Kysely: lähes joka toinen omakotiasuja aikoo remontoida kesällä

Joka toiseen suomalaiseen omakotitaloon on tehty remonttia tai muita muutoksia pandemian aikana, käy ilmi Ifin tuoreesta kyselytutkimuksesta. Yleisimpiä ovat piharemontti, uusien huonekalujen hankinta ja huoneiden pintojen uusiminen. Aktiivisimpia remontoijia ovat olleet kolmekymppiset, joista kaksi kolmesta on tehnyt remonttia tai muita muutoksia.
Lähes joka toinen omakotiasuja suunnittelee jotakin remonttia myös kuluvalle kesälle. Remontoijien keskuudessa suosituin muutoskohde on edelleen piha (22 %), jossa tyypillisimmin laajennetaan tai uusitaan terassia. Lähes yhtä moni puolestaan remontoi talon sisällä (18 %) tai maalaa talon tai kunnostaa muuten sen julkisivua (18 %). Sisällä yleisiä remonttikohteita ovat etenkin huoneiden pinnat ja kylpyhuone.
– On hienoa, että omakotiasujat panostavat kotiin ja sen kunnosta huolehtimiseen. Kyselyn perusteella on toteutettu isompiakin uudistuksia, kuten tehty katto- ja lämmitysjärjestelmän remontteja tai uusittu käyttövesiputkistoja. Näillä on suuri merkitys vakavien kosteusvahinkojen ehkäisyyn, kommentoi omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.
Tiedot käyvät ilmi Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 753 omakotitalossa asuvaa suomalaista toukokuussa 2021.
Kuka korvaa remontoinnissa sattuvat vahingot tai työvirheet?
Kotivakuutus on voimassa remontoinnin aikana. Jos remonttia tekee itse, kotivakuutuksesta korvataan myös remontoidessa tapahtuvia vahinkoja, esimerkiksi rikkoutunut ikkuna tai porakoneen lattialle tippumisesta vaurioitunut lattia. Jos palkkaa ammattilaisen, on hyvä varmistaa, että hänellä on asianmukaisesti voimassa oma vakuutus, joka korvaa remontissa sattuvat ja muille aiheutetut vahingot.
– Sähkö- ja putkitöissä tulee aina käyttää ammattilaista. Silloin myös vastuu virheistä ja mahdollisista vahingoista on urakoitsijalla. Jälkikäteen paljastuvia, työ- tai asennusvirheistä johtuvia vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta, Utunen muistuttaa.
Jos tekee talkoilla laajempaa peruskorjausta, kannattaa harkita talkoovakuutusta. Erityisesti fyysisiä töitä tehtäessä talkoovakuutus antaa tekijöille turvaa tapaturmien varalta.
Asiantuntija neuvoo: nämä kannattaa hoitaa kesällä kuntoon
Vaikka ei suunnittelisikaan remonttia, omakotitalossa on monta pientä, säännöllisesti huollettavaa asiaa, jotka kannattaa vaikkapa lomalla laittaa kuntoon.
– Pieniltä tuntuvat asiat siirtyvät helposti arjessa. Niistä huolehtimalla voi kuitenkin vaikuttaa talon kuntoon, ehkäistä vahinkojen syntyä ja auttaa siten omaisuutta säilyttämään arvonsa, vinkkaa Utunen.
Tee kesällä ainakin nämä huoltotoimet, jos edelliskerrasta on jo aikaa:
- Vaihda ilmanvaihdon suodattimet.
- Siivoa keittiön allaskaappi ja tarkista astianpesukoneen liitosten ja poistoputken kunto. Jo viisi vuotta vanha poistoletku on usein huonossa kunnossa, jolloin vuotovahingon riski kasvaa.
- Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin.
- Imuroi jääkaapin ja pakastimen taustat, joihin kertynyt pöly voi heikentää ilmakiertoa ja aiheuttaa paloriskin.
- Uusi kylpyhuoneen silikonit, jos ne ovat noin 3–7 vuotta vanhoja tai sitä vanhempia.
- Puhdista talon rännit.
Ifillä on osana omakotitalovakuutusasiakkaiden Kunnon koti -palvelua kunnossapidon puhelinneuvonta, johon soittaessaan saa neuvoja remontointiin.
Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 753 suomalaista omakotitalossa asuvaa aikuista toukokuussa 2021. Otos muodostettiin satunnaisotannalla omakotiasujien keskuudessa, sukupuoli kiintiöitiin tasan miesten ja naisten välillä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiOuti Kärkkäinenviestintäpäällikkö
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme