Akavan Erityisalat

Kysely: Enemmistö ei leikkaisi työttömyysturvasta

Jaa
Suomalaisista 55 prosenttia ei ole valmis leikkaamaan työttömyysturvan tasoa. 28 prosentille leikkaukset voisivat sopia. Puoluekanta näkyy voimakkaasti vastauksissa. Kantar Public selvitti suomalaisten työttömyysnäkemyksiä Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.

Akavan Erityisalojen työttömyysturvakyselyn tulokset kertovat osin kaksijakoisesta suhtautumisesta työttömyysturvaan. 

Enemmistö, 55 prosenttia ei leikkaisi työttömyysturvan tasoa, mutta 28 prosenttia voisi olla valmis leikkauksiin. Oma asema työmarkkinoilla näkyi arviossa selvästi, samoin puoluekanta.

 - Kovin laajaa tukea leikkaaminen ei onneksi saa. Vain johtavassa asemassa olevien ja kokoomuslaisten piirissä enemmistö olisi valmiita leikkaamaan nykyisen työttömyysturvan tasoa, yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elin Blomqvist-Valtonen Akavan Erityisaloista kertoo.

Mielikuva työttömyysturvan kyvystä edesauttaa työllistymistä koulutusta vastaaviin tehtäviin jakoi käsityksiä vahvasti. 37 prosentin mielestä järjestelmä on tältä osin ainakin jokseenkin kunnossa, kun taas 35 prosenttia on asiasta vähintään jokseenkin eri mieltä. 

Työttömyysturvan mahdollisuuksista kysyttäessä moni jätti ”ei osaa sanoa” -vastauksen. Esimerkiksi yli kolmannes ei osannut arvioida, mahdollistaako nykyinen työttömyysturva hyvin opiskelun. 

- Työttömyysturvalla opiskeluun ei ole selkeitä valtakunnallisia sääntöjä, mikä tekee koulutuksen suunnittelun työttömälle hankalaksi. TE-toimistot tekevät ratkaisut tapauskohtaisesti ja työttömän on mahdotonta arvioida etukäteen, onko opiskelu työttömyyskorvauksella mahdollista vai ei, Blomqvist-Valtonen sanoo.

"Työttömyysturva uudistettava”

Akavan Erityisalat nostaa työttömyysturvan perusteellisen uudistamisen kärkitavoitteekseen eduskuntavaaleissa.

- On aika muuttaa tapaa, jolla puhumme työttömyydestä. Akavan Erityisalojen visiossa työttömyysturvaa tulee kehittää niin, että se sallii laajasti opiskelun ja yrittämisen kokeilut – kaikenlaisen toimeliaisuuden työttömyysaikana, kertoo Elin Blomqvist-Valtonen.

- Työuramme pirstaloituvat ja moni on välillä työttömänä. Työttömyysjaksot eivät saa enää leimata ketään, vaan ne tulee nähdä normaalina osana elämää.

Liiton tavoitteena on myös turvata työttömyyskorvauksen taso nykyisenä. Lisäksi työttömyyturvan on tuettava palkkatyön, yrittäjyyden ja muiden tulomuotojen yhteensovittamista.

Lisätietoja: yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elin Blomqvist-Valtonen, Akavan Erityisalat, puh. 040 775 3040.  

> Kansalaisten käsitykset kulttuurista, hyvästä hallinnosta ja työttömyysturvasta -tutkimus

> Parempaan (työ)elämään! -vaalisivustomme

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22 jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme