Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Kyselytutkimus: Lähes joka toinen ensiasunnon ostaja saa taloudellista tukea vanhemmiltaan

Jaa

Lähes joka toinen ensiasunnon ostaja saa taloudellista tukea vanhemmiltaan, selviää Danske Bankin teettämästä Ensiasunnon ostajat 2022 -kyselytutkimuksesta. Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takalan mukaan on tärkeää, että nuorten tasavertaisista mahdollisuuksista ostaa oma koti pidetään huolta​.

41 prosenttia ensiasunnon ostajista on saanut asunnon ostamiseen taloudellista tukea vanhemmiltaan. Yleisin tuen muoto on antaa lainaan vakuuksia. Sen lisäksi vanhemmat antavat tai lainaavat rahaa. Tämä selviää Danske Bankin teettämästä Ensiasunnon ostajat 2022 -kyselytutkimuksesta.  

”Me Danske Bankissa pidämme tärkeänä, että huolehdimme yhteiskunnassamme nuorten tasavertaisista mahdollisuuksista ostaa oma koti. Vanhempien tuki ei saa olla edellytys asunnon ostamiselle”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.    

Takalan mukaan velkaantumisen hillitsemiseen tähtäävällä sääntelyllä ei tulisi vaikeuttaa nuorten mahdollisuuksia ostaa ensiasunto. On myös tärkeää, että ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä säilyy houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan. ASP on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan alle 39-vuotiaiden ensimmäisen oman asunnon hankintaa.  

Nuorille tietoa ja uskoa säästämiseen 

Halu ostaa oma asunto ei ole kyselyjen mukaan muuttunut vuosien aikana. Edes viime vuosien kriisit eivät ole vaikuttaneet nuorten haluun ostaa asuntoa, Ensiasunnon ostajien keski-ikä nousee kuitenkin tasaisesti eli asunto ostetaan yhä myöhemmin.  

Sari Takalan mukaan nuoria tulee kannustaa omistusasunnon hankkimiseen, koska se on edullisin asumisen muoto ja mahdollistaa paremmin varallisuuden kerryttämisen.  

”Lainaa lyhentämällä kertyy omaa varallisuutta sen sijaan, että maksetaan vuokraa. Vaikka korot ovat lähteneet nousuun, asuntolaina on vielä suhteellisen edullista”, hän sanoo. 

Nuoret tarvitsevat myös lisää tietoa oman talouden hallinnasta, kuten säästämisestä ja sijoittamisesta. Danske Bankin näkemyksen mukaan taloustaitojen ja sijoittamisen opetusta tulisikin lisätä lähes kaikilla koulutusasteilla. 

Naisten taloudellista asemaa parannettava 

Kyselytutkimuksen mukaan miehistä 54 prosenttia ostaa ensiasunnon yksin, naisista 30 prosenttia. Naisista kaksi kolmesta ostaa ensiasunnon yhdessä puolison kanssa. Taustalla vaikuttanee naisten heikompi luottamus omaan talouteen sekä heikommat taloudelliset mahdollisuudet.  

Suomessa naisilla on koulutus- ja työvalintojen takia usein alemmat tulot, ja naiset tekevät myös miehiä jonkin verran enemmän osa-aikatyötä ja määräaikaisuuksia. Naiset pitävät myös merkittävän osan perhevapaista. 

”Jotta naisten taloudellista asemaa voidaan parantaa, on esimerkiksi hoitovastuuta tasattava vanhempien välillä sekä koulutuksen ja ammattien sukupuolittuneisuutta vähennettävä. Lisäksi haluamme rohkaista naisia tuntemaan paremmin oma taloutensa ja mahdollisuuksien mukaan aktiivisesti kerryttämään itselleen varallisuutta mahdollisimman aikaisin”, Takala sanoo. 

Tiedot tutkimuksesta: 

Danske Bankin Ensiasunnon ostajat 2022 -tutkimus tehtiin kesäkuussa 2022 ja siinä haluttiin selvittää ensiasunnon ostamista ja siihen liittyviä asioita haastattelemalla valtakunnallisesti suomalaisia 1839 -vuotiaita, potentiaalisimpia ensiasunnon ostajia tai jo sellaisen hankkineita. Tulokset on painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, iän, ja asuinalueen perusteella. Kyselyyn vastasi 1110 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Danske Bankin toimeksiannosta.   

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme