Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kysely: Kouluissa hygieniasuositusten toteutuminen vaihtelee

Jaa

Suuri osa koronaan liittyvistä OKM:n ja THL:n suosituksista toteutuu kouluissa hyvin, mutta osaa on vaikeampi viedä käytäntöön. Poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä on jouduttu jatkamaan eri puolilla Suomea myös syksyllä 2021.

Peruskouluissa koronaviruksen ehkäisemiseen liittyvät opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset toteutuvat vaihdellen, selviää aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön marraskuussa kunnille tekemästä kyselystä.

Yli 80 prosenttia vastaajista arvioi, että kouluruokailun porrastaminen toteutuu hyvin. Niin ikään yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lapset saavat tarvitsemaansa läheisyyttä ja turvaa koulujen poikkeusjärjestelyistä huolimatta. 42 prosenttia vastaajista arvioi, että koulukuljetuksissa THL:n hygienia- ja väljyyssuosituksia on mahdollista noudattaa vain osittain tai vähäisesti. Yli puolet vastaajista taas koki hankalaksi porrastaa opetusta ja rytmittää toimintaa suositusten noudattamiseksi.

Osalla kunnista on suosituksiin liittyviä yhteisiä toimintamalleja, kun taas osalla on koulukohtaisia käytäntöjä. Koetut haasteet liittyvät siihen, että suosituksia on kouluissa vaikea viedä käytäntöön tai kaikki oppilaat eivät noudata niitä.

“Kyselyn perusteella annettuihin ohjeisiin ja suosituksiin on kouluissa perehdytty huolella ja niitä on pyritty toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka olosuhteet vaihtelevat. Kouluväki ansaitsee suuret kiitokset työstään hankalissa tilanteissa”, toteaa opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen aluehallintovirastosta.

Etäopetusluvut edellisvuoden tasolla

Lähes joka neljäs vastaaja on tehnyt päätöksiä koronaviruksesta johtuvista poikkeuksellisista opetusjärjestelyjä syyslukukaudella 2021. Suhteellisesti eniten järjestelyjä on tehty Länsi- ja Sisä-Suomen alueella (38 prosenttia alueen vastaajista).

16.11.2021 etäopetuksessa olevia oppilaita oli koko maassa 6 469, mikä on samaa tasoa kuin vuosi sitten. 10.11.2020 vastaava luku oli 6701. Kotiopetuksessa on ollut kyselyn perusteella syyslukukaudella 2021 noin 300 oppilasta.

Viikolla 46 toteutettuun kyselyyn vastasi 213 kuntaa ja 32 yksityistä opetuksen järjestäjää.

Aluehallintovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat lähettäneet kyselyjä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille keväästä 2020 alkaen. Kyselyillä on kartoitettu koronatilanteen vaikutuksia perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.

Tuoreimpiin kyselyraportteihin voi tutustua avi.fi-verkkosivuilla: Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilannekuva.

Lisätietoja:

Aluehallintovirastossa:

opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen, p. 0295 018 664

etunimi.sukunimi@avi.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriössä:

opetusneuvos Heli Nederström, p. 0295 330 122

etunimi.sukunimi@gov.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Coronaviruset har både utmanat utvecklingsarbetet inom ungdomssektorn och ökat dess behov24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Coronaepidemin har utmanat planeringen och genomförandet av regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomssektorn. Coronabegränsningarna har ökat behovet av att stödja bland annat sociala möten och relationer mellan unga virtuellt i olika miljöer. År 2021 delade regionförvaltningsverken ut 2,3 miljoner euro i understöd för utveckling av ungdomssektorn till sammanlagt 68 projekt.

Korona on sekä haastanut nuorisoalan kehittämistyötä että lisännyt sen tarvetta24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Koronaepidemia on haastanut nuorisoalan alueellisten ja paikallisten kehittämishankkeiden suunnittelua ja toteuttamista. Koronarajoitukset ovat lisänneet tarvetta muun muassa nuorten sosiaalisten kohtaamisten ja suhteiden tukemiseen virtuaalisesti erilaisissa ympäristöissä. Vuonna 2021 aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen 2,3 miljoonaa euroa yhteensä 68 hankkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme