Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Laajojen hammaspaikkojen uusimiskierteeseen apua keraamisista paikoista?

Jaa
Suomessa tehdään lähes 3 miljoonaa paikkaa vuodessa. Valtaosa paikoista valmistetaan tällä hetkellä yhdistelmämuoveista, jotka kestävät keskimäärin hieman yli viisi vuotta. Osalla potilaista laajat poskihammasvauriot voitaisiin korjata keraamisella paikalla, joka toimii usein vielä kymmenen vuoden jälkeenkin.
Kuva: Ismo Henttonen
Kuva: Ismo Henttonen

Hampaiden paikkaushoidosta iso osa on vanhojen täytteiden uusimista ja korjaamista. Hammaspaikkojen uusimis- ja korjaamiskierre vie paljon ammattilaisten työaikaa ja aiheuttaa suuret kustannukset yhteiskunnalle ja yksilöille. Yli kahdesta miljoonasta vuosittaisesta paikasta valtaosa (99,5 %) tehdään yhdistelmämuovimateriaaleista suoraan hampaaseen. Laajoja yli kolmen hammaspinnan paikkoja näistä on yli 200 000.

Murto-osa paikoista ja hammaskruunuista valmistetaan keraamisista materiaaleista suun ulkopuolella. Kun paikka valmistetaan suun ulkopuolella, vaurioitunut kohta jäljennetään digitaalisesti tai jäljennösaineella. Tämän jälkeen vastaanotolla tai hammaslaboratoriossa valmistetaan jäljennöksen perustella vauriokohtaan sopiva paikka tai kruunu.

– Keraamisesta, yhtenäisestä materiaalista valmistetun paikan tai kruunun etuna on lujuus. Lisäksi suunnittelussa ja muotoilussa pystytään huomioimaan hyvin sopivuus purentaan ja kontaktit viereisiin hampaisiin, kertoo dos., EHL Ritva Näpänkangas.

Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suosituksen mukaan suun ulkopuolella valmistetut paikat ovat kestävä vaihtoehto laajoissa vaurioissa etenkin poskihammasalueilla. Tutkimusten mukaan suun ulkopuolella valmistetuista väli- ja poskihampaiden keraamisista paikoista noin 90 % on edelleen toimivia 10 vuoden päästä. Myös juurihoidetussa hampaassa suun ulkopuolella valmistettu kruunu kestää paremmin kuin suussa tehty paikka, todetaan hampaan juurihoidon Käypä hoito -suosituksessa.

Suun ulkopuolella valmistettavien paikkojen ja kruunujen kestävyyteen vaikuttaa myös oikea potilasvalinta. Hammaslääkärin tehtävänä on valita potilaalle ja vaurioituneelle hampaalle hammaslääketieteellisesti sopivin hoito- ja paikkausmenetelmä.

Hoitopäätös tehdään kuitenkin yhdessä potilaan kanssa, ja kustannuskysymys on merkittävä tässä yhteydessä. Keraamisten suun ulkopuolella valmistettavien paikkojen ja kruunujen välittömät kustannukset ovat suuremmat potilaalle kuin suoraan hampaaseen tehtävän muovipaikan kustannus. Tämä johtuu siitä, että hammastekniset kustannukset jäävät sekä julkisessa että yksityisessä suun terveydenhuollossa potilaan itsensä maksettaviksi.

– Usein muovipaikka valitaan kustannussyistä. Kustannus voi kuitenkin tasoittua pitkällä aikavälillä, kun keraaminen paikka kestää suussa pidempään ja uusimistarve on pienempi, muistuttaa Näpänkangas.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi vuoden 2021 lopussa suosituksen suun ulkopuolella valmistettavista hammaspaikoista ja -kruunuista laajojen, vähintään kolme hammaspintaa käsittävien vaurioiden korjauksessa. Palkon suositus toi menetelmän julkiseen suunterveyden palveluvalikoimaan.

Lisätietoja:

Dosentti, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Näpänkangas, ritva.napankangas@oulu.fi, p. 040 713 7077

Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus 
Hampaan juurihoidon Käypä hoito -suositus 

Hammaskeraameja käsitellään Apollonia Symposiumissa 17.–18.3.2023 (Tampere-talo/webinaari). Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan luentoja, ilmoittautumiset annika.nissinen@apollonia.fi. Tutustu tapahtuman ohjelmaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Ismo Henttonen
Kuva: Ismo Henttonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi apurahoja 40 tutkimusprojektille17.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 214 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Tänä vuonna suurimmilla apurahoilla tuettiin lasten hammashoidon tutkimusprojekteja ja tutkimusta, jossa selvitetään botuliinitoksiinin käyttöä TMD-potilaiden kivunhoidossa.

Hammashoitoon valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä10.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama asiantuntijaryhmä on laatimassa Hyvä käytäntö -konsensussuositusta, joka selkeyttäisi suunterveyden tutkimus- ja hoitovälejä valtakunnallisesti. Sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alussa. Tavoitteena on, että potilaat saavat hyvää hoitoa ja että suun terveydenhoidon palveluja käytetään tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme