Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen

Kvanttilaitteet ovat viime aikoina kehittyneet nopeasti, mistä esimerkkinä on vasta koekäyttöön otettu suomalainen Helmi-kvanttitietokone. Kvanttilaskennan tulevat hyödyntäjät, yritykset ja tutkimusinstituutit, ovat hyvin tietoisia kvanttiteknologian laajasti tunnustetuista mahdollisuuksista vaativissa laskentatehtävissä. Esimerkkejä ovat lääkemolekyylien ominaisuuksien mallintaminen ja sijoitusportfolion tai monimutkaisen teollisuusprosessin optimointi. Samaan aikaan on kuitenkin epäselvää, milloin kvanttitietokoneet ovat riittävän kypsiä eri kvanttilaskennan käyttötapauksiin, miten kvanttitietokoneita ohjelmoidaan, ja milloin on oikea aika panostaa kvanttiohjelmistojen kehittämiseen.
Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa alkaa Business Finlandin rahoittama kahden vuoden ja 1,2 M€ yhteishanke, joka keskittyy monipuolisesti kvanttilaskennan sovellutuksiin, algoritmeihin, sekä kvanttiohjelmistojen ja -ohjelmoinnin tutkimukseen. “Suomessa on ollut pitkään laadukasta quantum hardware-osaamista. Tätä täydentämään meidän hankkeemme keskittyy quantum software -tutkimukseen.” iloitsee hankkeen johtaja, akatemiatutkija, Matti Silveri, Oulun yliopisto.
Hankkeella on laajaa yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa. Yritykset ovat kvanttilaskennan tulevia soveltajia finanssi- ja lääkekehitysaloilta (esimerkiksi Orion Pharma), merkittäviä konsulttiyrityksiä (Futurice, Loihde Advance, 61 NorthPoint Solutions, Solita) ja kvanttiteknologiayrityksiä (Alqoritmiq, QuantrolOx, Quanscient). Yhteistyökumppanit pääsevät testaamaan ja kehittämään omista lähtökohdistaan nousevia kvanttilaskennan käyttötapauksia. Hanke edistää suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä lisäämällä tietoa siitä milloin ja mihin tarkoituksiin kvanttilaskentaa kannattaa hyödyntää. “Päätavoitteenamme on luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisyritysten näkökulmasta, sekä kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.” sanoo hankkeen apulaisjohtaja, professori Tommi Mikkonen Jyväskylän yliopistosta.
Kvanttilaskennan poikkitieteellisen luonteen mukaisesti hankkeessa on mukana fysiikan, sovelletun matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, sekä viestintäteknologian tutkijoita yli tiedekunta- ja yliopistorajojen. Hankkeen valmistelua ja toteutusta on merkittävästi tukenut Oulun yliopiston Kvantum-instituutti. Hanke vahvistaa linkittymistä kansainvälisiin kvanttilaskennan tutkimus- ja hyödyntäjäverkostoihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen johtaja, akatemiatutkija Matti Silveri, Oulun yliopisto, matti.silveri@oulu.fi, 040 7541759
Hankkeen apulaisjohtaja, professori Tommi Mikkonen, Jyväskylän yliopisto, tommi.j.mikkonen@jyu.fi, 050 3117999
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme