Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii: Terveydenhuollon priorisointia on vietävä eteenpäin

Jaa

Huhtikuussa järjestetyssä Terveysfoorumissa arkkiatri Risto Pelkonen ehdotti konsensuskokouksen järjestämistä terveydenhuollon priorisoinnista. Lääkäriliiton valtuuskunta kannattaa ehdotusta. Kaikkien asian kannalta keskeisten tahojen on ryhdyttävä valmistelemaan kokousta välittömästi.

Terveydenhuollon taloudellinen kestävyys edellyttää priorisointia. Siinä on kyse rajallisten resurssien käyttämisestä mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti terveyshyötyä tuottaen. Priorisoinnin on perustuttava eettisesti hyväksyttäviin periaatteisiin, joissa korostuvat yhdenvertaisuus, hoidon tarve ja kustannusvaikuttavuus. Priorisoinnin kehittämisestä on syytä käydä laajapohjaista ja avointa keskustelua.

Terveydenhuollon priorisoinnin nykyistä mallia ovat jo pidempään haastaneet potilaiden roolin vahvistuminen ja vaatimus lisätä valinnanvapautta. Asian tekee ajankohtaiseksi myös keskustelu potilasdirektiivin kansallisesta toimeenpanosta. Potilasdirektiivin mukaan jokaisen jäsenmaan tulee määritellä terveydenhuollossaan noudatettava palveluvalikoima. Suomessa palveluvalikoiman määrittely on edennyt hitaasti.

Toteutuessaan sote-uudistus muuttaisi merkittävästi terveydenhuollon päätöksentekorakenteita. Silloin olisi ratkaistava, miten priorisointia koskevat päätökset toteutetaan tulevissa rakenteissa. Uusilla digitaalisilla menetelmillä voidaan parantaa terveydenhuollon päätöksentekoa seuraamalla päätösten kustannusvaikuttavuutta ja tuotettua terveyshyötyä.

Priorisointipäätösten tekeminen on vaikeaa, ja se vaatii monenlaisten näkökulmien huomioimista. Siksi on välittömästi käynnistettävä laajapohjaisen konsensuskokouksen valmistelu siten, että kokous voitaisiin pitää jo vuonna 2022.

Lisätietoja:

Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211
Lääkäriliiton Politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen, puh. 040 546 5316

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme