Laajamittainen maahantulo valmiustoimikunnan pääteemana - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui päivittämään tilannekuvaa Itä-Suomen alueella. Kokouksen pääteemana oli laajamittainen maahantulo. Lisäksi valmiustoimikunta käsitteli koronapandemian tilannetta sekä varautumisen ajankohtaisia asioita.
Laajamittaiseen maahantuloon varautuminen on yhteistyötä
Ylitarkastaja Heikki Väätämöinen Maahanmuuttoviraston valmius- ja varautumisyksiköstä kertoi valmiustoimikunnalle tehtävistä ja vastuista maahanmuuttoasioissa, ajankohtaisista säädösmuutoksista sekä varautumisesta ja toiminnasta mahdollisessa laajamittaisessa maahantulotilanteessa.
Normaalitilanteessa Suomi varautuu turvapaikanhakijoiden maahantuloon, kertoi Heikki Väätämöinen. Tämän lisäksi varaudutaan häiriötilanteisiin, kuten laajenevaan maahantuloon, laajamittaiseen maahantuloon, maahantulijoiden aaltoon sekä tilapäisen suojelun antamiseen.
Alueella tärkeitä yhteistyötoimijoita ovat mm. alueen viranomaiset, kunnat, palveluntuottajat, tilojen haltijat ja vuokraajat sekä kirkko ja järjestöt, listasi Väätämöinen. Viranomaisten yhteisestä ja kattavasta suunnitelmasta laajamittaisen maahantulon varalta kertoi Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja Marko Turunen.
Lisätietoa Maahanmuuttoviraston toiminnasta Maahanmuuttoviraston sivuilla (migri.fi)
Vapaaehtoisia tarvitaan yhteistyöhön mukaan
Valmiustoimikunta totesi, että viranomaistoimijoiden lisäksi vapaaehtoisten rooli varautumisessa on erittäin tärkeä. Vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan koko ajan lisää ja varsinkin johtajia toivotaan toimintaan mukaan, kertoi Suomen Punaisen Ristin (SPR) Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja.
Koronapandemiatilanne vaikeutui loppuvuodesta 2021 myös Itä-Suomessa – rokotukset suojaavat vakavalta taudilta
Johtajaylilääkäri Heikki Miettinen antoi valmiustoimikunnalle katsauksen ajankohtaiseen koronapandemiatilanteeseen KYS ERVA-alueella. Koronavirustilanne vaikeutui loppuvuodesta 2021, kertoi Heikki Miettinen.
Tartuntojen lisääntymisen määrä on merkittävä, mutta sairaalahoidon kuormitus on Itä-Suomessa kuitenkin pysynyt maltillisena, vaikkakin sairaalahoidossa olevien määrä on noussut voimakkaasti. Tartunnat painottuvat tällä hetkellä kaupunkeihin ja enimmäkseen nuoriin ja rokottamattomiin. Laajoja tartuntaketjuja on perheissä ja kouluissa ja tartuntaketjujen jäljittäminen on vaikeaa, sillä virusta on kaikkialla.
Rokotuksen ottaminen on edelleen tärkeää, sillä rokotukset suojaavat yhä erinomaisesti vakavalta taudilta, korosti Miettinen. Suurin sairaalahoitoa vaikeuttava asia tällä hetkellä on kuitenkin hoitajapula ja tähän olisi hyvä varautua varsinkin pitkällä aikavälillä, totesi Heikki Miettinen.
SAVO2021-valmiusharjoituksen teemana oli väestönsuojelu
Pelastusylitarkastaja Timo Väisänen kertoi valmiustoimikunnalle SAVO2021-valmiusharjoituksen saamasta palautteesta. Harjoitus järjestettiin Teamsin välityksellä syksyllä 2021 ja sen teemana oli väestönsuojelu. Kokonaisuutena harjoitus koettiin hyväksi. Erityisesti osana harjoitusta järjestetty asiantuntijawebinaari sai hyvää palautetta ja se koettiin hyödyllisenä.
Kaikissa Itä-Suomen maakunnissa on nyt järjestetty vastaava väestönsuojeluun liittyvä harjoitus, kertoi pelastusylitarkastaja Kullervo Lehikoinen. Seuraava valmiusharjoitus Itä-Suomessa järjestetään vuoden 2023 aikana, mahdollinen harjoitusteema voisi olla esimerkiksi laajamittainen maahantulo.
Paikallispuolustusharjoitus viikolla 9 Pohjois-Karjalassa
Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö Jukka Honkanen Kainuun prikaatista kertoi valmiustoimikunnalle SAVO-KARJALA 1/22 paikallispuolustusharjoituksesta, joka järjestetään 26.2.–5.3.2022 Pohjois-Karjalan alueella. Harjoittelulla vahvistetaan paikallispuolustuksen valmiutta vastata turvallisuustilanteen äkillisiin muutoksiin ja kehitetään viranomaisten yhteistyötä häiriötilanteissa. Keskeisenä teemana Pohjois-Karjalan harjoituksessa on moniviranomaisyhteistyö ja lisäksi harjoitukseen kuuluu erilaisia tilanneharjoituksia.
Lisätietoa paikallispuolustusharjoituksista Maavoimien verkkosivuilla (maavoimat.fi)
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa ja seuraava kokous on maalis-huhtikuussa 2022.
Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 800
pelastusylitarkastaja Kullervo Lehikoinen, p. 0295 016 884
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme