Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Kysely: Suomalaiset haluavat tietää pakkausmateriaalin kiertämisestä – laadukasta pakkausjätettä tarvitaan yhä enemmän kiertoon

Jaa
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n teettämän kyselyn mukaan suomalaiset lajittelisivat entistä enemmän, jos saisivat lisää tietoa siitä, miten pakkaukset kiertävät uusiksi tuotteiksi. Laadukasta pakkausjätettä tarvitaan lisää kiertoon.
Suomalaiset haluavat tietää pakkausmateriaalin kiertämisestä, selviää Ringin kyselytutkimuksesta.
Suomalaiset haluavat tietää pakkausmateriaalin kiertämisestä, selviää Ringin kyselytutkimuksesta.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n uusimmassa kyselytutkimuksessa* selvitettiin suomalaisten lajittelutottumuksia. Kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista (61 %) saa lisämotivaatiota pakkausjätteiden lajitteluun, kun he saavat enemmän tietoa siitä, miten pakkaukset kiertävät uusiksi tuotteiksi. Vastaajista reilusti yli kolmannes (41 %) sanoo, ettei tiedä, mitä käytetylle pakkaukselle tapahtuu, kun sen on tuonut keräysastiaan. Kolmannes vastaajista (29 %) ei tiennyt, että sekajätteen tyhjennys on kaikkein kalleinta ja että lajittelemalla kodin jätteet voi säästää paitsi ympäristöä myös jätelaskussa.

"Kotona syntyvän pakkausjätteen lajitteleminen on jokaisen helppo ilmastoteko. Kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja, kun tarve käyttää täysin uutta materiaalia vähenee. Suomessa kierrätysaste on jo hyvä, mutta laadukasta pakkausjätettä tarvitaan kiertoon yhä enemmän. EU:n asettamat kierrätystavoitteet ovat kunnianhimoiset: vuonna 2025 pakkausjätteestä pitää kierrättää 65 prosenttia ja vuonna 2030 jo 70 prosenttia", kertoo Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Rinki toteutti vastaavan kuluttajakyselyn vuonna 2020. Muutaman vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna muovipakkauksia lajitellaan kotitalouksissa nyt astetta enemmän: vuonna 2022 76 prosenttia vastaajista kertoi lajittelevansa kotitaloutensa muovipakkausjätteet, kun vuonna 2020 vastaava luku oli 69 prosenttia.

"Kysely osoittaa, että suomalaiset ovat motivoituneita lajittelemaan pakkausjätteensä, mutta tietoa kaivataan edelleen lisää. Ihmiset haluavat tietää, mitä pakkaukselle tapahtuu sen jälkeen, kun se on tuotu keräyspisteelle. Tähän olemme halunneet Ringissä tarttua", Tanskanen kertoo.

Oikein kierrätettynä pakkaus voi kiertää jopa vuosisadan

Ringin valtakunnallinen kuluttajakampanja muistuttaa tänä keväänä, että käytetty pakkaus ei ole roska, vaan arvokasta uusien pakkausten ja tuotteiden raaka-ainetta. Kierrätetystä muovista valmistetaan esimerkiksi uusia pakkauksia ja käyttötavaroita. Kierrätettyä kartonkia voidaan ihanteellisissa olosuhteissa käyttää uudestaan jopa 7 kertaa ilman, että kuitu heikkenee. Kiertoon laitettu metallinen pakkausjäte taas kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden raaka-aineeksi. Lasi kestää kiertoa lähes rajattomasti, jopa vuosisatojen ajan.

Kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille on noin 1850 Rinki-ekopistettä kautta maan. Muovipakkauksia kerätään yli 700 Rinki-ekopisteessä. Lisätietoa kampanjasta ja pakkausten tarinoista: vuosisadanpakkaustarina.fi.

6 lajitteluvinkkiä kevätpuuhiin ja pihatalkoisiin

  • Istutettavien kukkien ja taimien mukana tulleet muoviset ruukut voi lajitella muovipakkauskeräykseen.
  • Rikkoutuneet pulkat tai lumen alta paljastuneet lelut eivät ole pakkauksia, eivätkä ne siksi kuulu muovipakkauskeräykseen.
  • Tyhjät multasäkit voi laittaa muovipakkauskeräykseen. Pussia ei kuitenkaan kannata kääntää, jotta muovijalostamon optinen tunnistin tunnistaa muovilaadun.
  • Tyhjät paristot ja pienakut eivät kuulu metallinkeräykseen, vaan ne tulee palauttaa navat teipattuina kauppoihin ja kioskeihin.
  • Varastoista löytyneet vanhat polkupyörät eivät kuulu Rinki-ekopisteille, vaan ne on hyvä toimittaa esimerkiksi alueesi Kierrätyskeskukseen.
  • Pihatalkoiden eväiden pakkaukset kannattaa lajitella materiaalinsa mukaan eikä heittää sekajätteeseen. Kahvipaketit ovat useimmiten pääosin muovia, joten niiden paikka on muovipakkauskeräys.


* Tutkimus toteutettiin paneelikyselynä lokakuussa 2022 ja siihen vastasi 1005 suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen toteutti Innolink.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomalaiset haluavat tietää pakkausmateriaalin kiertämisestä, selviää Ringin kyselytutkimuksesta.
Suomalaiset haluavat tietää pakkausmateriaalin kiertämisestä, selviää Ringin kyselytutkimuksesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1 C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4 800 pakkausten tuottajavastuullista yritystä hoitaa velvoitteensa kuulumalla tuottajayhteisöön. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston, jonne kuluttajat voivat tuoda maksutta käytetyt pakkauksensa kierrätettäviksi. Yli 1 850 ekopisteessä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia ja yli 700 ekopisteessä kerätään lisäksi muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme