuvat valtioiden rajat ylittävissä lastensuojelutilanteissa? Käytännöt sota-alueilta tulevien lasten tukemiseksi ja akuutit ns. ylirajaiset lastensuojelutilanteet vaativat sosiaalityön erityisosaamista. Aihe on ajankohtainen muun muassa siksi, että Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomeen saapuu ukrainalaislapsia ilman huoltajia. Kolmen yliopiston yhteishanke tuottaa uutta tietoa ja palvelupolkuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme