EHYT

Kysely: Alkoholin saatavuutta pidetään riittävänä - 78 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista tyytyväisiä alkoholin myyntiaikoihin ja -paikkoihin 

Jaa
Lähes kaikki (78 %) Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamaan ja Aula Researchin toteuttamaan kyselyyn vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista piti nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä. Vain 21 prosenttia kaikista vastaajista katsoi, että alkoholin saatavuuden nykytaso on riittämätön.

Ehdokkaille itselleen nykyiset alkoholin myyntiajat ja -paikat riittävät hyvin 

Kaikkien puolueiden ehdokkaista enemmistö oli tyytyväisiä nykyisiin myyntiaikoihin ja-paikkoihin. Selkeimmin tyytyväisiä olivat SDP:n (86 %), keskustan (91 %), vasemmistoliiton (90 %) ja kristillisdemokraattien ehdokkaat (100 %), jotka olivat täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa “nykyiset alkoholin myyntiajat ja -paikat ovat minulle riittävät”. 

Nykyiset myyntiajat ja -paikat herättivät vahvaa tyytyväisyyttä myös perussuomalaisissa (73 %), vihreissä (72 %) ja RKP:ssä (67 %). Jopa alkoholimonopolin purkua voimallisimmin ajavan kokoomuksen ehdokkaista yli puolet piti kysyttäessä nykyisiä myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä (56 %).Kansanedustajaehdokkaat ovat kyselyn perusteella erittäin tyytyväisiä nykyiseen alkoholin vähittäismyynnin järjestämistapaan.  

- Nykyisten kriisien keskellä Suomella ei ole varaa lähteä tietoisesti kasvattamaan väestön terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia tuomalla vahvempaa alkoholia ruokakauppoihin, ja yli kymmenkertaistamalla myyntipisteiden määrää. Tulosten valossa herää kysymys, mitä yhteiskunnallista ongelmaa alkoholimyynnin laajentamisella ylipäätään pyrittäisiin ratkaisemaan, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen. 

Professori Tim Stockwellin johtama kansainvälinen tutkimusryhmä on arvioinut, että yksinoikeusjärjestelmästä luopuminen tarkoittaisi Suomessa vuosittain 9 prosenttia suurempaa alkoholin kulutusta, 14 prosenttia enemmän alkoholikuolemia ja 17 prosenttia lisää haittakustannuksia (+1,9 miljardia euroa).  

Ehdokkaiden käsitykset heijastelevat hyvin kansalaisten tuntoja 

EHYT ry:nsyksyllä2022 tilaamanKantar Publicin (N=1138) kyselytutkimuksen pohjalta 78 prosenttia suomalaisista koki nykyisten alkoholin myyntiaikojen- ja paikkojen olevan heille riittäviä.Osuus vastaa suoraan kansanedustajaehdokkaiden kyselyn tulosta. Myös eri puolueiden kannattajien näkemykset myyntiaikojen ja -paikkojen riittävyydestä noudattelivat pitkälti ehdokaskyselyn tuloksia. 

Suomalaisista 69 prosenttia koki, että tutkitun tiedon ja asiantuntijoiden kuulemisen pitäisi vaikuttaa nykyistä enemmän alkoholipoliittiseen päätöksentekoon.Vain 18 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoi, että alkoholia on nykyisin liian vaikea ostaa. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liitteenä: 

Aula Researchin kyselyn tuloskoonti 

  • Kyselyyn vastasi kaikkiaan 349 eduskuntavaalipuolueiden ehdokasta. Kyselytutkimuksen otos kerättiin 19.1 – 9.2.2023 sähköisellä kyselyllä ja puhelinhaastatteluin, vastausprosentti oli 33.  

Kantar Publicin kyselyn tuloskoonti 

  • Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat maamme 18 vuotta täyttäneet (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat).​Kyselyyn vastasi 1 138 henkilöä 26.8. – 6.9.2022 välisenä aikana.​Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä. 

Kansainvälisen tutkimusryhmän raportti (linkkinä): Stockwell, T., Sherk, A., Sorge, J., Norström, T., Angus, C., Chikritzhs, T., Churchill, S., Holmes, J., Meier, P., Naimi, T., Ramstedt, M. & Simpura, J. (2019). Finnish alcohol policy at the crossroads: The health, safety and economic consequences of alternative systems to manage the retail sale of alcohol. Canada: Canadian Institute for Substance Use Research, University of Victoria.https://www.uvic.ca/research/centres/cisur/assets/docs/report-alko.pdf  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

EHYT on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö. Se on samalla kansalaisjärjestö - inhimillinen areena vapaaehtoistoiminnalle, vertaistuelle ja ihmisten kohtaamiselle erilaisissa ympäristöissä. Toiminnassa yhdistyvät jäsenjärjestöjen ympäri Suomen tekemä työ, vapaaehtoistoiminta ja oman henkilöstön osaaminen ja asiantuntemus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme