Oulun yliopisto

Laaja valaistussuunnittelun täydennyskoulutus alkaa Oulun yliopistossa ja Savonia-ammattikorkeakoulussa

Jaa
Valaistussuunnittelu on tärkeä suunnitteluala, jolla tarvitaan laajaa ammattitaitoa. Tähän tarpeeseen vastaa syksyllä käynnistyvä koulutus, joka perehdyttää monialaisesti niin arkkitehtuuri- kuin kaupunkivalaistuksen saloihin.

Valaistus vaikuttaa kokemukseemme kaikista ympäristöistä – niin ulko- kuin sisätiloista – usealla eri tasolla. Valaistus ja valo on näkemisen ja visuaalisen kokemuksen perusta. Suunnittelija rakentaa valon avulla ympäristön näkyväksi. Valaistuksen laatu vaikuttaa monella tasolla hyvinvointiin erilaisissa ympäristöissä – vireystiloihin, mielialoihin ja turvallisuuden tunteeseen. Valaistus vaikuttaa myös ratkaisevasti viihtymiseen ja toimimiseen erilaisissa ympäristöissä. Uudella valaistusteknologialla ja älykkäillä ratkaisuilla voidaan tukea hyvinvointia monin uusin tavoin, ja lisäksi säästää energiaa.

Uusi täydennyskoulutus käynnistyy elokuun lopussa Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä ja Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa ja se toteutetaan yhteistyössä. Laajuudeltaan 60 opintopisteen koulutus kestää vuoden, mutta siitä on mahdollista suorittaa myös pienempiä osakokonaisuuksia. Opinnot sopivat kaikille, jotka tarvitsevat työssään valaistussuunnittelun perustietoa tai haluavat laajentaa, syventää ja päivittää osaamistaan.

Syksyn opinnoissa perehdytään laajasti ja monialaisesti kaupunkivalaistuksen ja ulkovalaistuksen suunnitteluun liittyviin näkökulmiin. Kevään opinnoissa keskitytään sisätilojen valaistusolosuhteiden suunnitteluun niin keinovalon kuin luonnonvalon näkökulmasta. Koulutuksessa saatavaa monialaista teoriataustaa esimerkiksi valon, ihmisen ja ympäristön suhteesta sovelletaan käytäntöön syksyn ja kevään suunnitteluharjoitustöissä oppien samalla käytännön valaistussuunnittelua tukevia taitoja, kuten valaistuslaskentaa ja -mallintamista. Koulutus on monimuoto-opetusta, joka sisältää lähiopetusjaksoja työpajoineen, itsenäistä opiskelua ja etäopetusta verkkoympäristössä, vertaisryhmätyöskentelyä sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä.

Koulutusmuotoa kehittävä, lyhyempi pilottijakso on ollut käynnissä tammikuusta asti ja sen puitteissa on kokeiltu muun muassa monialaisten ammattilaisten vertaisryhmätyöskentelyä, josta on saatu jo hyviä kokemuksia. Valaistusalalla toimii tällä hetkellä ammattilaisia useilta aloilta, joilla kullakin on asiantuntemusta omasta näkökulmastaan. Yhdessä työskentely opintojen parissa laajentaa kaikkien osaamista ja antaa myös yhteisen kielen tulevaisuuden yhteistyöprojektien varalle. Koronakevät vauhditti etäopiskeluun soveltuvien opetus- ja opiskelumenetelmien kehitystä: jopa työpajoja on nyt järjestetty onnistuneesti yhdessä digitaalisella alustalla työskennellen.

Koulutus on osa Oulun yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistä OSAaValo – Valaistusosaaminen pohjoisen vetovoimana -hanketta. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukema ja sitä rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset. Tästä syystä maksuttoman koulutuksen ensisijainen kohderyhmä on Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon alueilla asuvat ja toimivat henkilöt. Haku koulutukseen on 20.4. –17.5.2020 ja molempiin koulutuspaikkoihin valitaan enintään 25 opiskelijaa.

Kevään 2020 valaistussuunnittelun pilottiopintojakson opiskelijoiden kommentteja:

”Hain mukaan koulutukseen, koska olen arkkitehdin työssäni huomannut toivovani valaistussuunnitteluun erilaisia ratkaisuja, jotka tukisivat arkkitehtisuunnittelua ja olisivat paremmin osa rakennuksen arkkitehtuuria. Koulutuksen jälkeen osaan myös suunnitteluryhmässä esittää paremmin tavoitteitani valaistussuunnittelun suhteen.” Arkkitehti, 53 v.

”Koulutus on ollut tiivistä ja antoisaa. Luennot ja opetuspäivät ovat täynnä asiaa, mutta aiheet ovat todella mielenkiintoisia ja luennoitsijat hyviä. Monialainen ryhmä tuo lisää näkökulmia ja oma pienryhmä auttaa harjoitustyön etenemisessä.” Sisustusarkkitehti, 39 v.

”Halusin koulutukseen koska olen kiinnostunut valaistuksesta ja olen tahtonut kehittää itseäni valaistuksen osalta suunnittelussa. Koulutukselta odotan, että se antaa pohjat erinomaiselle valaistussuunnittelulle tulevia projekteja varten. Koulutus auttaa myös yhteistyöhön muiden osapuolien kanssa. Auttaa näkemään valaistusta myös muiden alojen kautta.” Sähkösuunnittelija, 47 v.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Video koulutuksesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Henrika Pihlajaniemi, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö, OSAaValo-hankkeen vastuullinen johtaja, puh. 040 7089 865, sähköposti: Henrika.Pihlajaniemi@oulu.fi


Koulutussuunnittelija Sari Turpeinen, Savonia-ammattikorkeakoulu, OSAaValo-hankkeen Savonian hankevastaava, puh. 044 7855 621, sähköposti: Sari.Turpeinen@savonia.fi



Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye