Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Sairaanhoitokorvauksia muutettava, mutta maltilla edeten

Jaa

Lääkäriliitto toivoo, että terveydenhuollon rahoitusta pystytään yksinkertaistamaan ja selkeyttämään. Rahoitusjärjestelmän pitäisi kannustaa käyttämään rajallisia voimavaroja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Liitto on antanut oman lausuntonsa monikanavarahoituksen purkamista valmistelleen työryhmän lausunnosta. Työryhmän raportissa esitellään erilaisia vaihtoehtoja sairaanhoitovakuutuksen korvausten muuttamiselle.

”Jotta järjestelmää rapauttava osaoptimointi saataisiin minimoitua, pitäisi julkisen terveydenhuollon rahoituksesta muodostaa nykyistä selkeämpi kokonaisuus, jossa vastuun kantaa riittävän suuri alueellinen järjestäjä”, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Rahoituksen uudistamisessa olisi Lääkäriliiton mielestä tarkoituksenmukaista edetä pienin askelin, koska samaan aikaan etenee historiallisen suuri sote-järjestelmäuudistus.

”On välttämätöntä varmistaa toiminnan sujuminen, jotta vakuutettujen asema ja oikeudet tulevat turvatuiksi”, Pärnänen korostaa.

Lääkäriliitto kannattaakin esillä olleissa vaihtoehdoissa malleja, joissa Kelan rooli korvausten hallinnoijana, päätöksentekijänä ja maksatusten hoitajana säilyy, vaikka rahoitusvastuuta ohjattaisiin hyvinvointialueille.

Lääkäriliitto korostaa myös, että hyvinvointialueiden rahoituksen on riitettävä turvaamaan niiden toiminta ja asukkaiden tarvitsemat palvelut.

Valtakunnallisesti on pidettävä huoli siitä, ettei hyvinvointialueiden välille synny eroja kustannusten korvaamisessa. Kuntoutuspalvelujen saatavuudessa on turvattava yhdenvertaisuus kansallisella tasolla.

Yksityisen tutkimuksen ja hoidon korvaukset ovat vuosien saatossa vähentyneet huomattavasti. Vaikka korvaukset ovat jo varsin vähäiset, niiden poistaminen kokonaan ohjaisi potilaita julkisten palveluiden käyttäjiksi. Lääkäriliitto ei kuitenkaan ole vakuuttunut hyvinvointialueiden kyvystä ja kapasiteetista vastata tällaiseen lisäkysyntään erityisesti eräillä erikoisaloilla kuten psykiatriassa sekä silmä- ja naistentaudeissa.

”Yksityisen terveydenhuollon palvelujen korvauksia ei voida poistaa ainakaan ennen kuin julkinen järjestelmä pystyy tarjoamaan kattavasti vastaavat palvelut”, Pärnänen sanoo.

Lääkäriliiton lausunto monikanavarahoituksen purkamisen valmistelusta 

Lisätietoja:

Politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen, puh. 040 546 5316, heikki.parnanen@laakariliitto.fi

Puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211, tuula.rajaniemi@laakariliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Kolmansien rokotusten antamista syytä vauhdittaa, järjestäytyneellä tavalla17.12.2021 10:16:36 EET | Tiedote

Lääkäriliitto tukee peruspalveluministeri Krista Kiurun vahvaa pyrkimystä vauhdittaa kolmansien rokotusten antamista. Terveydenhuollon ammattilaisia ei voida kuitenkaan kutsua ”talkoisiin” ilman puitteiden rakentamista niin potilaita kuin henkilöstöäkin turvaavalla tavalla. Lääkärien osalta tämä merkitsee sitä, että töihin lähdetään vain työ- tai virkasuhteessa, jolloin vakuutussuoja ja oikeusturva ovat kunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme