Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvakartoitusta on päivitetty (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden (Seinäjoki, Ilmajoki) tulvatilannetta on tarkasteltu uudella virtausmallinnuksella, joka huomioi tulvaveden varastoitumisen erilaisissa tulvatilanteissa. Mallinnuksen avulla on luotu pengerrysalueilta uusia tarkennettuja tulvavaarakarttoja, jotka kattavat alueen Ilmajoen taajamasta Ylistaroon.

Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvavaarakartta keskimäärin kerran 100 vuodessa toistuvalla tulvalla.
Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvavaarakartta keskimäärin kerran 100 vuodessa toistuvalla tulvalla.

Laaditut kartat kertovat tulvan peittävyydestä ja vesisyvyydestä erilaisilla tulvan todennäköisyyksillä ja ne ovat nähtävillä ns. erikoisskenaariona ympäristöhallinnon tulvakarttapalvelussa (laaja versio) osoitteessa www.vesi.fi/tulvakartat. Samassa yhteydessä koko Kyrönjoen tulvakartan vedenkorkeudet on päivitetty uusimpaan N2000 -korkeusjärjestelmään. Kyrönjoen pääuoma on tulvakartoitettu rannikolta Mustasaaresta aina Kurikkaan saakka.

Kyrönjoen yläosan penkereet Ilmajoella ja Seinäjoella suojaavat penkereiden takana olevia laajoja peltoalueita keskimäärin kerran 20 vuodessa toistuvalta tulvalta. Tätä suuremmilla tulvilla penkereissä olevat tulvaluukut avataan ja vettä päästetään peltoalueille Kyrönjoen tulvavahinkojen hillitsemiseksi. Uudella mallinnuksella on haluttu selvittää pengerrysalueiden tilavuuksia sekä arvioida tulvaveden virtaamista ja varastoitumista alueiden eri osiin. Erilliset arviot on tehty keskimäärin kerran 50, 100 ja 250 toistuvilla tulvilla. Mallinnuksen avulla luodut tulvavaarakartat osoittavat, että pengerrysalueiden laitamilla tulvavesi ei harvinaisessakaan tulvatilanteessa ehdi levitä niin laajalle kuin mitä aikaisemmissa kartoituksissa on esitetty. Uudet tulvakartat eivät tässä vaiheessa korvaa nykyistä tulvavaarakartoitusta, mutta niitä voidaan hyödyntää erityisesti maankäytön suunnittelussa ja tulviin varautumisessa.

Tulvakarttapalvelussa voi tarkastella myös tulvavaarakarttoja vastaavia vedenkorkeuksia, jotka saa näkyviin joko joen yli kulkevia poikkiviivoja tai tulva-alueella sijaitsevia pisteitä klikkaamalla. Kyrönjoen tulvavaarakarttojen vedenkorkeudet on Kyrönjoen alaosaa lukuun ottamatta ollut esitettynä N60 -korkeusjärjestelmässä. Nyt kaikki korkeudet on päivitetty vastaamaan N2000 -korkeusjärjestelmää. Korkeusjärjestelmien ero kasvaa siten, että uudet korkeuslukemat ovat Vähässäkyrössä noin 43 cm ja Kurikassa noin 40 cm korkeampia aiempiin verrattuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Marko Ojamaa, puh. 0295 027 586
Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Kuvat

Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvavaarakartta keskimäärin kerran 100 vuodessa toistuvalla tulvalla.
Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvavaarakartta keskimäärin kerran 100 vuodessa toistuvalla tulvalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely20.1.2023 15:25:52 EET | Tiedote

Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme